CSM. Precizări privind conferința finală organizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție. O abordare integrată cu accent pe populația romă și alte grupuri vulnerabile”

26 apr. 2017
Vizualizari: 706

Potrivit comunicatului din data de 21 aprilie 2017, CSM a făcut câteva precizări referitoare la conferința finală organizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție. O abordare integrată cu accent pe populația romă și alte grupuri  vulnerabile”.

În data de 21 aprilie 2017, la Hotelul Yesterday (Economu Cezarescu nr.8, București), a avut loc conferința finală organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de promotor de proiect, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție. O abordare integrată cu accent pe populația romă și alte grupuri  vulnerabile”, finanțat la rândul lui de Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, în calitate de Operator de Program, ai Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de Promotor de Proiect, ai instituțiilor partenere în cadrul proiectului, Consiliul Europei, Administrația Instanțelor din Norvegia, Agenția Națională pentru Romi, Institutul Național al Magistraturii, președinți de tribunale, reprezentanți ai autorităților locale din regiunile unde au fost organizate centrele de acordare a asistenței juridice pentru categoriile vulnerabile, experți naționali și internaționali implicați în derularea activităților derulate în cadrul proiectului.

De asemenea, CSM a publicat agenda conferinței.

Proiectul implementat de Consiliul Superior al Magistraturii a avut ca scop conștientizarea, cunoașterea și afirmarea drepturilor categoriilor vulnerabile, în special a romilor, ca măsuri obligatorii pentru un acces mai bun la justiție, în conformitate cu standardele europene.

Proiectul răspunde, de asemenea, principiului din Constituția României care prevede un tratament egal în fața legii pentru toți cetățenii, precum și priorităților și principiilor Strategiei guvernamentale pentru incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome.

Complexitatea și particularitățile acestui proiect pot fi subliniate prin menționarea sumarizată a principalelor componente ale acestui proiect, respectiv:

  • studiul elaborat în cursul anului 2014 de o echipă de experți desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Europei și Administrația Instanțelor din Norvegia, la finalul unor misiuni în teritoriu și după analiza atentă a răspunsurilor formulate la chestionarele concepute de experții proiectului. Studiul a fost gândit ca un punct de plecare realist în identificarea mecanismelor de conștientizare și îmbunătățire a accesului la justiție, o parte dintre ele valorificate chiar în cadrul proiectului, în cea de a doua fază de implementare a acestuia;
  • înființarea unor centre pentru acordarea de asistență juridică primară în zonele în care grupurile vulnerabile și comunitatea de etnie romă sunt mai puternic reprezentate. Funcționarea acestor centre a fost mentită să contribuie la o mai bună conștientizare a drepturilor fundamentale, dar și la degrevarea instanțelor judecătorești prin soluționarea de către centrele de asistență a unor problematici cu care se confruntă categoriile vulnerabile;
  • organizarea unor seminarii pentru consolidarea cunoștințelor/ pregătirii profesionale în domeniul combaterii discriminării și îmbunătățirii accesului la justiție;
  • elaborarea unui pachet informativ pentru categoriile vulnerabile, accesibil sub forma unor broșuri pe 11 domenii de interes, CD-uri disponibile în limbile română și rromani, dar și pe site-ul CSM; s-a avut în vedere o variantă accesibilă publicului țintă la informații succinte și relevante despre asistența juridică gratuită, discriminare, dizabilitate, căsătorie, divorț, sprijinul oferit copiilor, grupurilor vulnerabile, drepturile în raport cu angajatorii, serviciile de bază oferite de autorități, serviciile medicale și de protecție socială, precum și aspecte legate de violența domestică și drepturile victimelor acestor agresiuni;
  • derularea unor workshop-uri pentru promovarea pachetului informativ;
  • derularea unei campanii de conștientizare având drept scop diseminarea informațiilor relevante privind acordarea de asistență juridică gratuită pentru grupurile vulnerabile sau dezavantajate, a pachetului informativ precum și pentru creșterea conștientizării în cadrul acestor grupuri a drepturilor și libertăților civile.

Proiectul a beneficiat de un buget total în valoare de 941.176 euro și a fost implementat pe parcursul a 37 de luni.

Informații detaliate privind Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 și cu privire la proiectele implementate de Consiliul Superior al Magistraturii se regăsesc la secțiunile dedicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii,  Ministerului Justiției, precum și pe site-ul oficial al organizatorului.

CSM. Precizări privind conferința finală organizată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului la justiție. O abordare integrată cu accent pe populația romă și alte grupuri vulnerabile” was last modified: aprilie 26th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: