CSM a hotărât sesizarea MJ cu propunerea de modificare a unor dispoziții din Codul de procedură civilă, precum şi din Codul procedură penală (ordinea de zi soluționată)

27 aug. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1042

Despre

  • Ședința CSM
  • 24 august 2015

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informației publicate pe site-ul CSM (www.csm.ro), în ședința din 24 august 2015, au fost luate, printre altele, următoarele hotărâri:

 Modificarea unor dispoziții din Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală

Monitor Dosare

CSM a hotărât sesizarea Ministerului Justiției cu propunerea de modificare a dispozițiilor art. 509 alin. (1) pct. 4 Cod procedură civilă și de completare a dispozițiilor art. 453 alin. (1) Cod procedură penală cu o nouă literă, lit. d1.

Modificarea O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule

CSM a avizat favorabil proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (M. Of. nr. 119 din 4 martie 2013; cu modif. ult.), fără observații.

 Completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

De asemenea, CSM a hotărât sesizarea Ministerului Justiției în vederea introducerii unui nou alineat la art. 8 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (M. Of. nr. 826 din 13 septembrie 2005).

 Incompatibilitatea funcției de judecător/procuror cu cea de asociat/acționar

CSM a decis adoptarea unei hotărâri de principiu privind incompatibilitatea funcției de judecător, respectiv procuror cu cea de asociat sau acționar la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome, și în situația în care aceste funcții au fost dobândite prin moștenire.

De asemenea, în aceeași ședință, CSM a avizat favorabil următoarele proiecte:

– proiectul de lege privind ordinul european de protecție, cu observațiile formulate;

– proiectului de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor referitoare la stabilirea pensiilor de serviciu din Legea nr. 567/2004, cu observațiile și propunerile Direcției legislație, documentare și contencios;

– proiectul de Ordonanță a Guvernului privind cazierul fiscal, cu observațiile și propunerile Direcției legislație, documentare și contencios.

Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent de la ÎCCJ 

Cu privire la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent de la ÎCCJ, CSM a aprobat următoarele:

– organizarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent de la ÎCCJ, la București în perioada 25 august – 23 noiembrie 2015, precum și a calendarului de desfășurare a concursului, conform anexei nr. 1 la nota direcției de specialitate;

Conferintele lunii noiembrie
”

susținerea testului-grilă de verificare a cunoștințelor teoretice, pentru posturile din cadrul Secțiilor Unite – Completele pentru soluționarea recursurilor în interesul legii, Completele pentru dezlegarea unor chestiuni de drept și Completele de 5 judecători, la materiile prevăzute în art. 10 alin. (2) lit. b) și e) din Regulament (drept penal, drept procesual penal, jurisprudența CEDO, jurisprudența CJUE), cu aplicarea art. 10 alin. (31 ) din Regulament;

tematica și bibliografiei concursului, conform propunerilor ÎCCJ (Anexa 2 la nota direcției de specialitate), cu observațiile formulate de Comisia nr. 2;

modelul tipizat de cerere de înscriere la concurs (Anexa 3 la nota direcției de specialitate);

taxa de înscriere la concurs în cuantum de 450 Ron;

componența comisiei de organizare a concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ;

componența comisiilor de elaborare subiecte, corectare și de soluționare a contestațiilor pentru probele scrise la concursul pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent la ÎCCJ.

 

Alte mențiuni cu privire la ordinea de zi soluționată din 24 august 2015

CSM și-a însușit punctul de vedere DLDC referitor la proiectul de Lege privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Istanbul, 11 mai 2011).

CSM a luat act de noua procedură de selecție efectuată de INM privind participarea magistraților români la programe internaționale de formare, aprobată prin hotărârea Consiliului Științific al INM.

De asemenea, în ședința din 24 august, CSM a mai hotărât:

– convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele, care se vor întruni până la data de 18 septembrie 2015, pentru a analiza propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, menționate în considerente, urmând ca adunările generale ale judecătorilor să analizeze și propunerea de modificare a art. 41 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată;

– stabilirea modelelor de buletine de vot pentru adunările generale ale judecătorilor, respectiv pentru adunările generale ale procurorilor prevăzute în anexele 1 și 2. În cadrul adunărilor generale, fiecare judecător sau procuror va exprima votul asupra fiecărui text propus în mod distinct, după modelele buletinelor de vot anexate;

centralizarea rezultatului votului exprimat de judecătorii ÎCCJ, și, în mod corespunzător, de procurorii de la PÎCCJ, respectiv de judecătorii sau procurorii din circumscripția fiecărei Curți de Apel și a Parchetelor de pe lângă acestea, de către conducătorii ÎCCJ, PÎCCJ, ai Curților de Apel și Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, evidențiind numărul de voturi pentru sau împotriva fiecărui text propus;

centralizarea rezultatului votului exprimat de procurorii care funcționează atât în structura centrală, cât și în structurile teritoriale ale DNA și DIICOT, de către conducătorii DNA și DIICOT, în aceeași modalitate;

centralizarea, însoțită de copiile hotărârilor tuturor adunărilor generale, va fi înaintată Consiliului Superior al Magistraturii până la data de 23 septembrie 2015.

Pentru a vedea ordinea de zi soluționată din ședința CSM din 24 august 2015 vizitați site-ul CSM (www.csm.ro).

 

CSM a hotărât sesizarea MJ cu propunerea de modificare a unor dispoziții din Codul de procedură civilă, precum și din Codul procedură penală (ordinea de zi soluționată) was last modified: august 27th, 2015 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter