Coronavirusul şi dreptul penal sau contravenţional

23 mart. 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 768
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS sau WHO) a caracterizat infecția COVID-19 drept pandemie, dată fiind creșterea numărului de cazuri la peste 124.000 în peste 110 țări și teritorii din toată lumea și din cauza riscului crescut de continuare a răspândirii infecției la nivel global.

În acest context, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) asupra infecției COVID-19 din România a lansat 15 recomandări privind conduita socială în vederea scăderii riscului de răspândire a virusului denumit și SARS-CoV-2[1]. Mesajul principal adresat cetățenilor este de a se proteja și de a evita contactul direct.

Independent de aceste recomandări, pe care toți cetățenii ar trebui să le respecte în vederea unei combateri eficiente a pandemiei, este important de subliniat și faptul că în măsura în care unele persoane vor compromite eforturile autorităților în această luptă cu virusul COVID-19, acestea se expun riscului de a fi sancționate contravențional sau chiar penal.

În primul rând, din punct de vedere contravențional trebuie știut faptul că alertarea falsă (adică utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat), precum și apelare abuzivă (adică apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor) se sancționează cu amenda de la 500 la 5000 lei, după caz.

Mai mult, din informările autorităților reiese și faptul că au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru tulburarea liniștii publice ca urmare a unor glume neinspirate ce au condus la crearea unor stări de panică.

De altfel, în baza Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice constituie contravenție și nerespectarea măsurilor de ordine luate de organele competente în caz de calamități naturale sau alte pericole publice, această faptă fiind sancționată cu amenda de la 500 la 1500 lei.

În al doilea rând, tot din punct de vedere contravențional, trebuie avute în vedere și dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. Acest stufos act normativ reglementează zeci de sancțiuni contravenționale cu amenda, care pot atinge cuantumul de 20.000 lei în cazul persoanelor fizice sau chiar 30.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Printre acestea se regăsesc și nerespectarea măsurilor speciale instituite de autorități în vederea combaterii situațiilor epidemiologice deosebite cum ar fi izolarea la domiciliu sau carantina în zone special amenajate. Aceste măsuri au fost cuprinse în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

În al treilea rând, în ceea ce privește latura penală a sancțiunilor, art. 352 din Codul penal, intitulat și „Zădărnicirea combaterii bolilor” stabilește că „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

De reținut este și faptul că dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda. Astfel, este suficientă o atitudine delăsătoare, în cunoștință de cauză, pentru a risca o sancțiune penală.

Nu în ultimul rând, infracțiunea anterior menționată poate fi asociată (și deci reținută în concurs) și cu falsul în declarații, reglementat de articolul 326 din Codul penal.

Potrivit acestui text de lege: „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Astfel, completarea mincinoasă a unor declarații pe proprie răspundere la solicitarea autorităților publicepoate atrage răspunderea penală. În această situație s-ar putea regăsi persoanele care doresc să intre în țară pe la punctele de frontieră cărora li se solicită informații despre locul din care călătoresc sau alte informații necesare în vederea stabilirii unor eventuale măsuri de protecție. De asemenea, informații pot fi solicitate și la momentul intrării în diferite instituții publice, pentru a se putea evalua gradul de risc pentru restul persoanelor aflate în clădire.

Deși unele măsuri luate în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 sunt de natură a restrânge drepturile și libertățile cetățenești sau sunt pur și simplu incomode, vă recomandăm să le respectați nu de teama eventualelor sancțiuni contravenționale sau penale descrise anterior, ci ca o dovadă de responsabilitate socială în aceste vremuri tulburi.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 


* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

[1] http://www.dsu.mai.gov.ro/15-recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/

Coronavirusul și dreptul penal sau contravențional was last modified: mai 11th, 2020 by Mihnea Novac

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice