Criză fără precedent la Chişinău

10 iun. 2019
Vizualizari: 694

Deschidem Revista din această seară cu criza de la Chișinău.

„Deși Republica Moldova are de sâmbâtă un nou Guvern, în frunte cu Maia Sandu, votat de către 61 de deputați ai Blocului ACUM în prezența ambasadorilor UE, SUA, Rusiei și a altor state europene, Partidul Democrat, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, nu se dă dus de la putere, recurgând la Curtea Constituțională pentru a încerca să invalideze tot ce decide Legislativul. Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în frunte cu Mihai Poalelungi, numit de către opoziție drept «consilierul pe probleme juridice al lui Vladimir Plahotniuc», a început, de sâmbătă, să emită pe bandă rulantă și în timp record mai multe avize prin care au fost anulate toate deciziile Parlamentului, inclusiv învestirea unui nou Guvern”, relatează Cotidianul.

„Duminică s-a mai stabilit și suspendarea președintelui Igor Dodon și constatarea preluării funcției de către ex-premierul Pavel Filip, ajuns între timp doar un simplu deputat al Partidului Democrat. În timp de mai puțin de două ore s-a dizolvat și Parlamentul și s-au anunțat alegeri anticipate, pentru data de 6 septembrie. Iar asta în timp ce în clădirea Legislativului, 61 de deputați aleși legitim în scrutinul de la 24 februarie au constatat uzurparea statului de către Partidul Democrat, cerând intervenția Consiliului de Securitate al ONU. Motivul invocat de Curtea Constituțională a fost că Dodon nu ar fi dizolvat la timp Parlamentul”, mai scrie Cotidianul.

„Uniunea Europeană a informat că este pregătită să lucreze cu guvernul legitim din Republica Moldova și a subliniat că un dialog între reprezentanții aleși democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții, într-un comunicat semnat de Înaltul Reprezentant pentru Relații Externe Federica Mogherini și comisarul Johannes Hahn”, notează News.ro.

„Pasul disperat de a profita de Curtea Constituțională controlată pentru a ucide în continuare puterea. Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori …”, a scris președintele Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit Unimedia, mai arată News.ro.

„Mai multe persoane, majoritatea simpatizanți ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în fața Ministerului de Interne, Procuraturii, Ministerului Finanțelor, Guvernului, Parlamentului și Curții Constituționale. Aceștia și-au instalat corturi și spun că vor protesta cât este nevoie”, mai arată News.ro.

„Sâmbătă, vicepreședintele PD, Andrian Candu a declarat că Partidul Democrat «își rezervă dreptul de a organiza proteste», în contextul faptului că Igor Dodon refuză să dizolve Parlamentul, ceea ce, potrivit PD, este ilegal”, mai scrie azi Mediafax.

Presa scrie azi că PRO România va deveni de marți, membru oficial cu drepturi depline al Partidului Democrat European.

„PRO România s-a format cu niște oamenii politici social-democrați și mai liberali. În guvernare, la care am participat toți, chiar am fost și social-democrați și liberali, nu? Din acest punct de vedere apartenența noastră la o familie politică europeană trebuie să țină cont de aceste lucruri. Nu putem să mergem nici la PPE, nici la suveraniști, nici la extremiști. Suntem – și marți devenim oficial – membri cu drepturi depline ai Partidului Democrat European, care este un partid european, un partid un pic mai mic, dar care are convingeri proeuropene, ca și noi, social-democrate și liberale”, a spus Victor Ponta, duminică, la finalul ședinței Delegației Permanente a PRO România, notează Agerpres.

Raportul Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF) este comentat azi presa din România.

„Departamentul pentru lupta antifraudă a transmis, în anul 2018, la DNA 153 de acțiuni prin care se semnalau fraude ce afectau interesele Uniunii Europene și alte șapte – la parchetele mici din țară, potrivit raportului de activitate al DLAF pe anul trecut. În anul 2018, DLAF a avut în lucru 557 de acțiuni de control, din care au fost finalizate 259 de cazuri. În 160 de cazuri s-au constatat indicii privind săvârșirea unor fraude care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, fiind sesizate organele de urmărire penală, se arată într-un comunicat al DLAF. Pentru cele 160 de acțiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcția Națională Anticorupție în cazul a 153 de lucrări și parchetele mici – în cazul a șapte dintre acestea. În anul 2018, în baza notelor de control transmise de-a lungul timpului de către DLAF, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au întocmit 12 rechizitorii și un acord de recunoaștere a vinovăției, precizează sursa citată. Valoarea estimată a impactului financiar, rezultată în urma investigațiilor DLAF, a fost de 76.044.094,34 de euro pentru lucrările din anul 2018”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Criză fără precedent la Chișinău was last modified: iunie 10th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: