Creşte inflaţia în Estul Europei

20 aug. 2020
Vizualizari: 571

Ludovic Orban a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la depunerea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului său în timp ce Parlamentul se află în vacanță.

„Am luat decizia să declanșăm conflictul juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament. Este fără precedent în 30 ani, în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află PSD de a ajuns să depună o moțiune de cenzură în sesiune extraordinară. O asemenea bășcălie la adresa unei instituții democratice eu nu am mai întâlnit în ultimii 30 ani”, a spus Ludovic Orban imediat ce a participat în Parlament, la citirea moțiunii de cenzură, scrie România Liberă.

Cele mai ridicate cote ale inflației în interiorul UE se înregistrează în Ungaria, Polonia, Cehia și România, afirmă un raport publicat de Eurostat.

„Astfel, în România, rata inflației a crescut până la 2,5 la sută în iulie 2020, față de 2,2 la sută în luna anterioară.Cele mai ridicate rate anuale ale inflației din UE s-au consemnat în Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%), Cehia (3,6%) și România (2,5%). La polul opus, cele mai bune situații le-au avut, în luna iulie 2020, țări cu inflație negativă: Grecia(-2,1%), Cipru (-2%) și Estonia (-1,3%)”, notează România Liberă, citând Raportul Eurostat.

Mult așteptatele norme de aplicare ale programului „Prima Casă” au fost aprobate miercuri de Guvern.

„Au fost aprobate normele de aplicare ale programului «Prima Casă». Reamintesc, în acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv cei care, până în prezent, erau în categoria beneficiarilor conform condițiilor din programul «Prima Casă», respectiv credite de până la 70.000 de euro, cu garanții de stat de 50% și avans 5% pentru locuințe noi sau vechi. La aceștia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziționa imobile cu valoare cuprinsă între 70.000 de euro și 140.000 de euro, cu garanții de stat de 60% și avans de 15%. Acestea sunt condițiile pentru programul «Noua Casă», aprobate prin hotărâre de guvern, în ceea ce privește normele de aplicare ale acestui program. Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul (…) este disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze imobile cu credite cu garanții de stat. Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde lei, disponibil până la sfârșitul acestui an pentru acest program”, a declarat Ionel Dancă, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, scrie Agerpres.

O altă informație importantă vine de la Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a dispus, miercuri, punerea în dezbatere publică a Proiectului de Ordin pentru modificarea și completarea normelor metodologice privind modul de ținere a registrelor comerțului, de efectuare a înregistrărilor și de eliberare a informațiilor.

Potrivit unui comunicat al MJ transmis Agerpres, „prin ordinul ministrului Justiției se elimină unele formalități care nu mai prezintă utilitate, în condițiile în care informațiile sau înscrisurile pot fi obținute din baza de date a Registrului Comerțului sau prin mecanisme de colaborare interinstituțională, unele dintre aceste formalități putând constitui chiar și impedimente în procedura de transpunere a Directivei Digitalizare”.

„Acesta reprezintă prima etapă ce precede și pregătește reforma legislativă a reglementării primare prin care se va transpune, în legea română, Directiva Digitalizare și care va permite constituirea și înregistrarea în integralitate pe cale electronică a societăților, fără a mai fi necesară prezența fizică la ghișeu în nicio etapă a procesului de înființare”, se precizează în comunicatul MJ, citat de Agerpres.

Presa scrie și despre cererea fostului lider PSD, Liviu Dragnea, privind eliberarea din închisoare, acum, când PSD se pregătește de congres.

„Curtea de Apel București a rămas în pronunțare joi pe o contestație depusă de Liviu Dragnea la executarea pedepsei la care a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fostul lider PSD solicitând să fie eliberat din închisoare pe motiv că este deținut illegal”, relatează Agerpres.

„Sunt o persoană privată de libertate și nu privativă de libertate, așa cum l-am auzit pe domnul procuror că a spus în fața dumneavoastră. A doua remarcă e că am auzit că dumnealui consideră un drept fundamental al CEDO din vreo subspecie a dreptului. Asta arată a mentalitate ca a unui ministru de tristă amintire, care spunea că în România drepturile reprezintă un moft”, a spus Dragnea în sala de judecată, scrie Agerpres.

Fostul lider al PSD a mai spus că este nevinovat, susținând că, dacă va fi menținut în închisoare „prin încălcare brutală a drepturilor omului”, înseamnă că justiția din România „nu rezistă la presiuni politice”.

„Spun ce am mai spus. Am fost trimis la pușcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal. Avocatul a arătat că România e parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care e clară și fără echivoc. Am fost trimis la închisoare prin nerespectarea legii și, dacă voi fi menținut în închisoare prin încălcare brutală a drepturilor omului, înseamnă că în România justiția nu rezistă la presiuni politice. Spre că veți adopta o decizie prin care să nu se mențină nerespectarea CEDO sau a legilor țării”, a spus fostul lider PSD, arată Agerpres.

Această contestație la executare este ultima cale de atac la care a apelat Liviu Dragnea pentru a ieși mai devreme din închisoare, după ce a primit, pe 9 iunie, o decizie nefavorabilă la instanța de fond – Tribunalul București.

Seară frumoasă!

Crește inflația în Estul Europei was last modified: august 20th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: