Controalele premierului Tudose

21 aug. 2017
Vizualizari: 1071

O măsură guvernamentală anunțată în urmă cu puțin timp, cu privire la splitul TVA, a fost amânată.

„Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu mari întreprinderi și IMM-uri, vom propune o serie de modificări la proiectul de ordonanță privind splitul TVA, care să țină cont de observațiile repre­zentanților companiilor. Am reținut că principalele observații se referă la implementarea prea rapidă a proiectului și la penalitatea de 50% care ar fi introdusă prea repede asupra neplății TVA. De aceea, vom amâna intrarea în vigoare a TVA split în mod obligatoriu la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 octombrie va fi doar opțional”, au spus înalte surse oficiale din cadrul Ministerului de Finanțe pentru Ziarul Financiar”, scrie Mediafax.

Recent, ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, declara că 31 dintre cele 46 de bănci din România sunt pe pierdere și doar 15 bănci au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

Gândul consemna recent declarația ministrului Mișa: „Este vorba de tot felul de ope­rațiuni așa-numite de optimi­za­re fiscală. Băncile se împru­mu­tă la banca-mamă, la do­bânzi de 19%, de exemplu. În intervalul acestor 5 ani s-au împrumutat la banca-mamă și, ulterior, au plasat credite pe piața românească la o dobândă mult mai mică. Este evident că, astfel, ieși în pierdere”.

Premierul Tudose revine asupra subiectului și anunță un control ANAF la băncile în cauză, într-un interviu la Antena 3, exprimându-și din nou îndoielile legate datele furnizate de bănci privind situația lor financiară.

„Din 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, 18 nu. Cred că trebuie un pic să-i ajutăm, poate facem o fundație să le dăm niște bani că înțeleg că ei au venit aici să ne ajute, sunt subsidiare ale Crucii Roșii. Sau au venit aici crezând că suntem cu tricouri de alea «Suntem fraierii voștri»”, a declarat Mihai Tudose, scrie azi News.ro.

Și tot News. ro, mai completează că premierul Tudose „a avertizat că, pe lângă controalele demarate de ANAF, există și posibilitatea să avertizeze public populația că economiile sale nu sunt în siguranță la băncile care au declarat ani în șir că au avut pierderi”.

Una dintre companiile statului, Tarom, intră și ea în atenția Guvernului.

„Corpul de control al premierului va efectua o analiză la TAROM, este companie națională care trebuie să intre pe profit, nu va fi nici închisă, nici vândută”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, duminică, la Antena 3, notează Cotidianul.

„Acum mi se pare că merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. Au reușit să aibă o pierdere istorică acum. Va trebui făcut ceva, fiindcă este o companie națională, este un simbol național și nu va fi nici închisă, nici vândută, prăduită (…) ea va trebui să intre pe profit, să se dezvolte”, a mai spus despre Tarom premierul Tudose, scrie Cotidianul.

Ultimele statistici europene arată că România are cea mai mare creștere economică din Europa.

Adevărul Financiar realizează azi o analiză a pieței imobiliare din marile orașe ale României. În aproape toate orașele mari prețul locuințelor înregistrează creșteri, deși se construiește foarte mult.

„Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat (n.n creștere de 4,9%), Cluj-Napoca continuă să ocupe cel dintâi loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile orașe. (…) Pe locul al doilea în top se situează Bucureștiul, cu un preț mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util și un avans de 3,4% în ultimele trei luni. După un avans de 4% în T2 din 2017 și, respectiv, de 8,3% în ultimul an, Constanța a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, alăturându-se astfel celorlalte trei orașe ale țării în care prețul cerut pentru un apartament depășește pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Prețurile apartamentelor din Brașov și Iași s-au majorat cel mai puțin atât în ultimul trimestru, cât și în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 și, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util”, arată Adevărul Financiar.

News.ro scrie azi despre un proiect de ultimă oră al Guvernului, care adaptează legislația românească la cea europeană în privința confiscării extinse.

„Guvernul a aprobat, vineri, în ședință, un proiect de lege care transpune în legislația românească directiva europeană privind confiscarea extinsă. Astfel, condamnații pentru infracțiunile de serviciu – delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese, obținere ilegală de fonduri – își vor pierde toată averea dobândită în ultimii cinci ani, de dinaintea deciziei instanței de condamnare, dacă prin astfel de fapte a fost obținut un folos material, iar persoana în cauză este condamnată la închisoare pe o perioadă de cel puțin patru ani”, notează News.ro.

Și tot Guvernul anunță că, în viitor, deținuții ar putea contribui mai mult la realizarea de venituri suplimentare pentru penitenciarele din România, așa cum se întâmpla înainte de 1989.

„Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care penitenciarele, penitenciarele pentru tineri și cele pentru femei, centrele educative și cele de detenție pot realiza venituri proprii din munca persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate, precum și din valorificarea produselor obținute din activitatea proprie”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Controalele premierului Tudose was last modified: august 21st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: