Contravaloarea lipsei de folosinţă a unui imobil. Modificarea cauzei acțiunii. Nerespectarea principiului disponibilității. Ocuparea abuzivă a terenului, fără plata vreunei despăgubiri, iar nu acţiune ilicită de construire

8 mart. 2022
1.808 views
  • NCC: art 1349

Fundamentarea în drept a pretențiilor a fost făcută cu referire la dispozițiile art. 1349 și urm. C. civ., care obligă la repararea prejudiciilor cauzate prin atingerea adusă drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. Așadar, cauza acțiunii, înțeleasă ca fundament juridic al pretențiilor, împreună cu împrejurările de fapt care au generat demersul în instanță al reclamantei, a constat în atingerea adusă dreptului de proprietate al acesteia prin pretinsul fapt ilicit al pârâtei, de ocupare abuzivă, fără niciun fel de titlu, de către pârâtă, a terenului reclamantei.
Îndepărtându-se de la această identificare și încadrare a faptelor deduse judecății, care fixaseră limitele de desfășurare a procesului, conform cererii de chemare în judecată, instanța de apel procedează la stabilirea altei cauze juridice. Astfel, potrivit considerentelor deciziei atacate, se reține că fapta ilicită ar consta, în primul rând, în construirea/finalizarea construirii blocului pe un teren aflat în litigiu pentru a se trage apoi concluzia prescripției dreptului material la acțiune raportat la data stabilită (anul 1997) ca fiind aceea a finalizării construcției. Or, reținerea unei asemenea cauze juridice, raportat la motivele acțiunii reclamantei, reprezintă o denaturare a elementelor acesteia în contextul în care ceea ce s-a pretins a fost, cum s-a arătat, o ocupare abuzivă a terenului, fără plata vreunei despăgubiri, iar nu acțiunea ilicită de construire, în care de altfel, pârâta nu a fost implicată (așa cum stabilește însăși instanța de apel admițând sub acest aspect apelul pârâtei).

(ÎCCJ, secția I civilă, decizia nr. 907 din 15 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

Contravaloarea lipsei de folosință a unui imobil. Modificarea cauzei acțiunii. Nerespectarea principiului disponibilității. Ocuparea abuzivă a terenului, fără plata vreunei despăgubiri, iar nu acțiune ilicită de construire was last modified: martie 9th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.