Crăciunul în lume

24 dec. 2018
Vizualizari: 1054

Crăciunul, această sărbătoare minunată, care adună la un loc nepoți și bunici, copii și părinți, și care aduce bucurie și speranță în inima oamenilor, este sărbătorită peste tot în lume. Azi vom descoperi împreună cum este sărbătorit Crăciunul în alte țări și pe alte continente.

Crăciun englezesc cu curcan umplut castane

În Anglia, cu o zi înainte de Crăciun, pregătirile pentru marea sărbătoare sunt în toi. Toți aleargă cu mici daruri la cei dragi și la cunoscuți. Gospodinele prepară tot felul de prăjituri și dulciuri și așază ciorapii copiilor lângă șemineu, tocmai pentru ca ei să poată fi umpluți cu daruri. Copiii scriu scrisori pentru Moș Crăciun, pe care si apoi aruncă în foc, astfel ca dorințele lor să poată urca pe horn, la Moșu. După ce copiii adorm, în Ajun, Moș Crăciun vine în vizită și aduce daruri. În Anglia, de pe nicio masă, în ziua de Crăciun, nu lipsesc celebrul curcan umplut cu castane, bine rumenit la cuptor, și binecunoscuta budincă englezească numită „hackin”, de la ingrediente. În secolul al XVII-lea, budinca de prune era pregătită chiar în dimineața de Crăciun și era stropită cu brandy și apoi flambată, la servire. Tot tradiției Crăciunului englezesc îi aparține și pachețelul-surpriză numit „cracker”, care este împărțit la servirea budincii de Crăciun. Alte delicii la masa de Crăciun sunt, pe lângă curcanul la cuptor, și friptura de curcan, gâscă sau rață, asezonate cu sosuri. O altă tradiție britanică este dată de „crakers” de Crăciun – bomboane mari din hârtie strălucitoare, care ascund mici cadouri și o coroniță care este spartă („crack”) în timpul cinei de Crăciun. Copiii din Anglia nu își primesc cadoul în data de 24 decembrie, ci pe 25.

Zimzy vine cu daruri

În Letonia, Moș Crăciun (Zimzy) trebuie să aducă daruri în fiecare dintre cele 12 zile de până la Bobotează. Letonii comemorează renașterea Fecioarei solare, Saule, Saules, Motule, Mate, care are rolul de a trage soarele pe cer dintr-un car de foc. Sărbătorile de iarnă sunt un veritabil sezon al deghizărilor în urși, cai, capre sau… zombie.

15 moși pentru copiii din Islanda

În Islanda, zilele dinaintea Crăciunului sunt cu adevărat magice. Timp de 13 zile și 13 nopți, 13 Moși Crăciuni islandezi (jólasveinar în islandeză) ies ziua afară să se joace, putând fi văzuți de copii, iar noaptea îi vizitează pe ascuns, pentru a le aduce daruri. În fiecare noapte, copiii își pun lângă geam cea mai bună încălțăminte frumos curățată și îngrijită. Fiecare Moș Crăciun, dintre cei 13, vine pe întuneric și lasă daruri pentru copiii cuminți. Cei obraznici găsesc în ghetuțe cartofi stricați, tocmai pentru a-i determina ca în anul următor să fie buni, ascultători și cuminți, pentru a primi și ei daruri de la moși. Moșii sunt îmbrăcați în costume tradiționale, foarte frumoase și viu colorate. Moșii sunt hoțomani din fire și mereu puși pe farse. Foarte rar pot fi păcăliți de copii. Numele lor spune totul despre felul lor de a fi: Stekkjastaur (Care Aleargă După Oi, Cel care trântește uși), Skyrgámur Giljagaur (Fură Lapte), Pottaskefill (Linge-Oale), Þvörusleikir (Linge-Lingură), Askasleikir (Linge-Blide), Hurðaskellir (Mâncăciosul de iaurt), Bjúgnakrækir (Fură-Cârnați), Ketkrókur (Cârligul ce înhață carnea) și Kertasníkir (Fură Lumânări), Stúfur (Îndesatul), Gluggagægir (Iscoditorul de la geam), Gáttaþefur (Mirositorul).

Babușka aduce daruri copiilor din Rusia

În Rusia, Crăciunul e sărbătorit pe 7 ianuarie. Cu o zi înainte, oamenii merg la slujbă la biserică, după care servesc o masă tradițională, din care nu lipsește gâsca umplută cu mere. La masă se beau vodcă și ceai. Pe masă sunt lăsate firimituri de pâine, pentru morții din familiile lor. Moș Crăciun („Babușka”) este însoțit de Albă-ca-Zăpada („Snegurocika”), iar copiii primesc prăjituri și jucării, printre care și celebrul set de păpuși „Matrioșka”.

Norvegienii ascund măturile

În Norvegia, pe lângă obiceiurile de Crăciun pe care le cunoaștem, o tradiție păgână veche de secole este sărbătorită an de an. De Crăciun, oamenii își ascund măturile în cel mai sigur loc din casă, pentru a nu le fi furate. În vechime, norvegienii credeau că vrăjitoarele și spiritele rele ies afară în Ajunul Crăciunului și fură mături cu care să zboare.

Suedezii dau foc la capră

În Suedia, pe lângă tradițiile de Crăciun, pe care le regăsim și în alte state europene, din 1966 încoace, în Piața Castelului Gävle este înălțată o capră construită din paie, înaltă de 13 metri, căreia i se dă foc tocmai pentru a alunga spiritele rele și a aduce pacea și bucuria în căminele celor prezenți la eveniment. Să fie vorba despre celebra „capră a vecinului”? Rămâne să ne gândim…

Servitorul Rupert pedepsește copiii răi

În Germania, sărbătorile de iarnă îl au ca reprezentant pe Moș Nicolae. Acesta vine călare pe un măgar, în toiul nopții, pe data de 6 decembrie (Nikolaus Tag), și lasă jucării în ghetuțele copiilor cuminți din Germania. Moș Nicolae vizitează copiii în școli sau acasă și, în schimbul dulciurilor sau a unui mic cadou, copiii trebuie să recite un poem, să cânte un cântec sau să deseneze. Uneori, Moș Nicolae îl aduce cu el pe Knecht Ruprecht (Servitorul Rupert), un personaj rău, îmbrăcat în haine negre, acoperit cu clopoței și cu o barbă murdară. Knecht Ruprecht are în mână un băț sau un mic bici, ca să îi pedepsească pe copiii care nu sunt cuminți.

Krampus vâră în sac copiii neascultători

În Austria, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă încep de ziua Sfintei Barbara, iar în Ajunul zilei de Sfântul Nicolae, bărbați tineri și actori se costumează în Krampus, speriind copii cu zgomote de lanțuri și clopoței. Colindătorii aprind torțe și se plimbă din casă în casă. Sfântul Nicolae răsplătește copiii cuminți. Cei care intră pe lista neagră a acestuia sunt pedepsiți de Krampus, un fel de „frate vitreg” al moșului. Legenda lui Krampus își are originile în regiunile alpine și este răspândită în Bavaria, Ungaria, Slovenia și Austria. Krampus arată ca un demon și colindă străzile, speriind copiii și pedepsindu-i pe cei obraznici. Krampus îi prinde pe copiii neascultători și îi ia cu el într-un sac.

Slujba cocoșului

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În Portugalia, în Ajunul Crăciunului, toată lumea participă la „slujba cocoșului” (missa do galo) și fiecărui invitat îi este oferită o portocală, în plus față de cadourile tradiționale. În sobă sau în șemineu arde un trunchi de măslin sau de castan, iar toți invitații mănâncă „Bacahlau Cozido”, batog cu varză, cartofi și ulei de măsline. Invitații vor fi serviți cu 13 tipuri de desert, simboluri ale lui Iisus și a celor 12 apostoli ai Săi.

În Estonia, în fiecare an, de peste 350 de ani încoace, președintele statului declară „Armistițiul de Crăciun”. După acest moment așteptat de toată lumea, estonienii merg la saună înainte de seara de Crăciun. De Crăciun, estonienii servesc porc cu varză și beau bere. Pentru a îmbuna spiritele, lasă mâncare pe masă și în vatră, până dimineață.

În Venezuela, de Crăciun, mergem pe role

La Caracas, în Venezuela, în fiecare Ajun de Crăciun, copiii, dar și cei mari merg la biserică dimineața devreme pe role. Această tradiție unică este atât de populară în oraș, încât circulația mașinilor pe străzi este interzisă, tocmai pentru ca oamenii să poată veni pe role până la biserică și apoi să plece, după slujbă, în siguranță. Ar mai fi de amintit tradiționala cină de Crăciun cu tamales (pachețele umplute cu carne și gătite la aburi, în pănuși de porumb).

Ziua Lumânărilor Mici

Ziua Lumânărilor Mici (Día de las Velitas) deschide șirul sărbătorilor de Crăciun în Columbia. În cinstea Fecioarei Maria și a Concepției Imaculate, oamenii pun lumânări și lampioane din hârtii la ferestre și balcoane, în curtea din fața casei. În Columbia este o veritabilă întrecere între orașe, care este mai frumos luminat și are cele mai complexe aranjamente.

Festivalul lampioanelor gigantice în Filipine

În fiecare an, în duminica dinaintea Ajunului Crăciunului, în orașul San Fernando, „Capitala Crăciunului” din Filipine, are loc Festivalul lampioanelor gigantice (Ligligan Parul Sampernandu). Festivalul atrage spectatori din toată lumea. Unsprezece localități iau parte la festival și competiția este acerbă, fiecare străduindu-se să construiască cel mai impresionant lampion. Inițial, lampioanele erau creații simple din hârtie origami, cu un diametru de aproximativ 60 de centimetri, și erau luminate cu lumânări. Azi, lampioanele care sunt înălțate pe cer sunt făcute din tot felul de materiale și au ajuns la o dimensiune de aproximativ 6 metri. Ele sunt luminate cu becuri electrice și strălucesc într-o multitudine de culori.

Crăciun fericit!

(Documentare din surse Internet)

Crăciunul în lume was last modified: decembrie 24th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: