Creşte datoria externă a României

14 dec. 2017
Vizualizari: 794

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri ca judecătoarea Camelia Bogdan să fie reprimită în magistratură și să fie sancționată disciplinar prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Târgu Mureș, începând cu data de 15 ianuarie 2018.

„«Cu majoritate: admite recursurile declarate de pârâta Bogdan Camelia și intervenienta Asociația Forumul Judecătorilor din România împotriva Hotărârii nr. 1/J din 8 februarie 2017, pronunțate de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară în dosarul nr. 14/J/2016. Casează în parte hotărârea atacată, în ceea ce privește sancțiunea excluderii din magistratură, pe care o înlocuiește cu sancțiunea constând în mutarea disciplinară, pe o perioadă de 6 luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș, începând cu data de 15 ianuarie 2018, sancțiune prevăzută de art. 100 lit. c) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Menține celelalte dispoziții ale hotărârii recurate. Definitivă», se arată în decizia instanței”, citată de Agerpres.

„Doi din cei cinci judecători ai completului, Rodica Susanu și Cristian Daniel Oana, au făcut opinie separată, în sensul admiterii recursului declarat de Camelia Bogdan și anularea deciziei CSM, fără mutarea disciplinară”, mai notează Agerpres.

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a câștigat procesul cu CSM la instanța supremă. Procurorul Hăineală a cerut instanței să respingă decizia CSM privind încetarea detașării sale la Ministerul Justiției, iar instanța i-a admis contestația.

„«Admite contestația formulată de Schmidt-Hăineală Oana-Andreea împotriva Hotărârii nr. 527 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 51/3.02.2017 a Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul la plata sumei de 3.000 de lei, reprezentând cheluieli de judecată, către contestatoare. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 14 decembrie 2017», a decis instanța”, scrie azi Cotidianul.

Modificările legilor justiției sunt și astăzi în atenția presei.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că modificările din Parlament la legile justiției și la codurile penale sunt prea ample și făcute cu prea mare viteză”, scrie News.ro.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) arată că modificările și completările care se preconizează a fi făcute Codului penal și Codului de procedură penală vor avea un efect „devastator” asupra anchetelor penale.

Potrivit unui Comunicat al DNA transmis Agerpres, „în ședința de joi a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, au loc dezbateri privind propunerile de modificare și completare a dispozițiilor Codului de procedură penală și Codului penal, prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. «Aceste modificări vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale, deoarece elimină instrumentele legale indispensabile, prin care organele de anchetă pot investiga infracțiunile. În realitate, toate garanțiile pe care le implică Directiva (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 09.03.2016 sunt deja prevăzute în legislația internă», se mai arată în Comunicatul DNA”, citat de Agerpres.

Tot News.ro scrie că: Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri seară – cu 177 de voturi «pentru» (PSD, ALDE, UDMR) și 79 de voturi «împotrivă» (PNL, USR) – Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Nu au fost aprobate alte amendamente față de cele adoptate în comisie, cele mai importante modificări privind înființarea unei secții speciale pentru investigarea procurorilor și judecătorilor, înăsprirea condițiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT și obligativitatea ca procurorul-șef al DNA să obțină avizul CSM dacă vrea să înființeze servicii teritoriale”.

Dezbaterile pentru modificările legilor justiției se desfășoară cu mare viteză.

„Biroul Permanent al Senatului a aprobat joi o procedură de urgență accelerată pentru dezbaterea legilor justiției în forul decizional: parlamentarii vor avea termen de depunere a eventualelor amendamente până luni dimineață, la ora 9.00, la Legea privind organizarea judiciară și cea privind funcționarea CSM, iar comisia specială trebuie să elaboreze raportul în maximum 24 de ore, până marți dimineața, la ora 9.00”, mai notează News.ro.

În final de Revistă, scriem despre datoria externă a României care, potrivit BNR, a crescut cu 1,39 miliarde de euro în perioada ianuarie-octombrie a acestui an.

„«În perioada ianuarie – octombrie 2017, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 5,3 miliarde de euro, comparativ cu 2,8 miliarde de euro, în perioada ianuarie – octombrie 2016; în structură, balanța bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,03 miliarde de euro, respectiv cu 296 de milioane de euro, balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai redus cu 274 de milioane de euro, iar balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 136 de milioane de euro», se mai arată în comunicatul BNR”, citat de Cotidianul.

Seară frumoasă!

Crește datoria externă a României was last modified: decembrie 14th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: