CSM a hotărât că un magistrat nu poate administra un cont pe o platformă social-media pentru a dezbate diverse spețe juridice pe care le-a instrumentat (Minuta întâlnirii comisiei nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională” din 23 noiembrie 2021)

25 nov. 2021
Vizualizari: 313

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat minuta întâlnirii Comisiei nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională”, ce a avut loc în 23 noiembrie 2021, la CSM.

Astfel, în cadrul ședinței, Comisia nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională”, cu majoritate, și-a însușit punctul de vedere al DLDC, în sensul că un magistrat nu poate deschide și administra un cont pe o platformă social-media pentru a comenta/dezbate diverse spețe juridice pe care le-a instrumentat sau pe care le instrumentează.

Totodată, Comisia și-a însușit punctul de vedere al DLDC cu observațiile formulate în comisie și a decis transmiterea către Ministerul Justiției a propunerilor de modificare și completare a unor dispoziții din Codul penal referitoare la infracțiuni contra libertății și integrității sexuale cu victime minore.

De asemenea, Comisia nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională”, cu majoritate, a decis că un judecător/procuror/auditor de justiție nu poate participa la competiții sportive dacă există posibilitatea acordării unor premii constând în beneficii materiale. Judecătorii/procurorii/auditorii de justiție pot participa la astfel de competiții numai în situația în care premierea presupune acordarea unor distincții simbolice (medalii, diplome participare, cupe etc.).

Mai menționăm și faptul că, în cadrul aceleiași întâlniri, Comisia, cu majoritate, a stabilit că funcția de magistrat nu este compatibilă cu cea de autor al unei cărți referitoare la alimentația bebelușilor, o asemenea lucrare neavând caracter literar sau științific.

Cu toate acestea, a fost exprimată și opinia minoritară în sensul însușirii punctului de vedere al DLDC, potrivit căruia, publicarea unei cărți referitoare la alimentația bebelușilor reprezintă o operă științifică, protejată de Legea dreptului de autor și a drepturilor conexe, și care intră sub incidența art. 11 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Minuta întâlnirii Comisiei nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională” poate fi vizualizată aici.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

Vezi și CSM. Infoletter nr. 10/2021

CSM a hotărât că un magistrat nu poate administra un cont pe o platformă social-media pentru a dezbate diverse spețe juridice pe care le-a instrumentat (Minuta întâlnirii comisiei nr. 1 – comună „Legislație și cooperare interinstituțională” din 23 noiembrie 2021) was last modified: noiembrie 25th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: