Cosmin-Răzvan Mihăilă: Mijloacele de protecție a drepturilor creditorului. Acțiunea oblică. Acțiunea pauliană. Măsuri conservatorii. C.H. Beck: Buletinul Curților de Apel nr. 8-9/2017. Universul Juridic: Codul muncii și legea dialogului social

13 oct. 2017
Vizualizari: 988
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Mijloacele de protecție a drepturilor creditorului. Acțiunea oblică. Acțiunea pauliană. Măsuri conservatorii

Mijloacele de protectie a drepturilor creditorului. Actiunea oblica. Actiunea pauliana. Măsuri conservatorii

Mijloacele de protecție a drepturilor creditorului. Acțiunea oblică. Acțiunea pauliana. Măsuri conservatorii

De la măsurile conservatorii, trecând cu atenție prin acțiunea oblică, până la acțiunea pauliană, cartea este un ghid pentru practicienii și teoreticienii dreptului.

Cartea este bazată pe experiența profesională de judecător a autorului și pe o bogată consultare a jurisprudenței instanțelor românești și din alte țări. În plus, ea oferă o abordare inedită a acțiunii oblice și a acțiunii pauliene, analizând, pe rând, toate instituțiile dreptului civil, pornind de la reglementarea Codului civil din 2009, dar făcând paralele și identificând diferențele față de sistemul Codului civil anterior.

Lucrarea este deosebit de utilă, deoarece se apleacă și asupra unor instituții din procedura civilă, dreptul penal și procedură penală, acțiunea oblică și cea pauliană fiind forme prin care pot fi invocate instituții aparținând altor ramuri de drept. Autorul oferă și o abordare sintetică, examinând probleme mai abstracte – de exemplu, formularea unor acțiuni oblice înlănțuite cu acțiuni pauliene ori numai între ele – sau probleme care presupun analiza simultană a mai multor instituții de drept.

Formația de practician a autorului i-a îngăduit să deceleze elementele inedite care rezultă din această corelare, sesizând nu numai subtilitatea teoretică a unor construcții juridice, ci și relevanța lor practică. Ca urmare, inventarul restrâns al normelor din Codul civil care guvernează acțiunea oblică și acțiunea pauliană a fost lărgit prin normele altor instituții care, în mod direct sau indirect, creează un spațiu de utilizare pentru aceste două instrumente juridice. Persoană fizică, persoană juridică, dreptul familiei, succesiunile, garantarea obligațiilor, prescripția extinctivă sunt asemenea instituții din care autorul desprinde perspective noi și utile pentru examinarea acțiunii oblice și a acțiunii pauliene.

Scrisă într-un stil limpede și cursiv, lucrarea conține un capitol privitor la dreptul de gaj general al creditorului – pentru care nu a existat o analiză cuprinzătoare în doctrină –, un capitol referitor la măsurile conservatorii asupra patrimoniului debitorului – atât în reglementarea din legislația civilă actuală, cât și din cea anterioară –, precum și un capitol de drept comparat, în care sunt analizate instituțiile similare din dreptul francez, italian și german.

Toate capitolele fac trimitere la jurisprudența cea mai recentă a instanțelor naționale, dar și la jurisprudența veche, consacrată a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a curților de apel, precum și a instanțelor franceze.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

C.H. Beck: Buletinul Curților de Apel nr. 8-9/2017

C.H. Beck: Buletinul Curților de Apel nr. 8-9/2017

C.H. Beck: Buletinul Curților de Apel nr. 8-9/2017

În această revistă este realizată o selecție a deciziilor primite de la Curțile de Apel structurate pe următoarele domenii de drept: drept civil, asigurări sociale, dreptul muncii, procedura insolvenței, societăți, drept fiscal, contencios fiscal, drept administrativ, contencios administrativ, dreptul funcției publice drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal.

Acest număr a fost publicat în colaborare cu următoarele Curți de Apel: Bacău, București, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Ploiești, Pitești, Timișoara, Târgu Mureș.

Fiecare număr al revistei include rubrică „Organizare Judiciara” (material realizat de Asociația „Forumul Judecătorilor din Romania” – www.forumuljudecatorilor.ro).

Pe lângă Cuprins, revistă Buletinul Curților de Apel pune la dispoziția cititorilor următoarele instrumente de căutare:

-Index alfabetic – cu trimitere la numerele marginale ale deciziilor;

-Lista deciziilor pe secții – cu trimitere la numărul de pagină.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Codul muncii și legea dialogului social

Universul Juridic: Codul muncii și legea dialogului social

Universul Juridic: Codul muncii și legea dialogului social

Lucrarea de față are câteva caracteristici care îi conferă un specific cert și, credem, un anumit plus valoric în raport cu lucrările – comentarii apărute până acum. Pe de o parte, comentariile nu se rezumă la Codul muncii, ci, acolo unde este cazul, se referă și la textele în aceleași materii cuprinse în Legea dialogului social. Mai mult, sintetic sunt analizate și o serie de reglementări legale conexe. Pe de altă parte, comentariile urmăresc să lămurească două aspecte: înțelesul logic al fiecărui text legal și modul concret în care trebuie să se aplice în practică. De aceea, deliberat, obișnuitele analize teoretice, chiar concise, nu sunt cuprinse în lucrare decât excepțional și nici disputele științifice în legătură cu un text legal sau altul. La fel, este exclusă formularea de propuneri de lege ferenda. În opinia noastră, toate acestea – abordările teoretice, inclusiv disputele științifice, ca și propunerile de reglementări legale viitoare – nu își au locul într-o astfel de lucrare (de comentarii), a cărei menire este de a clarifica modul concret în care trebuie să fie transpuse în viață diversele texte legale.

Prin modul în care este concepută și realizată, lucrarea se adresează, în primul rând, practicienilor (angajatori, salariați, sindicate – reprezentative sau nu, reprezentanți ai salariaților, avocați, consilieri juridici, experți în legislația muncii s.a.) fără a fi excluși studenții și masteranzii în drept.

 

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Cosmin-Răzvan Mihăilă: Mijloacele de protecție a drepturilor creditorului. Acțiunea oblică. Acțiunea pauliană. Măsuri conservatorii. C.H. Beck: Buletinul Curților de Apel nr. 8-9/2017. Universul Juridic: Codul muncii și legea dialogului social was last modified: octombrie 13th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: