Contestaţie în anulare. Cerere respinsă ca inadmisibilă (NCPC)

9 nov. 2018
Vizualizari: 5476
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 55/2018

NCPC: art. 493 alin. (5), art. 503 alin. (2)

Potrivit art. 503 alin. (2) C. proc. civ., invocat de către contestator:

„Hotărârile instanțelor de recurs mai pot fi atacate cu contestație în anulare atunci când: 1. hotărârea dată în recurs a fost pronunțată de o instanță necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanței și, deși se invocase excepția corespunzătoare, instanța de recurs a omis să se pronunțe asupra acesteia; 2. dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale; 3. instanța de recurs, respingând recursul sau admițându-l în parte, a omis să cerceteze vreunul din motivele de casare invocate de recurent în termen; 4. instanța de recurs nu s-a pronunțat asupra unuia din recursurile declarate în cauză”.

Rezultă că motivele contestației speciale au caracter limitativ și de strictă interpretare, calea de atac neputând fi exercitată pentru remedierea unor greșeli de judecată, respectiv de apreciere a probelor, de interpretare a unor dispoziții legale de drept substanțial sau procedural.

Prin decizia nr. 1457 din 04 octombrie 2017 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția I civilă, în Dosar nr. x/1/2017 s-a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatorii A., B., C., D., E., F., G., H. împotriva deciziei nr. 1087 din 20 iunie 2017 a aceleiași instanțe.

Înalta Curte reține că, pentru a fi incidente dispozițiile legale menționate, este necesar ca hotărârea atacată să fi fost pronunțată de o instanță ce a soluționat cauza în recurs. Situația în care contestația în anulare este îndreptată împotriva unei decizii ce a respins, ca inadmisibilă, o altă contestație în anulare, nu se circumscrie niciuneia din ipotezele prevăzute art. 503 alin. (2) pct. 1 și 3 C. proc. civ.

Obiectul contestației în anulare – hotărârea dată în recurs și motivele pentru care aceasta poate fi retractată nu pot fi extinse, prin analogie, la alte situații decât cele conținute expres în dispozițiile C. proc. civ.

De asemenea, potrivit dispozitivului deciziei împotriva căreia este îndreptată prezenta contestație în anulare, se menționează expres că nu este supusă niciunei căi de atac, în condițiile în care aceasta, la rândul ei, a soluționat, prin respingerea ca inadmisibilă, o contestație în anulare împotriva unui recurs respins, ca inadmisibil, în procedura filtru (decizie nesupusă vreunei căi de atac potrivit art. 493 alin. (5) C. proc. civ.).

Pentru aceste considerente, întrucât aspectele deduse judecății prin intermediul prezentei căi extraordinare de atac nu se circumscriu dispozițiilor art. 503 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte va constata că cererea formulată este inadmisibilă și o va respinge ca atare.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație în anulare. Cerere respinsă ca inadmisibilă (NCPC) was last modified: noiembrie 9th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.