COVID-19 poate supravieţui până la 28 de zile pe telefoane şi bancnote

13 oct. 2020
Vizualizari: 611

Căutarea unui vaccin anti-COVID nu se oprește la noile studii de laborator. Cercetătorii britanici au început să testeze vaccinul tradițional împotriva tuberculozei, cunoscutul BCG, dezvoltat în anul 1921, pentru a vedea dacă poate salva vieți în lupta cu COVID-19.

„De altfel, mai multe studii ar fi fost pornite în Australia, Africa de Sud, Europa, Statele Unite, pentru a verifica ipoteza că acest vaccin centenar ar putea oferi protecție în fața noului coronavirus. Vaccinul a fost proiectat pentru a proteja împotriva tuberculozei, dar există anumite dovezi că ar putea proteja și împotriva altor infecții. Aproximativ 1.000 de oameni vor lua parte la un test clinic la University of Exeter. Deși mulți oameni, printre care și britanicii, au făcut BCG-ul pe când erau copii, se crede că trebuie o nouă vaccinare pentru a vedea beneficiile. Vaccinurile sunt create pentru a antrena sistemul imunitar într-un mod foarte bine direcționat astfel încât să asigure o protecție de lungă durată”, relatează HotNews.ro.

 „Teste clinice anterioare au arătat că vaccinul BCG a redus rata de mortalitate cu 38% la nou-născuții din Guineea-Bissau, în mare parte reducând cazurile de pneumonie și septicemie. Studii efectuate în Africa de Sud leagă vaccinul de o reducere cu 73% a infecțiilor nazale, gât și plămâni, iar experimente în Olanda au arătat că BCG a redus cantitatea de virus al febrei galbene din corp”, mai notează HotNews.ro, citând BBC.

Un studiu realizat de Agenția științifică națională australiană (CSIRO) arată că virusul care provoacă COVID-19 poate supraviețui, într-un mediu răcoros și întunecat, până la 28 de zile, pe suprafețe precum telefoane mobile și bancnote.

„La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supraviețuind timp de 28 de zile pe suprafețe netede precum ecranele telefoanelor mobile și bancnote. În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supraviețuit pe suprafețe timp de 17 zile, ceea ce evidențiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a spus Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO, scrie Cotidianul.

„La 30 de grade, durata de supraviețuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.  Pe suprafețele poroase precum bumbacul, virusul a supraviețuit mai puțin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură și mai puțin de 16 ore la cea mai ridicată. Comparativ cu studiile anterioare, care au arătat că noul coronavirus poate supraviețui până la patru zile pe suprafețe neporoase, de data aceasta timpul este «semnificativ mai lung», potrivit studiului publicat în Journal of Medical Virology.Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat – cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul”, mai arată Cotidianul.

Rusia a înregistrat o nouă creștere record a cazurilor zilnice de coronavirus, duminică, ajungând pe locul 4 în lume la nivel de număr de infectări, cu un total de aproximativ 1,3 milioane bolnavi.

„Grupul de acțiune pandemică a declarat că a înregistrat 13.634 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, inclusiv 4.501 la Moscova. Capitala, cu o populație de 13 milioane de persoane, a fost cea mai afectată zonă. A deschis două spitale temporare și a ordonat agenților economici să aibă cel puțin 30% din personalul angajat angrenat în activități de la distanță.(…) Grupul de acțiune pandemică a declarat duminică că 149 de oameni au murit peste noapte, fapt care a dus numărul oficial de morți înregistrat la nivel național la 22.597 de persoane”, relatează România Liberă.

„În câteva luni va exista un vaccin, care va permite oamenilor să fie vaccinați la scară largă”, a declarat, duminică, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, citat de mass-media de stat, mai notează România Liberă, amintind că „Rusia, în august, a devenit prima țară care a acordat aprobarea de reglementare pentru un vaccin COVID-19, făcând acest lucru înainte de finalizarea studiilor la scară largă, spre îngrijorarea comunitatății științifice globale”.

În lupta anti-COVID  avem și o premieră românească: Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN) de la Măgurele a coordonat realizarea unei truse rapide pentru testarea Covid, care va fi disponibilă din luna noiembrie, proiect finanțat din fonduri europene.

„Noul set medical fost dezvoltat de o echipă de cercetători români în cadrul unui proiect coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele.Avantajul acestui instrument medical este că crește precizia testării prin eliminarea semnificativă a rezultatelor false.Setul de testare a anticorpilor include și o componentă de verificare cu trei flacoane ce conțin soluții de control”, scrie România Liberă.

Presa străină scrie că Johnson & Johnson a suspendat studiile clinice pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului. Anunțul a venit la câteva săptămâni după ce J&J a anunțat că se află în faza finală cu testarea vaccinului-candidat.

„Studiul Johnson & Johnson a fost suspendat în conformitate cu standardele normative după ce un participant a dezvoltat o boală «inexplicabilă», a transmis compania luni noapte. Compania a mai spus că starea pacientului este analizată și evaluată de un comitet independent. (…) Nu este clar dacă pacientul a primit vaccinul experimental sau a făcut parte din grupul placebo.(…) Vaccinul-candidat al Johnson & Johnson este administrat într-o singură doză”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

COVID-19 poate supraviețui până la 28 de zile pe telefoane și bancnote was last modified: octombrie 13th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: