Plenul CSM. Aviz negativ proiectelor de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse. Obiecții de neconstituționalitate

26 ian. 2017
Vizualizari: 3434
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 26 ianuarie 2017: Plenul CSM. Aviz negativ proiectelor de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse. Obiecții de neconstituționalitate

În urma examinării Proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de ordonanță de urgență pentru grațierea unor pedepse, în ședința de ieri, 25 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ ambele proiecte transmise de Ministerul Justiției.

Plenul CSM a apreciat că procedura adoptării proiectelor menționate pe calea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, nu întrunește cerințele constituționale ale art.115 alin. (4) din Constituția României și nici pe cele ale art. 73 alin. (3) lit. i) din legea fundamentală, în ceea ce privește proiectul pentru grațierea unor pedepse.

Constituția României prevede, în cuprinsul art. 115 alin. (4), că „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

Plenul Consiliului apreciază că acordarea grațierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanțe de urgență, acest act de clemență reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art. 75 alin. (3) lit. i) din Constituția României și art. 2 din Legea nr. 546/2002 privind grațierea și procedura acordării grațierii.

Pe de altă parte, deși s-a motivat în sensul că se urmărește scopul armonizării dispozițiilor Codului penal și Codului de procedură penală cu decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curții Constituționale.

Având în vedere neîndeplinirea condițiilor de adoptare a Ordonanțelor de urgență a Guvernului, Plenul CSM nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conținutului.

Sursa informației


Update 25 ianuarie 2017: Plenul CSM a dat aviz negativ proiectelor de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, având în vedere că nu sunt îndeplinite cerințele art.115 alin.(4) din Constituția României, republicată.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru grațierea unor pedepse, având în vedere că nu sunt îndeplinite cerințele art. 115 alin.(4) din Constituția României, republicată.

Sursa informației


Update 23 ianuarie 2017: Plenul CSM va analiza în data de 25 ianuarie 2017 proiectele de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va analiza solicitarea Ministerului Justiției privind avizarea Proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de Ordonanță de Urgență pentru grațierea unor pedepse în ședința din data de 25 ianuarie 2017, ora 15.00, conform Ordinii de zi a Plenului.

Vă reamintim că ședințele Plenului Consiliului Superior al Magistraturii sunt, de regulă, publice și pot fi vizionate online în direct, accesând www.csm1909.ro.

Hotărârea Plenului va fi adusă de îndată la cunoștința opiniei publice, în cadrul unei declarații de presă.

 


Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

19 ianuarie 2017: CSM va analiza până în data de 27 ianuarie 2017 proiectele de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, până cel mai târziu la data de 27 ianuarie 2017, solicitarea Ministerului Justiției de avizare a Proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și a Proiectului de Ordonanță de Urgență pentru grațierea unor pedepse, comunicate Consiliului ieri, 18 ianuarie.

Având în vedere că proiectele elaborate de Ministerul Justiției vizează modificări și completări legislative referitoare la activitatea sistemului judiciar, respectiv la înfăptuirea actului de justiție, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară consultarea, în vederea avizării, a corpului magistraților. Proiectele actelor normative menționate au fost comunicate pentru analiză și consultare tuturor instanțelor și parchetelor din România, precum și asociațiilor profesionale ale magistraților.

Punctele de vedere ale entităților menționate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării și sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcției Legislație, Documentare și Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate în cadrul unei ședințe a Comisiei nr. 1 – „Legislație și cooperare interinstituțională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului.

Data la care vor avea loc lucrările Comisiei nr.1 – „Legislație și cooperare interinstituțională”, urmează a fi stabilită și va fi comunicată în cel mai scurt timp.

Sursa informației

Plenul CSM. Aviz negativ proiectelor de modificare NCP și NCPP și pentru grațierea unor pedepse. Obiecții de neconstituționalitate was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: