Coreea de Nord provoacă SUA

4 sept. 2017
Vizualizari: 739

Testele nucleare ordonate de liderul Kim Jong-un pot declanșa un nou conflict militar. News.ro scrie azi despre detonarea bombei cu hidrogen de către Coreea de Nord. „Televiziunea de stat a anunțat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un și s-a dovedit un „succes complet”, fiind vorba de un pas „semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord. Acest anunț vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafață cu magnitudinea de 6,3 în nord-estul peninsulei Coreene, unde există un cunoscut poligon nuclear al regimului de la Phenian. De asemenea, presa sud-coreeană a publicat mai multe poze în care Kim Jonh-un pare că semnează ordinele pentru detonarea bombei cu hidrogen la Punggye-ri”, arată News.ro.

„Puterea este de zece sau douăzeci de ori mai mare decât în alte teste anterioare. Această scală este la nivelul la care oricine poate spune că e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen”, a declarat Said Kune Y. Suh, un profesor de inginerie nucleară de la Universitatea Națională din Seul. (…) De asemenea, experții japonezi de la Agenția Națională de Meteorologie au precizat că undele seismice detectate după posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decât în cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian”, mai scrie News.ro.

Cotidianul scrie despre reacția Coreei de Sud la testul nuclear nord-coreean.

„Coreea de Sud a efectuat luni dimineață manevre implicând rachete balistice, ca răspuns la testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, a relatat agenția de presă Yonhap, citată de France Presse, potrivit Agerpres. Armata sud-coreeană a întreprins un exercițiu cu muniție reală simulând un atac asupra poligonului nord-coreean de teste nucleare, lovind „ținte convenționale în Marea Japoniei”, a indicat Yonhap, citând Statul Major interarme sud-coreean. „Exercițiul a intervenit ca răspuns la cel de-al șaselea test nuclear al Coreii de Nord și a implicat o rachetă balistică de tipul Hyunmoo-2A sud-coreeană și avioane de vânătoare F-15K”, potrivit agenției de presă citate. Racheta Hyunmoo-2A are o rază de acțiune de 300 km”, arată Cotidianul.

SUA condamnă acțiunea Coreei de Nord. „Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacționat duminică după-amiază în urma celui de-al șaselea test nuclear al regimului nord-coreean, care a detonat la primele ore ale dimineții cea mai puternică bombă cu hidrogen dezvoltată până în acest moment de către Phenian, catalogând drept „foarte ostile și periculoase” acțiunile Coreei de Nord”, transmite BBC, citată de News.ro.

Uniunea Europeană, dar și România prin Ministerul de Externe au condamnat testul nuclear nord-coreean.UE este pregătită să-și intensifice politica de sancțiuni și invită Coreea de Nord să reia dialogul cu privire la programele sale fără nicio condiție”, a declarat Tusk, citat într-o declarație de presă. „Cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte noi sancțiuni și să dovedească o mai mare hotărâre în obținerea unei denuclearizări pașnice a Peninsulei Coreea. Mizele devin prea mari”, a mai adăugat președintele Consiliului European”, notează Cotidianul.

„Tusk consideră că ultimul test nuclear „obligă comunitatea internațională să se unească într-o reacție rapidă și decisivă”, mai adaugă Cotidianul.

Principalul actor în cazul crizei nord-coreene rămâne China. Digi24.ro realizează azi o analiză interesantă a modului în care China, garantul economic al Coreei de Nord, ar putea acționa pentru soluționarea pașnică a crizei. Digi 24.ro îl citează pe Zhao Tong, expert în problema nord-coreeană din cadrul Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy din Beijing.

„O primă măsură ar fi aceea de a strânge cureaua sancțiunilor ONU impuse pe exporturile de textile, în prezent ramura economică „cea mai importantă” pentru Coreea de Nord, crede Zhao Tong, citat de cotidianul The Guardian. Președintele chinez Xi Jinping ar putea, de asemenea, să priveze regimul lui Kim Jong-un de o altă resursă vitală: muncitorii care lucrează în străinătate, inclusiv cei înrădăcinați pe piața muncii din China, un procent semnificativ. În acest sens, subliniază expertul, Beijingul ar putea „rade” de pe piață un număr de 100.000 de muncitori, zguduind astfel de ruta financiară a remitențelor. A treia și cea mai drastică opțiune ar putea viza sistarea furnizării de țiței Coreei de Nord”, scrie Digi24.ro.

Rămânem în plan extern și amintim despre alegerile din Germania, acolo unde bătălia finală se dă între Angela Merkel și Martin Schulz.

„Angela Merkel și-a consolidat duminică seara statutul de favorită la propria succesiune, în singura dezbatere televizată din campania electorală germană, după ce rivalul ei Martin Schulz, care avea nevoie de o victorie pentru a inversa tendința, a eșuat, relatează AFP. Merkel a avut o prestație plină de asigurări. Schulz nu a reușit, practic, niciuna dinte ofensivele sale”, consideră cotidianul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung după duelul transmis în direct pe principalele patru posturi de televiziune și urmărit de milioane de alegători”, arată Adevărul.

La est de România, în Republica Moldova, „Președintele de la Chișinău, Igor Dodon, a reiterat că nu poate să fie admisă o unire cu România, susținând necesitatea declarării în afara legii a cetățenilor care se pronunță împotriva statalității Moldovei, adică pentru unirea cu România”, transmite Agora, citată de News.ro.

Transnistria, care și-a sărbătorit recent independența, este tot mai aproape de Rusia.Vicepremierul de la Moscova, Dimitri Rogozin, a transmis sâmbătă un mesaj de felicitări cu ocazia sărbătoririi așa-numitei „zile a independendeței” Transnistriei, susținând că viitorul regiunii separatiste este alături de „măreața” Rusie, relatează Deschide.md. Federația Rusă va continua să acorde susținere transnistrienilor și, în calitate de țară-garant, nu va admite repetarea aventurilor militaro-politice pe malurile Nistrului, indiferent de unde acestea ar proveni”, a declarat Rogozin”, notează News.ro.

Lumea este în schimbare, iar cursa înarmării și lipsa dialogului pot declanșa noi conflicte militare.

Seară frumoasă!

Coreea de Nord provoacă SUA was last modified: septembrie 4th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: