Contestaţie la executare. Reanalizarea situaţiei juridice şi aplicarea dispoziţiilor privind infracţiunea continuată (NCP, NCPP)

4 aug. 2020
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 257

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 192/2020

NCP: art. 35 alin. (1); NCPP: art. 597 alin. (6), art. 598 alin. (1) lit. c)

Inteligența artificială în materie penală

Prin contestația la executare formulată de petentul condamnat, s-a solicitat reanalizarea situației sale juridice și aplicarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) C. pen., privind infracțiunea continuată.

Analizând motivele petentului, se constată că acestea se încadrează formal în cazul de contestație la executare prevăzut de art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen.

Potrivit dispozițiilor art. 598 alin. (2) C. proc. pen., contestația contra executării hotărârii penale în cazul de la lit. c), se) face la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută sau, potrivit art. 597 alin. (6) C. proc. pen., la instanța corespunzătoare instanței de executare în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

În acest sens, s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin Decizia nr. 15/2018, publicată în M. Of. nr. 885 din 22 octombrie 2018, prin care a stabilit că instanța competentă să soluționeze cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei este instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate.

În fața instanței, petentul condamnat a precizat personal că, la momentul formulării cererii, era deținut în Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanța, aspect ce rezultă și din înscrisurile existente la dosar.

În raport de conținutul cererii petentului condamnat, actele dosarului și criteriile legale rezultă că, în cauză, competența de soluționare a contestației la executare revine Judecătoriei Medgidia, în a cărei circumscripție se află locul de deținere, la data formulării cererii.

Împrejurarea că, după formularea cererii, în aceeași zi, 12.03.2020, petentul a fost transferat la Penitenciarul Slobozia, nu poate eluda reglementările legale referitoare la competența teritorială.

Față de considerentele mai sus-arătate, Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Medgidia, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 de RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație la executare. Reanalizarea situației juridice și aplicarea dispozițiilor privind infracțiunea continuată (NCP, NCPP) was last modified: august 3rd, 2020 by Redacția ProLege
Conferința națională de executare silită, ediția a XI-a, Online
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter