Studiul privind corupția în România – „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele și consecințele corupției”

27 apr. 2015
Vizualizari: 1462

Despre

  • Studiul: „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele și consecințele corupției”
  • Chestionarul: „Experiențe directe cu fenomenul corupției ale persoanelor condamnate”
  • Proiectul: „Măsuri suplimentare în vederea realizării obiectivelor de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”

Pe site-ul Ministerului de Justiție a fost dat publicității studiul criminologic „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele și consecințele corupției”. În vederea realizării acestui studiu, 315 de persoane condamnate pentru fapte de corupție au completat un chestionar, iar 50 au fost intervievate pentru a obține informații mai detaliate în ceea ce privește motivația lor pentru a comite asemenea acte și consecințele condamnării lor.

Studiul este parte a proiectului „Măsuri suplimentare în vederea realizării obiectivelor de referință din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, ce are ca scop consolidarea capacității României de a implementa angajamentele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Obiectivele principale ale MCV-ului sunt consolidarea capacității sistemului judiciar de a aplica noile coduri și acordarea de sprijin în vederea monitorizării Strategiei Naționale Anticorupție.

Concluziile studiului par să infirme ideea că aspectul financiar este cel mai important beneficiu urmărit prin comiterea actelor de corupție, ci mai degrabă satisfacția și gratificarea personală, precum și posibilitatea de a oferi o viață mai bună familiei făptuitorilor. Analizele acestui studiu arată că factorii ce determină fenomenul corupției sunt compatibili cu factorii ce stau la baza lipsei integrității în general. Majoritatea celor care au răspuns în cadrul studiului nu neagă faptele pentru care au fost condamnați, însă nu consideră că au făcut ceva greșit, conform propriilor norme personale.

Studiul „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele și consecințele corupției” poate fi consultat pe site-ul Ministerului Justiției accesând acest link. De asemenea, a fost redactată și o traducere a studiului în limba engleză.

Pentru mai multe informații consultați comunicatul publicat pe site-ul Ministerului de Justiție (www.just.ro).

Studiul privind corupția în România – „Opinia persoanelor condamnate privind cauzele și consecințele corupției” was last modified: aprilie 27th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: