Cred că ar trebui să fim un pic mai uniți și cred că ar trebui să dăm un pic mai mult învățământului profesional

8 oct. 2018
Vizualizari: 2555

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl prof. Aurel Ciobanu, consilier UNBR și, în același timp, și consilier în Baroul București. Bine ne revedem, domnule profesor, la această sărbătoare a avocaturii – Zilele Baroului București.

Aurel Ciobanu: Ce să zic? Ca în fiecare an, vă mulțumim că sunteți alături de noi, pentru că asta contează foarte mult și o editură de prestigiu, dumneavoastră, care ajută avocatura bucureșteană, eu zic că este un lucru mare.

Ca în fiecare an, încercăm să dăm acestei sărbători a noastre o dimensiune cât mai mare, sperând că, cumva, mai ales cei tineri, vor realiza cât de importantă este această profesie; pentru societate în general. Vor realiza că în fiecare an apar noi provocări și e normal și firesc ca măcar să le dezbatem, pentru a generaliza măcar o parte dintre ele. Și, în același timp, să ne bucurăm de faptul că, după 187 de ani, această profesie există în continuare, este importantă, este o chestiune socială de anvergură și putem vorbi de chiar noile provocări, pe care an de an le aduce viața socială în această profesie.

Nicolae Cîrstea: Suntem într-un an al Centenarului – cum ar fi privită profesia de avocat în acest an și cu această ocazie specială, pe care o aniversăm în 2018?

Aurel Ciobanu: De la început vreau să spun că, atât la nivelul UNBR, cât și la nivelul Baroului București, am încercat să nu lăsăm să treacă neobservată această sărbătoare. Practic, știți că și la nivelul consiliilor s-a discutat de rolul avocaților în această sărbătoare, în întregirea teritoriului național și, practic, în toate conotațiile pe care le-a adus Unirea. Ne-am mândrit întotdeauna că, din profesia noastră, avocații au fost cei care au contribuit în mod decisiv la Marea Unire – ca reprezentanți, la redactarea unor acte care s-au făcut cu acest prilej. Și am încercat cumva ca, la nivel profesional, să maximizăm cumva impactul acestui Centenar. Pentru că e firesc și normal, înainte de a fi avocați suntem, totuși, români.

Nicolae Cîrstea: Discutăm, la această masă rotundă, despre profesia de avocat – realitățile, așa cum spuneați și dumneavoastră și, de asemenea, perspectivele profesiei. Care ar fi acestea, dle profesor?

Aurel Ciobanu: Sigur că, spuneam, an de an avem noi provocări la nivel profesional. La momentul actual, dacă vreți, învățământul profesional a primit noi conotații, la modul la care cel puțin noi îl facem la nivelul INPPA central și modul în care acesta transmite informații utile centrelor INPPA din țară. La nivel de provocări profesionale, încercăm să implicăm tot mai mult tinerii avocați în profesie, încercăm să organizăm cât mai multe conferințe profesionale, la care ei să aibă acces la experiența noastră. Aducem avocați cu vechime, avocați reputați, avocați care sunt în același timp și profesori, care au această posibilitate de a transmite, pentru că asta ne interesează. Încercăm să punctăm pe noile provocări, dacă vreți – și acum am să punctez pe chestiunea la care mă pricep eu –, pe care Penalul și, mai ales, Procedura penală le au în ultimii ani. Pentru că s-au modificat o multitudine de acte normative, codurile – la care mă mândresc că am participat la elaborarea lor – au deja patru ani, aproape cinci ani în practică și anumite texte și-au dovedit valențele, alte texte au fost modificate, că poate, hai să spun așa, alegerea lor n-a fost foarte fericită… Deci o multitudine de provocări.

Nicolae Cîrstea: Cum privește un reputat profesor al Facultății de Drept Universitatea din București, specializat în această materie penală, perspectivele de schimbare a legislației penale, dezbaterile publice care sunt, cu privire la aceste modificări legislative?

Aurel Ciobanu: Sigur, de la început, orice disciplină a Dreptului și mai ales noi, care lucrăm în această parte a Penalului – Penal, Procedură penală –, știm că Dreptul este o știință socială în primul rând, și e normal și firesc să țină pasul cu transformările care au loc la nivel societar. Cum în România aceste transformări, în ultimul timp sunt destul de tumultuoase, era firesc ca și la nivelul legislației, mai ales a celei penale, să apară propuneri de modificări, discuții pe potrivirea unor texte cu nevoile actuale ale societății, chestiuni care țin de administrarea efectivă a justiției penale, la care noi, avocații, contribuim… E firesc și normal întâi să le cercetăm, după aceea să discutăm un pic de valențele lor, mai ales noi, cei care avem experiență și care am prins mai multe modificări de genul acesta. Și, la un moment dat, să susținem – sau nu – o anumită chestiune.

Din punctul meu de vedere, faptul că în Drept se produc atât de multe modificări, nu e neapărat o chestiune negativă. Asta înseamnă că evoluăm, asta înseamnă că ideea aia de Drept european – pe care eu încerc s-o cultiv cât mai mult, inclusiv la nivelul procedurii penale – și-a sporit valențele. Încercăm, dacă vreți, să ne raliem la niște curente, care sunt destul de noi și în țările mai dezvoltate, cu sistem juridic poate mai stabil și încercăm să le dăm valențele tipic românești. Sigur, reușim mai mult sau reușim mai puțin, pentru că chestiunile astea se verifică, dar ce pot să spun e că, din punctul meu de vedere, aceste noi provocări sunt un lucru bun; pentru că ne forțează să reacționăm. Forțează noua generație să înțeleagă lucrurile și prin prisma unor noi chestiuni de practică, la care n-a avut acces până acum sau le mai schimbă din ideile sau din valorile cu care au plecat de pe pragul facultății. Iar asta e o chestiune bună. Pentru că, în momentul în care înveți să reacționezi, în momentul în care îți formezi acel reflex de a vedea nou, de a accede la nou, de a proiecta o anumită evoluție, asta te face să fii un profesionist mai bun, zic eu.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii avocați din întreaga țară, din interiorul Consiliului Baroului București?

Aurel Ciobanu: Cred că ar trebui să fim un pic mai uniți și cred că ar trebui să dăm un pic mai mult învățământului profesional. E o chestiune bună și pentru noi, cei care avem niște ani de experiență sau niște zeci de ani, cât, mai ales, pentru cei care acced în această profesie ca tineri avocați. Cred că ar trebui să îi sprijinim un pic mai mult, să petrecem mai mult timp cu ei, învățându-i să ridice niște excepții, învățându-i să citească – pentru că e o profesie în care trebuie să citești minim 2-3 ore pe zi –; să punem un pic mai mult accent pe învățământ. I-am ajutat. Sunt mititei, sunt nesiguri la început, nu știu ce să vorbească sau când să vorbească, și în momentul în care cineva cu experiență mai mare îi ajută cumva să se orienteze, să selecteze chiar un mod de a-și face o zi de lucru, care să cuprindă câteva ore de practică, câteva ore de citit, câteva ore de interpretat, care să-i ajute, dacă vreți, să acceadă la cultura universală, ale cărei curente își produc efectele și în România. Să iasă un pic din pregătirea aceea clasică, pe care o dă facultatea, și să acceadă la aceste izvoare de cultură juridică. De-asta cred că, un pic mai mult pus accentul pe învățământ – juridic, profesional – ar fi un lucru bun.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle profesor, și vă doresc succes și în această ultimă zi a Zilelor Baroului București, desfășurate aici, la Palatul Parlamentului.

Aurel Ciobanu: Ca întotdeauna, vă mulțumim că sunteți alături de noi și suntem mândri că o editură de forța și prestigiul dumneavoastră e alături de Baroul București.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc.

Cred că ar trebui să fim un pic mai uniți și cred că ar trebui să dăm un pic mai mult învățământului profesional was last modified: octombrie 8th, 2018 by Aurel Ciobanu
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice