Modul de aplicare a cotei reduse de TVA (5%) pentru serviciile de restaurant și catering

13 dec. 2018
Vizualizari: 4346
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.659/2018 pentru aprobarea instrucțiunilor de aplicare unitară a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) și alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (*intrare in vigoare: 6 decembrie 2018, M. Of. nr. 1037 din 6 decembrie 2018)

1. Scopul reglementării. Instrucțiunile aprobate prin acest ordin stabilesc elementele pe baza cărora se pot încadra, din punct de vedere al TVA, operațiunile realizate de persoane impozabile ca fiind:

livrare de alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele – pentru care se aplică cota
redusă de TVA de 9% [art. 291 alin. (2) lit. e) C. fisc.];

servicii de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea – pentru care se aplică cota redusă de TVA de 5% [art. 291 alin. (3) lit. e) C. fisc.].

2. Reguli de aplicare. Pentru ca o operațiune să fie considerată, din punct de vedere al TVA, ca livrare de bunuri/prestare de servicii de restaurant sau catering este necesară examinarea calitativă a întregii operațiuni din care să reiasă preponderența elementelor de prestare de servicii care precedă și însoțesc livrarea alimentelor (conform Hotărârii CJUE în cauzele C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 CinemaxX Entertainment GmbH&Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer, C-502/09 Fleischerei Nier GmbH&Co. KG). Astfel:

a) Livrări de bunuri (cota TVA de 9%): Constituie livrare de alimente livrarea unor feluri de mâncare standardizate către o locație precizată de client, fără niciun element suplimentar de prestare de servicii sau livrarea felurilor de mâncare ca element predominant al operațiunii. Servicii accesorii precum: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinația indicată de client, răcirea sau încălzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, punerea la dispoziția clientului de tacâmuri de unică folosință, furnizarea de șervețele de hârtie, sosuri, furnizarea de cutii de gunoi,
prezentarea generală a ofertei/meniului sunt servicii care însoțesc, în mod normal, o livrare și nu constituie elemente pentru a încadra operațiunea din punct de vedere al TVA.

b) Servicii de restaurant și catering (cota TVA de 5%). Pot constitui elemente specifice de prestare servicii de restaurant/catering, astfel încât operațiunea să fie încadrată la cota redusă de 5%, printre altele:

– furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul alimentelor,

– servirea alimentelor,

– furnizarea/punerea la dispoziție de personal de servire, de bucătari sau de personal pentru curățenie,

– punerea la dispoziție a veselei sau a tacâmurilor,

– punerea la dispoziție a unui mobilier adecvat consumului alimentelor, cum sunt mesele și scaunele,

– curățarea sau debarasarea meselor,

– consultanță individuală privind alegerea alimentelor,

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

– consilierea clienților cu privire la compoziția și cantitatea mâncării pentru anumite evenimente.

Punerea la dispoziție a unor elemente de mobilier într-o zonă care nu are ca destinație principală consumul de alimente sau punerea la dispoziție de mobilier (tejghea sau mese de bar) care nu permit clienților să ia loc nu pot conduce la calificarea operațiunii ca prestare de servicii de restaurant.

3. Alte prevederi. În cazul persoanelor impozabile care oferă atât servicii de restaurant, cât și livrări de alimente la pachet, este importantă opțiunea clientului la momentul efectuării comenzii pentru calificarea operațiunii ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant.

Ordinul conține și câteva exemple pentru înțelegerea corectă a definiției serviciilor de restaurant și catering, supuse cotei TVA de 5%.

 

Modul de aplicare a cotei reduse de TVA (5%) pentru serviciile de restaurant și catering was last modified: decembrie 13th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: