Critici privind nedescrierea faptelor imputate persoanei solicitate. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP, L. nr. 302/2004)

18 iun. 2020
Vizualizari: 529
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 52/2020

L. nr. 302/2004: art. 84, art. 87, art. 97 alin. (1), art. 99; NCPP: art. 275 alin. (2)

În privința persoanei solicitate A., Parchetul de pe lângă Tribunalul Judiciar Lyon a emis la data de 9 ianuarie 2020 un mandat european de arestare, în baza mandatului de arestare emis la data de 9 ianuarie 2020 de judecătorul de instrucție din cadrul Tribunalului Judiciar Lyon, în vederea efectuării urmăririi penale, în dosarul parchetului cu număr de referință x, respectiv dosarul de anchetă dirijată de judecătorul de instrucție x, pentru săvârșirea unui număr total de trei infracțiuni de escrocherie în bandă organizată, prev. de art. 313-2 alin. (7), art. 313-1 alin. (1), art. 132-71, art. 313-2 alin. (7), art. 313-7, art. 313-8 și art. 131-26-2 din C. pen. francez, spălare de bani în formă agravantă prin modalitatea plasării, disimulării sau conversiei produsului unui delict, prev. de art. 324-1 10, art. 324-1 alin. (2), art. 324-1-1, art. 324-2 alin. (1), art. 324-2 alin. (1), art. 324-6, art. 324-7 și art. 324-8 din C. pen. francez și participare la o asociație de infractori în vederea pregătirii unui delict, prev. de art. 450-1 alin. (1) și (2), art. 450-1 alin. (2), art. 450-3 și art. 450-5 din C. pen. francez.

În fapt, s-a reținut că din 2015 până în 2017, A. era administrator al unei societăți bulgare fără realitate economică, B., care, fără a se achita ea însăși de plata TVA, factura în sistem toate taxele incluse unor societăți importatoare franceze, vânzarea de vehicule cumpărate fără taxă din Germania, realizând astfel fapta de înșelăciune privind TVA. Importatorii francezi îi indicau vehiculul de comandat în Germania și el încasa venituri din viramentele făcute în conturile bancare deschise în România prin retrageri de bani, dintre care o parte era transferată cu deosebire importatorilor francezi care erau complici la săvârșirea fraudei, iar o altă parte transferată pentru cumpărarea în Franța de ceasuri C., amploarea fraudei ridicându-se la mai multe milioane de euro. Acesta administra și alte societăți bulgare de același tip și societatea română D., ale căror administratori era persoane din anturajul său.

Curtea de apel a constatat că mandatul european de arestare emis pe numele persoanei solicitate îndeplinește condițiile de formă și conținut prevăzute de art. 87 din Legea nr. 302/2004, că infracțiunile pentru care este cercetată persoana solicitată sunt sancționate de legea statului francez cu pedepse privative de libertate a căror durată maximă este mai mare de 3 ani, nefiind supuse verificării îndeplinirii condiției dublei incriminări, potrivit art. 97 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, condiție care este însă oricum îndeplinită, întrucât faptele respective sunt incriminate și de legea penală română, și, totodată, că nu este incident niciun motiv de refuz al executării mandatului european de arestare, dintre cele prevăzute în art. 99 din Legea nr. 302/2004.

Critica privind nedescrierea faptelor imputate persoanei solicitate nu este întemeiată, fiind menționate circumstanțele comiterii infracțiunilor, perioada în cursul căreia s-a desfășurat presupusa activitate infracțională, locul săvârșirii, contribuția concretă a persoanei solicitate, precum și încadrarea juridică a faptelor.

Faptul că acuzațiile aduse de către procurorii francezi, ca urmare a ordinului european de anchetă, sunt mai multe decât cele la care se face referire în mandatul european de arestare, invocat de persoana solicitată, nu împietează asupra punerii sale în executare.

Totodată, este precizat actul care a stat la baza emiterii mandatului european de arestare și anume, un mandat de arestare preventivă emis de către judecătorul de instrucție.

Au fost invocate trei motive de refuz facultativ al executării mandatului european de arestare, respectiv cele prevăzute de art. 99 alin. (2) lit. e), f) și g) din Legea nr. 302/2004, însă prima instanță a constatat că acestea nu sunt incidente în cauză.

Astfel, consumarea unor infracțiuni cu privire la care se solicită predarea s-a produs pe teritoriul Franței, cu privire la infracțiunile comise în afara teritoriului României, legea română permite urmărirea acestora, iar, conform legislației române, nu a intervenit prescripția răspunderii penale, raportat la perioada reținută a săvârșirii faptelor, 1 ianuarie 2015 – 9 aprilie 2019.

Curtea de apel a reținut că persoana solicitată, cetățean francez, are o rezidență continuă și legală pe teritoriul României, pentru o perioadă mai mare de 5 ani, față de înscrisurile depuse la dosar, fiind asociat în mai multe societăți comerciale, începând cu anul 2012 și având, în momentul de față, rezidență permanentă pe teritoriul României, potrivit cărții de rezidență permanentă eliberată la data de 23 iunie 2017.

Împotriva sentinței penale sus-menționate a formulat contestație persoana transferabilă A., solicitând înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar, dat fiind că are un domiciliu stabil, este rezident de mulți ani și nu se va sustrage procedurilor judiciare.

Examinând actele și lucrările dosarului, se constată că prima instanță a dispus, în mod corect, admiterea sesizării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, cu privire la executarea mandatului european de arestare împotriva persoanei solicitate A. și a dispus arestarea în vederea predării acesteia, pe o durată de 30 zile, de la 10 ianuarie 2020 și până la data de 8 februarie 2020 inclusiv.

În conformitate cu prevederile art. 84 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, mandatul european de arestare este o decizie judiciară prin care o autoritate judiciară competentă a unui stat membru al Uniunii Europene solicită arestarea și predarea de către un alt stat membru a unei persoane, în scopul efectuării urmăririi penale, judecății sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranță privative de libertate.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Înalta Curte, analizând actele dosarului, constată că față de persoana solicitată a fost emis mandatul de arestare din 9 ianuarie 2020 de către judecătorul de instrucție din cadrul Tribunalului Judiciar Lyon, în vederea efectuării urmăririi penale, în dosarul parchetului cu număr de referință x, respectiv dosarul de anchetă dirijată de judecătorul de instrucție x, pentru săvârșirea unui număr total de trei infracțiuni de escrocherie în bandă organizată, prev. de art. 313-2 alin. (7), art. 313-1 alin. (1), art. 132-71, art. 313-2 alin. (7), art. 313-7, art. 313-8 și art. 131-26-2 din C. pen. francez, spălare de bani în formă agravantă prin modalitatea plasării, disimulării sau conversiei produsului unui delict, prev. de art. 324-1 10, art. 324-1 alin. (2), art. 324-1-1, art. 324-2 alin. (1), art. 324-2 alin. (1), art. 324-6, art. 324-7 și art. 324-8 din C. pen. francez și participare la o asociație de infractori în vederea pregătirii unui delict, prev. de art. 450-1 alin. (1) și (2), art. 450-1 alin. (2), art. 450-3 și art. 450-5 din C. pen. francez.

În fapt, s-a reținut că din 2015 până în 2017, A. era administrator al unei societăți bulgare fără realitate economică, B., care, fără a se achita ea însăși de plata TVA, factura în sistem toate taxele incluse unor societăți importatoare franceze, vânzarea de vehicule cumpărate fără taxă din Germania, realizând astfel fapta de înșelăciune privind TVA. Importatorii francezi îi indicau vehiculul de comandat în Germania și el încasa venituri din viramentele făcute în conturile bancare deschise în România prin retrageri de bani, dintre care o parte era transferată cu deosebire importatorilor francezi care erau complici la săvârșirea fraudei, iar o altă parte transferată pentru cumpărarea în Franța de ceasuri C., amploarea fraudei ridicându-se la mai multe milioane de euro. Acesta administra și alte societăți bulgare de același tip și societatea română D., ale căror administratori era persoane din anturajul său.

Drept urmare, din conținutul mandatului de arestare rezultă că față de persoana solicitată A. s-a emis un mandat în faza de urmărire penală.

Prin urmare, Înalta Curte constată că sunt întrunite condițiile în vederea efectuării urmăririi penale față de persoana solicitată, în contextul în care, din mențiunile cuprinse în mandatul de arestare rezultă că acesta a fost emis pentru efectuarea urmăririi penale.

În raport cu dispozițiile legale mai sus-menționate, se constată că prima instanță a făcut o corectă aplicare a acestora, constatând îndeplinite cumulativ condițiile pentru arestarea provizorie a persoanei solicitate A. pe o durată de 30 zile, în vederea predării.

Astfel, în condițiile existenței cererii de executare a mandatului european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze la data de 9 ianuarie 2020 și în raport cu natura și gravitatea acuzațiilor aduse persoanei solicitate, pentru săvârșirea infracțiunilor de escrocherie în bandă organizată, prev. de art. 313-2 alin. (7), art. 313-1 alin. (1), art. 132-71, art. 313-2 alin. (7), art. 313-7, art. 313-8 și art. 131-26-2 din C. pen. francez, spălare de bani în formă agravantă prin modalitatea plasării, disimulării sau conversiei produsului unui delict, prev. de art. 324-1 10, art. 324-1 alin. (2), art. 324-1-1, art. 324-2 alin. (1), art. 324-2 alin. (1), art. 324-6, art. 324-7 și art. 324-8 din C. pen. francez și participare la o asociație de infractori în vederea pregătirii unui delict, fapte incriminate și de legea penală română, instanța de control judiciar constată că este oportună și necesară arestarea persoanei solicitate.

Măsura arestării provizorii în vederea predării este justificată și de celeritatea acestei proceduri de executare a mandatului european de arestare, în scopul asigurării bunei desfășurări a acesteia, prin împiedicarea sustragerii persoanei solicitate, în contextul în care s-a dispus predarea către autoritățile judiciare franceze.

Pentru aceste considerente, se va respinge, ca nefondată, contestația formulată de persoana transferabilă A. împotriva Sentinței penale nr. 4/F din 10 ianuarie 2020 a Curții de Apel București, secția I Penală.

Văzând și dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va fi obligat contestatorul persoana solicitată la plata sumei de 200 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 964 RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

 

Critici privind nedescrierea faptelor imputate persoanei solicitate. Contestație respinsă ca nefondată (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: iunie 17th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.