Criză în PSD

21 sept. 2018
Vizualizari: 846

PSD trece printr-o criză fără precedent, care potrivit presei ar putea intra în prelungiri după ședința Comitetului Executiv Național de azi.

„Conducerea lărgită a PSD s-a reunit vineri, într-o ședință a Comitetului Executiv Național care se va desfășura în Parlament, de la ora 13.30, cu o oră întârziere, pentru a dezbate «Declarația privind Starea Partidului Social Democrat». Documentul propune 19 măsuri, printre care demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al PSD și din funcția de președinte al Camerei Deputaților, precum și asigurarea interimatului conducerii partidului de către premierul Viorica Dăncilă până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Declarația este semnată de un «Comitet de inițiativă» format din Paul Stănescu, vicepreședinte al PSD, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării, Gabriela Firea, vicepreședinte al PSD și primar general al Capitalei și Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Senatului”, scrie Mediafax.

Despre ședința C.Ex.N. PSD notează și DC News.ro:  „A fost discutată scrisoarea contestatarilor, semnată de către Paul Stănescu, Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu. În plus, nu s-a mai supus la vot demisia lui Liviu Dragnea. Informația cheie din CExN este că a fost stabilită o nouă ședință. Noul CExN a fost stabilit pentru săptămâna viitoare”. 

Liderul PSD Liviu Dragnea susținea înaintea ședinței că nu va cere excluderea contestatarilor săi.

„«Categoric, nu!», a răspuns Dragnea la Palatul Parlamentului. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că cel mai probabil se va propune în Comitetul Executiv excluderea sa din PSD și totodată vor fi remaniați doi miniștri importanți din Guvernul Dăncilă «care au început să-l incomodeze pe domnul Dragnea» – Paul Stănescu și Tudorel Toader”, notează azi Antena 3.

Mihai Tudose a reprezentat azi PSD Brăila în ședința CExN în calitate de președinte al filialei județene.

„Fostul premier al României, Mihai Tudose, a fost ales, joi seara, președinte al organizației județene a PSD Brăila. La Conferința de Alegeri conducerea centrală a partidului a fost reprezentată de Paul Stănescu.(…) Alegerile pentru conducerea filialei județene a PSD Brăila erau programate pe vineri, dar reprezentanții au decis să fie organizate joi, astfel încât noua conducere a organizației să poată participa la ședința Comitetului Executiv”, scrie Mediafax.

Azi la Parchetul General au fost chemați la audieri șefii Jandarmeriei pentru audieri în cazul mitingului din 10 august.

„Parchetul General anunță că șeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoș și Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriți penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, în timp ce maiorul Laurențiu Cazan, director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și participație improprie la uz de fals în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. Maiorul Laurențiu Cazan este acuzat că a creat «aparența unei acțiuni legale de restabilire a ordinii publice și a ordonat intervenția în forță pentru evacuarea participanților la protest», a dat ordinul de intervenție cu încălcarea mai multor acte normative și a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, «cu consecința exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violență nejustificate». Comisarul șef de poliție Mihai Chirică este acuzat că a făcut presiuni asupra prefectului Capitalei pentru a aproba formal ordinul de intervenție în forță, în timp ce Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile «au participat nelegal la conducerea operațiunilor» și au ajutat la punerea în aplicare a unui ordin ilegal de evacuare a protestatarilor”, relatează News.ro.

Curtea Constituțională a României a admis ieri sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii administrației publice locale privind bunurile proprietate publică, constatând că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său.

„Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, joi, plenul Curții a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii administrației publice locale 215/2001 și pentru abrogarea art. 21 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, obiecție formulată de președintele României.(…) Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică șefului statului, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, arată Agerpres.

Guvernul a adoptat, în ședința joi, o hotărâre privind acordarea unui spor de 15% la salariu tuturor persoanele încadrate în grad de handicap grav sau accentuat.

„Persoanele care, în conformitate cu Certificatul de încadrare în grad de handicap, sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevăzut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată cu modificările și completările ulterioare, beneficiază pentru activitatea desfășurată în cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare”, prevede hotărârea adoptată, joi, de Guvern, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Criză în PSD was last modified: septembrie 21st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: