Contestaţie în anulare formulată împotriva unei decizii prin care s-a soluţionat un recurs. Respingerea căii de atac ca fiind inadmisibilă

2 dec. 2024
Vizualizari: 227
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • NCPC: art. 503 alin. (1) şi alin. (2)

Prin încheierea din 30 iunie 2022, Tribunalul Iași, secția I civilă, a anulat, ca insuficient timbrată, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul A., reținându-se că acesta nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru datorate, deși i-a fost adusă la cunoștință această obligație.

Împotriva acestei încheieri, a formulat apel reclamantul A., iar, prin decizia civilă nr. 7 din 16 ianuarie 2023, Curtea de Apel Iași, secția civilă a respins apelul ca inadmisibil.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2297 din 23 noiembrie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Având a soluționa cu prioritate, în conformitate cu art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., excepția inadmisibilității, Înalta Curte va respinge contestația în anulare ca inadmisibilă, pentru următoarele considerente de drept:

Contestația în anulare reprezintă o cale de atac extraordinară, care poate fi promovată numai pentru motivele prevăzute, în mod expres și limitativ, la art. 503 alin. (1) și alin. (2) din C. proc. civ., care sunt de strictă interpretare.

În ceea ce privește contestația în anulare de drept comun, art. 503 alin. (1) din C. proc. civ. prevede că „hotărârile definitive pot fi atacate cu contestație în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat și nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata”. Referitor la contestația în anulare specială, art. 503 alin. (2) din același Cod prevede următoarele: „Hotărârile instanțelor de recurs mai pot fi atacate cu contestație în anulare atunci când: 1. hotărârea dată în recurs a fost pronunțată de o instanță necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanței și, deși se invocase excepția corespunzătoare, instanța de recurs a omis să se pronunțe asupra acesteia; 2. dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale; 3. instanța de recurs, respingând recursul sau admițându-l în parte, a omis să cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent în termen; 4. instanța de recurs nu s-a pronunțat asupra unuia dintre recursurile declarate în cauză”.

În cauză, contestatorul A. nu a invocat niciunul dintre motivele prevăzute de lege, rezumându-se a reda situația de fapt care l-a determinat să formuleze cererea de chemare în judecată, context în care nu pot fi decelate, în cuprinsul contestației în anulare, argumente care să poată fi încadrate în prevederile art. 503 alin. (1) sau alin. (2) din C. proc. civ.

Dat fiind că prezenta contestație este formulată împotriva unei decizii prin care s-a soluționat un recurs, este de menționat că, pe calea contestației în anulare, nu se poate verifica raționamentul logico-juridic al instanței de recurs, întrucât prin intermediul acestei căi extraodinare de atac nu se realizează un control judiciar al hotărârii contestate, ci se urmăresc anularea ei și procedarea la o nouă judecată, în considerarea unor neregularități stabilite în mod expres și limitativ de legiuitor.

Față de aceste considerente, întrucât aspectele învederate de contestator nu se încadrează în motivele prevăzute, în mod expres și limitativ, de art. 503 alin. (1) și alin. (2) din C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată împotriva deciziei civile nr. 1136 din 15 iunie 2023, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă în dosarul nr. x/2022.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație în anulare formulată împotriva unei decizii prin care s-a soluționat un recurs. Respingerea căii de atac ca fiind inadmisibilă was last modified: decembrie 2nd, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.