Contopirea în mod greșit a pedepsele cu închisoarea. Autoritatea de lucru judecat. Contestația la executare (NCPP)

27 mart. 2018
Vizualizari: 3154
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1160/2017

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b), art. 598 alin. (1) lit. c)

Contestația la executare este o procedură jurisdicțională de rezolvare a situațiilor relative la executarea hotărârii, după rămânerea definitivă a acesteia. Pe această cale nu se poate pune în discuție legalitatea și temeinicia hotărârilor în baza cărora se face executarea și nu se poate ajunge la modificarea hotărârii rămasă definitivă, instanța fiind abilitată să verifice doar aspectele indicate de textul legal și nu modul de soluționare a cauzei.

Practic, prin intermediul acestei instituții de drept procesual penal, legea prevede mijloacele prin care se asigură aplicarea legii în executarea condamnării și, totodată, exclude posibilitatea ca pe această cale să fie afectată autoritatea de lucru judecat.

Normele procedurale mai sus amintite au prevăzut expres cazurile în care poate fi folosită contestația la executare, iar prin limitarea acestora, legiuitorul a urmărit să nu transforme acest mijloc procesual într-o cale prin care să se împiedice procedura normală de punere în executare a hotărârilor definitive.

Prin cererea adresată Curții de Apel București, contestatorul A. a solicitat să se efectueze o contopire corectă a pedepselor care i-au fost aplicate prin sentința penală nr. 127 din 05 martie 2014 a Curții de Apel București, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 2579 din 17 septembrie 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Verificând actele și lucrările dosarului, se constată că prin sentința penală nr. 127 din 05 martie 2014, Curtea de apel a admis cererea contestatorului A. și a contopit pedepsele aplicate prin sentința penală nr. 344 din 13 august 2013 a Curții de apel București și sentința penală nr. 130 din 01 februarie 2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, stabilind că pedeapsa totală ce urmează a fi executată este de 16 ani și 10 luni închisoare.

Prin Decizia penală nr. 2579 din 17 septembrie 2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost admisă contestația formulată de Ministerul Public, a fost desființată sentința penală nr. 127 din 05 martie 2014 și, în rejudecare, s-a stabilit o pedeapsă totală de executat de 17 ani închisoare.

Ca atare, asupra corectitudinii modalității în care instanța a procedat la contopirea pedepselor aplicate contestatorului, instanța de control judiciar s-a pronunțat deja printr-o hotărâre definitivă care se bucură de autoritate de lucru judecat, așa cum a arătat și prima instanță. În mod corect prima instanță a respins ca inadmisibilă contestația la executare prin care se tinde a se soluționa o problemă de fond, rezolvată cu autoritate de lucru judecat, respectiv modalitatea de contopire a pedepselor aplicate contestatorului.

Noua cerere a contestatorului A. este întemeiată pe dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., conform cărora contestația la executare se poate face când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare.

Contestatorul nu a menționat care ar fi nelămurirea și nici în ce ar consta o eventuală împiedicare la executare, singurul motiv invocat fiind greșita contopire a pedepselor, or acest argument nu se circumscrie cazului prev. de art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen.

Constatând, așadar, legalitatea și temeinicia sentinței penale nr. 193/F din 20 octombrie 2017, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în temeiul art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., se va respinge ca nefondată contestația formulată de contestatorul A.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contopirea în mod greșit a pedepsele cu închisoarea. Autoritatea de lucru judecat. Contestația la executare (NCPP) was last modified: martie 26th, 2018 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.