Contestație privind suspendarea executării silite, constatarea dreptului intimatei-creditoare de a obţine executarea silită, anularea somaţiei și a încheierii de încuviinţare a executării silite și întoarcerea executării prin restabilirea situaţiei anterioare

31 mai 2022
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
746 views
  • NCPC: art. 651 alin. (3)
  • NCPC: art. 714 alin. (1)
  • NCPC: art. 723
  • O.U.G. nr. 1/2016: art. I pct. 6

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Alba Iulia la data de 10.09.2020, contestatorul Ministerul Justiției a formulat contestație la executare împotriva executării silite începute de Biroul Executorului Judecătoresc A., în dosarul execuțional nr. x/2019 și a tuturor actelor ce i-au fost comunicate, respectiv somația de plată emisă în dosar la data de 07.08.2020, încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare, raportul de expertiză contabilă întocmit de către expertul contabil B. și a tuturor actelor de executare emise sau care vor fi emise în acest dosar de executare silită, precum și împotriva încheierii de încuviințare a executării silite din data de 30.04.2020, pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul nr. x/2020.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1934 din 5 octombrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Obiectul cauzei de față, în legătură cu care s-a invit conflictul negativ de competență, îl reprezintă contestația la executare formulată de contestatorul Ministerul Justiției împotriva executării silite începute de Biroul Executorului Judecătoresc A., în dosarul execuțional nr. x/2019 și a tuturor actelor ce i-au fost comunicate, respectiv somația de plată emisă în dosar la data de 07.08.2020, încheierea de stabilire a cheltuielilor de executare, raportul de expertiză contabilă întocmit de către expertul contabil B. și a tuturor actelor de executare emise sau care vor fi emise în acest dosar de executare silită, precum și împotriva încheierii de încuviințare a executării silite din data de 30.04.2020, pronunțată de Judecătoria Alba Iulia în dosarul nr. x/2020, contestatorul solicitând instanței ca prin sentința pe care o va pronunța, în contradictoriu cu creditoarea C., să dispună:

– suspendarea executării silite începute de către BEJ A. în dosarul nr. x/2019, până la soluționarea prezentei contestații;

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

– pe cale de excepție, să se constate prescris dreptul intimatei-creditoare de a obține executarea silită;

– anularea somației și a tuturor actelor emise de BEJ A. în dosarul execuțional nr. x/2019, precum și a încheierii de încuviințare a executării silite;

– întoarcerea executării, prin restabilirea situației anterioare acesteia, potrivit dispozițiilor art. 723 și urm. C. proc. civ.

Contestația la executare este de competența exclusivă a instanței de executare, așa cum rezultă din prevederile art. 714 alin. (1) coroborat cu art. 651 alin. (3) C. proc. civ., astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 1/2016 și care prevede că „Instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite, contestațiile la executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepția celor date de lege în competența altor instanțe sau organe”.

Conform dispozițiilor art. 651 alin. (1) C. proc. civ., instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului.

În speță, Judecătoria Alba Iulia, prin încheierea de ședință nr. 1365/CC din data de 30.04.2020, pronunțată în dosarul nr. x/2020, atașată în copie la contestația la executare formulată în cauză, a admis cererea formulată de Biroul Executorului Judecătoresc A. privind pe creditoarea C. și pe debitorii Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj și Ministerul Justiției și, în consecință, a încuviințat executarea silită, în oricare dintre formele prevăzute de lege, în conformitate cu dispozițiile titlului executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 335/25.02.2008, pronunțată în dosarul nr. x/2007 al Tribunalului Cluj, rămasă irevocabilă prin decizia civilă nr. 2811/R/07.12.2009 a Curții de Apel Cluj, de încheierea din 27.06.2019, pronunțată de Tribunalul Bistrița Năsăud în dosarul nr. x/2007, rămasă irevocabilă prin decizia nr. 59/R/17.12.2019 a Curții de Apel Cluj, privind lămurirea dispozitivului sentinței civile nr. 335/25.02.2008, de sentința civilă nr. 6277/28.11.2014, pronunțată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. x/2014, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 2544/A/24.11.2015 a Curții de Apel Cluj, precum și pentru recuperarea cheltuielilor de executare silită.

Cum, în cauză, cererea de încuviințare a executării silite a fost admisă prin încheierea nr. 1365/CC din data de 30.04.2020 a Judecătoriei Alba Iulia, competența de soluționare a cauzei, având ca obiect contestație la executare, se va stabili în favoarea acelei instanțe, aflate în conflict, care a încuviințat executarea silită, și anume Judecătoria Alba Iulia, ca instanță de executare.

Această apreciere dă eficiență principiului unicității instanței de executare, care presupune că una și aceeași instanță soluționează atât cererile de încuviințare a executării silite, cât și contestațiile la executare, ca instanță de executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepția celor date de lege în competența altor instanțe sau organe, potrivit celor prevăzute de art. 651 alin. (3) din C. proc. civ.

În consecință, în aplicarea dispozițiilor legale menționate, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Alba Iulia.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație privind suspendarea executării silite, constatarea dreptului intimatei-creditoare de a obține executarea silită, anularea somației și a încheierii de încuviințare a executării silite și întoarcerea executării prin restabilirea situației anterioare was last modified: mai 31st, 2022 by Redacția ProLege
Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.