Contract de cesiune. Condițiile suspendării judecății. Culpa procesuală în cazul perimării cererii de chemare în judecată (NCPC)

27 iun. 2018
Vizualizari: 762
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 191/2018

NCPC: art. 155^1 alin. (1), art. 304, art. 312

Potrivit art. 155^1 alin. (1) C. proc. civ., „când constată că desfășurarea normală a procesului este împiedicată din vina părții reclamante, prin neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege ori stabilite în cursul judecății, instanța poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligații nu au fost respectate”.

Drept urmare, legiuitorul a reglementat două condiții ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru a se putea dispune suspendarea judecății și anume ca desfășurarea normală a procesului să fie împiedicată și ca această împrejurare să fie generată de către reclamant, ca urmare a nerespectării obligațiilor stabilite de lege sau de către instanță.

Recurenta prin motivele de recurs susține că obligația impusă de instanță este de diligentă și a fost îndeplinită integral, întrucât în prezent cererea de solicitare a relațiilor se află depusă la primărie.

Verificând actele dosarului se constată că, pentru depunerea relațiilor cu privire la denumirea drumului vicinal șos. Damieni – șos. București – Ploiești, necesare completării raportului de expertiză, instanța a acordat mai multe termene de judecată, și separat de demersurile părții, chiar instanța a efectuat ia aceste termene, adrese către Primăria Otopeni în vederea comunicării relațiilor solicitate. La termenul anterior suspendării judecării cauzei, instanța a apreciat că este necesar ca partea să facă și dovada diligentelor sale în demersul său de a obține relațiile solicitate.

Se mai constată că atât adresa instanței, cât și cererea recurentei poartă număr de înregistrare la Primăria Otopeni.

Raportat la cele expuse anterior, se apreciază că recurentei nu i se poate imputa o culpă procesuală, întrucât aceasta a dovedit că a făcut diligente pentru obținerea relațiilor de la primărie, iar lipsa acestora nu este rezultatul culpei sale, cu atât mai mult cu cât Primăria Otopeni nu a formulat un răspuns nici la adresele emise de către instanță.

Prin măsura luată de instanță s-a dispus ca partea să facă demersuri în vederea obținerii relațiilor de la Primăria Otopeni, nu și obligativitatea depunerii acestora, deoarece obținerea răspunsului nu depinde de partea care solicită relațiile sau de instanță, ci de instituția care emite răspunsul solicitat.

Recurenta mai arată că dacă obligația neîndeplinită este interpretată ca obligație de rezultat, iar relațiile solicitate nu ar fi depuse de către primărie, s-ar ajunge la imposibilitatea repunerii pe rol a cauzei și la perimarea judecării apelului.

Într-adevăr, suspendarea judecății pentru un motiv imputabil reclamantului conduce la perimarea cererii de chemare în judecată, în cazul neîndeplinirii obligației procesuale timp de un an de zile, întrucât, doar astfel se poate considera că este vorba despre o sancțiune eficientă.

Însă, în cauză nu se poate reține culpa recurentei în imposibilitatea obținerii relațiilor de la Primăria Otopeni aceasta prin acțiunile sale neurmărind tergiversarea cauzei în mod nejustificat, pentru ca instanța să-i aplice sancțiunea suspendării judecății apelului, această măsura fiind dispusă cu nerespectarea dispozițiilor art. 155^1 C. proc. civ.

Pentru cele arătate, se constată că, în mod greșit, instanța de apel a procedat la suspendarea judecății, astfel că Înalta Curte va admite recursul și, în baza art. 312 C. proc. civ., va casa încheierea recurată și va trimite cauza în vederea continuării judecății la aceeași instanță.

Astfel, Înalta curte va admite recursul declarat de contestatoarea A. împotriva încheierii de ședință din data de 27 septembrie 2016, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă pentru cauze cu minori și de familie.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Contract de cesiune. Condițiile suspendării judecății. Culpa procesuală în cazul perimării cererii de chemare în judecată (NCPC) was last modified: iunie 27th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.