CSM. Comisia nr. 1 – judecători „Legislaţie şi cooperare interinstituţională” din 19 ianuarie 2023

20 ian. 2023
Vizualizari: 151

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat minuta întâlnirii Comisiei nr. 1 – judecători „Legislație și cooperare interinstituțională”, care s-a desfășurat în data de 19 ianuarie 2023, la CSM.

Comisia a analizat punctul de vedere comun DLDC-DRUO și a stabilit următoarele:

În situația în care este înființată o secție specializată exclusiv într-o materie dintre cele pentru care prin lege specială se prevede obligativitatea constituirii completurilor specializate, completurile din cadrul acesteia, care judecă în acea materie nu trebuie înființate potrivit procedurii prevăzute la art. 45 alin. (2) din Legea nr. 304/2022, daca există o suprapunere perfectă între specializarea secției și materiile în care judecă fiecare dintre completurile din cadrul secției.

Dacă nu există o astfel de suprapunere, iar competența secției este partajată între diferitele completuri ale acesteia, pentru completurile specializate pentru care legea specială prevede obligativitatea constituirii lor, trebuie urmată procedura prevăzută la art. 45 alin. (2) din Legea nr. 304/2022.

Sfera de aplicare a dispozițiilor art. 45 alin. (2) din Legea nr. 304/2022 este expres limitată la nivelul curților de apel și tribunalelor. Prin urmare, în cazul în care prin lege specială se prevede obligativitatea constituirii completurilor specializate la judecătorii, procedura de înființare nu este cea prevăzută la art. 45 alin. (2), ci acestea se înființează potrivit procedurii obișnuite reglementate la art. 45 alin. (I) teza a doua, de către președintele instanței la propunerea colegiului de conducere.

Dispozițiile art. 7 alin. ( 1) lit. t) pct. (iv) și (vi) din ROIIJ au în vedere completurile constituite la tribunale și curți de apel pentru judecarea proceselor judiciare la care se refera Legea nr. 24 7/2005 și a cauzelor prevăzute la art. 10 din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, iar nu și completurile de la judecătorii.

În aplicarea dispozițiilor art. 7 alin. (I) lit. f) pct. (ii) din ROIIJ, completurile specializate prevăzute la art. 29 alin. (I) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție se constituie potrivit art. 45 alin. (2) din Legea nr. 304/2022 doar pentru procedura de camera preliminară și judecata în primă instanță a acestor infracțiuni, dispozițiile legale în discuție nevizând și situația completurilor din căile de atac și nici completurile de judecători de drepturi și libertăți. Tot astfel, obligativitatea specializării nu subzistă nici pentru judecătorul delegat cu executarea hotărârilor penale sau pentru completurile care soluționează cauze în materia executării hotărârilor penale, chiar dacă hotărârea care se execută privește una dintre infracțiunile prevăzute de aceasta lege.

Referitor la art. 7 alin. (I) lit. t) pct. (v) din ROIIJ, cerința judecării cauzelor în completuri specializate este prevăzută la art. 43 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, doar pentru judecarea apelului. În ceea ce privește celelalte proceduri din materia insolvenței, art. 41 alin. (I) nu prevede necesitatea judecării de către completuri specializate.

Sintagma „toți judecătorii din cadrul instanței sau, după caz, al secției”, din cuprinsul tezei a II-a a art. 45 alin. (3) din Legea nr. 304/2022, se interpretează prin raportare la numărul de judecători care funcționează efectiv în cadrul instanței/secției.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și CSM. Comisia nr. 1 – judecători „Legislație și cooperare interinstituțională” din 12 ianuarie 2023

 

CSM. Comisia nr. 1 – judecători „Legislație și cooperare interinstituțională” din 19 ianuarie 2023 was last modified: ianuarie 20th, 2023 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: