Contestaţie la executare împotriva tuturor actelor de executare. Competența de soluționare a cauzei

9 aug. 2022
1.359 views
  • NCPC: art. 650

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Râmnicu Sărat la data de 10.04.2018, contestatorul A. în contradictoriu cu intimata U.A.T. Bolotești a formulat contestație la executare împotriva titlului executoriu și somației nr. x/18.11.2013, titlului executoriu și somației nr. x/31.10.2013, precum și a tuturor actelor de executare.

Prin Sentința nr. 1444 din 1 noiembrie 2018, pronunțată de Judecătoria Râmnicu Sărat în Dosarul nr. x/2018, s-a admis excepția necompetenței teritoriale și a fost declinată competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Focșani.

Pentru a pronunța această soluție, instanța a reținut că, potrivit art. 260 alin. (4) C. proc. fisc. , contestația se introduce la instanța judecătorească competentă și se judecă în procedură de urgență.

Competența de soluționare a contestației la executare revine instanței de executare și va fi determinată potrivit dreptului comun.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 657 din 26 martie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Râmnicu Sărat la data de 10.04.2018, contestatorul A. în contradictoriu cu intimata U.A.T. Bolotești a formulat contestație la executare împotriva titlului executoriu și somației nr. x/18.11.2013, titlului executoriu și somației nr. x/31.10.2013, precum și a tuturor actelor de executare.

Prevederile art. 650 C. proc. civ., prin care s-a stabilit că instanța de executare este judecătoria în circumscripția căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea, au fost declarate neconstituționale prin Decizia nr. 348/2014, pronunțată de Curtea Constituțională, publicată în Monitorul Oficial nr. 529/16.07.2014.

În motivarea acestei decizii Curtea Constituțională a reținut, în esență, că legiuitorul a lăsat, indirect, creditorului prerogativa alegerii instanței de executare, prin alegerea discreționară a unui executor judecătoresc din circumscripția curții de apel unde urmează a fi efectuată executarea silită.

Or, spune Curtea Constituțională, legiuitorul nu are competența constituțională de a lăsa la aprecierea părților stabilirea instanței competente să soluționeze o cerere, ci trebuie să instituie el însuși criteriile necesare, criterii care trebuie să fie clare și previzibile.

De asemenea, se arată că în ceea ce privește stabilirea instanței de executare, aceasta trebuie să se circumscrie unor soluții clare și consacrate deja în legislație, precum judecătoria în circumscripția căreia se află imobilul, domiciliul sau sediul debitorului sau locul unde urmează să se facă executarea.

Prin urmare, luând în considerare cele arătate de Curtea Constituțională în decizia menționată, cum domiciliul debitorului este situat în municipiul Râmnicu Sărat, competența de soluționare a cauzei având ca obiect contestație la executare se va stabili în favoarea judecătoriei Judecătoriei Râmnicu Sărat, ca instanță de la domiciliul debitorului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație la executare împotriva tuturor actelor de executare. Competența de soluționare a cauzei was last modified: august 8th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.