Contestaţie în anulare. Solicitarea constatării incidenţei prescripţiei răspunderii penale

16 mai 2023
Vizualizari: 284
  • NCPP: art. 275 alin. (3)
  • NCPP: art. 426 lit. b)
  • NCPP: art. 429 alin. (1)
  • NCPP: art. 51

Prin Sentința penală nr. 253 din data de 27 octombrie 2022, pronunțată în Dosarul nr. x/2022, Judecătoria Dorohoi a admis excepția necompetenței materiale și, în temeiul art. 50 din C. proc. pen. coroborat cu art. 598 alin. (2) din C. proc. pen., a declinat competența de soluționare a contestației la executare formulată de petentul A. în favoarea Judecătoriei Găești.

Văzând art. 275 alin. (3) și (6) din C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în cuantum de 680 RON, precum și cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea cauzei au rămas în sarcina statului.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 597 din 22 decembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând punctele de vedere ale instanțelor care și-au declinat reciproc competența, în raport cu actele și lucrările dosarului, Înalta Curte, potrivit dispozițiilor art. 51 din C. proc. pen., va soluționa conflictul negativ ivit între cele două instanțe, stabilind competența de judecare a cererii formulate de condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Dorohoi, pentru următoarele considerente:

Obiectul cererii formulate de condamnatul A. îl reprezintă, așa cum a reținut Judecătoria Găești, contestație în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 426 lit. b) din C. proc. pen., condamnatul solicitând, în esență, să se constate incidența prescripției răspunderii penale ca efect al Deciziei nr. 358/2022 a Curții Constituționale.

Potrivit dispozițiilor art. 429 alin. (1) din C. proc. pen., contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere, competența de soluționare a acestei căi extraordinare de atac aparținând, așadar, instanței care a soluționat definitiv cauza cu încălcarea normelor de procedură. Aceasta poate fi, după caz, fie prima instanță – în situația în care sentința a rămas definitivă prin neapelare, fie instanța de apel – în ipoteza în care hotărârea a rămas definitivă prin decizia instanței de apel.

În cauză, se constată că hotărârea împotriva căreia s-a formulat contestație în anulare, respectiv, Sentința penală nr. 133/14.07.2020 a Judecătoriei Dorohoi, pronunțată în Dosarul nr. x/2018, a rămas definitivă prin neapelare la data de 11.08.2020. Drept urmare, competența de soluționare a căii extraordinare de atac întemeiate pe cazul de contestație în anulare prevăzut de art. 426 alin. (1) lit. b) C. proc. pen. aparține instanței care a pronunțat hotărârea definitivă, respectiv Judecătoriei Dorohoi.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va stabili competența de judecare a contestației în anulare formulate de condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Dorohoi, astfel că va trimite dosarul acestei instanțe.

Văzând dispozițiile art. 275 alin. (3) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.

În conformitate cu art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 340 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație în anulare. Solicitarea constatării incidenței prescripției răspunderii penale was last modified: mai 15th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.