Control tematic la Curtea de Apel Bucureşti

6 feb. 2019
Vizualizari: 869

The Guardian publică azi un articol pe tema opoziției ministrului justiției, Tudorel Toader, față de numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

„The Guardian invocă declarația ministrului justiției conform căreia UE nu a fost avertizată în legătură cu «abuzurile comise de Laura Codruța Kovesi» când a condus DNA și a promis că va transmite miniștrilor justiției din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia. […] The Guardian menționează că Laura Codruța Kovesi este considerată cea mai bună opțiune, înaintea candidaților german și francez și că aceasta a declarat într-un interviu acordat publicației în 2015 că Guvernul român încearcă să priveze DNA de instrumentele sale și să limiteze posibilitățile de investigare”, notează News.ro.

News.ro mai scrie azi că PNL sprijină candidatura fostului procuror-șef al DNA.

„Partidul Național Liberal va susține ca reprezentantul României, clasat pe primul loc în ordinea de preferință, în persoana Laurei Codruța Kovesi, să fie validat în această poziție deosebit de importantă și prestigioasă în cadrul Uniunii Europene. În acest sens, reprezentanții PNL vor milita activ la nivelul Parlamentului European și al Grupului Partidului Popularilor Europeni – cel mai puternic partid la nivel european –, pentru a obține un vot favorabil candidaturii fostului procuror general și procuror-șef al DNA, care va avea loc cel mai probabil în luna martie”, arată Ludovic Orban, președintele PNL, conform News.ro.

Presa scrie azi că Inspecția Judiciară urmează să efectueze, în perioada 11-18 februarie, un control tematic la Curtea de Apel București.

„«În perioada 11-18 februarie, Inspecția Judiciară efectuează un control la Curtea de Apel București cu următoarele obiective: verificarea respectării dispozițiilor din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești referitoare la repartizarea actelor de sesizare și identificarea eventualelor vulnerabilități ale programului informatic utilizat în scopul distribuirii aleatorii a cauzelor», se precizează într-un comunicat al Inspecției Judiciare”, transmis Agerpres.

O altă știre vine azi de la Ministerul Justiției, care dorește să mărească schema de personal a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

„Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede suplimentarea cu 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, economic și administrativ pentru Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, mai notează azi Agerpres.

„Ministerul Justiției explică în Nota de fundamentare a proiectului că adoptarea noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală au impus o serie de schimbări la nivelul procedurilor operaționale utilizate în cadrul Parchetelor, cum ar fi utilizarea unor noi registre și condici, modificarea structurii unor formulare-tip pentru anumite acte procedurale, modificarea centralizatoarelor statistice, a modului de operare în aplicația ECRIS”, mai scrie Agerpres.

Luni, consilierul Darius Vâlcov sugera că ar trebui să se schimbe formula de calcul a ROBOR sau să se elimine pur și simplu indicatorul.

Adevărul publică azi replica lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care  susține că nu vede niciun motiv pentru a schimba modul de calcul al ROBOR.

„«Suspectez că există o neînțelegere sau o lipsă de cunoștințe la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcționează piața monetară și cum sunt calculate ratele», a declarat Lucian Croitoru pentru Bloomberg. El spune că propunerea lui Vâlcov ar face mai dificilă reconcilierea stabilității prețurilor cu stabilitatea financiară. «Acest lucru ar pune mai multă presiune pe bănci», susține Croitoru”, scrie Adevărul.

De pe pagina externă a presei ne oprim asupra informației potrivit căreia Guvernul Ungariei a cerut retragerea lui Frans Timmermans din funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei Europene (CE) pe perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

„Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului conservator ungar, Viktor Orban, i-a trimis o scrisoare lui Jean-Claude Juncker, în care atrage atenția că instituția pe care o conduce a fost reprezentată la recenta dezbatere din plenul Parlamentului European privind statul de drept în Ungaria de către Frans Timmermans. […] Potrivit oficialului de la Budapesta, comisarii europeni ar trebui să-și exercite îndatoririle «în deplină independență, integritate, demnitate, cu loialitate și discreție», respectând Codul de conduită al Comisiei Europene. În aceste condiții, el a cerut ca Frans Timmermans să fie trecut în concediu fără plată pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegerile europarlamentare, programate la sfârșitul lui mai”, scrie Adevărul.

Seară frumoasă!

Control tematic la Curtea de Apel București was last modified: februarie 6th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: