Contestație în anulare. Apel respins ca inadmisibil (NCPP)

22 oct. 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 297

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 174/A/2019

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 421 pct. 1 lit. a) teza a II-a, art. 432 alin. (4)

Monitor Dosare

În cauza de față, apelanții A. și B. au formulat apel împotriva deciziei prin care s-a respins, ca inadmisibilă în principiu, contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 598/A din data de 13 decembrie 2018 pronunțate de Curtea de Apel Oradea în Dosarul nr. x/2012.

Potrivit art. 432 alin. (4) C. proc. pen., sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Prin declararea apelului împotriva unei hotărâri definitive, respectiv împotriva Deciziei penale nr. 153/A/2019 din data de 19 martie 2019 pronunțate de Curtea de Apel Oradea, contestatorul A. și persoana interesată B. au efectuat un act pe care legea nu îl îngăduie, iar sancțiunea procedurală ce intervine într-o asemenea situație este aceea a inadmisibilității actului respectiv.

Recunoașterea unei căi de atac în situații neprevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

În materia apelului, inadmisibilitatea intervine, în principal, în două situații, și anume când apelul este îndreptat împotriva unei hotărâri nesusceptibile de apel și când a fost declarat de o persoană care nu are calitatea procesuală de a apela. Acestora li se adaugă și cazurile în care titularul dreptului de apel depășește limitele în care i se recunoaște dreptul său de apel, precum și cele în care se declară apel împotriva unei hotărâri pe care aceeași parte o atacase anterior printr-un alt apel.

În speță, hotărârea atacată face parte din cele care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu apel sau nu sunt supuse niciunei căi de atac.

Legea nu prevede posibilitatea exercitării vreunei căi ordinare de atac împotriva Deciziei penale nr. 153/A/2019 din data de 19 martie 2019 pronunțate de Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, hotărâre definitivă.

Dând eficiență principiilor legalității căilor de atac și liberului acces la justiție, reglementate de dispozițiile art. 129 și art. 21 din Constituție, precum și exigențelor determinate prin art. 3 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, legea procesual penală a stabilit un sistem coerent al căilor de atac, admisibilitatea acestora fiind condiționată de exercitarea lor potrivit legii, în termenele și pentru motivele reglementate de normele incidente în materie.

Declarând apel împotriva unei hotărâri definitive, apelanții au învestit Înalta Curte de Casație și Justiție cu soluționarea unei căi de atac ce nu întrunește cerințele textelor de lege menționate mai sus și, în consecință, nu este admisibilă potrivit dreptului comun.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 421 pct. 1 lit. a) teza a II-a C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibile, apelurile declarate de contestatorul A. și persoana interesată B. împotriva Deciziei penale nr. 153/A/2019 din data de 19 martie 2019 pronunțate de Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, în Dosarul nr. x/2019.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga apelanții la plata sumei de câte 100 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Conferintele lunii noiembrie
”
Contestație în anulare. Apel respins ca inadmisibil (NCPP) was last modified: octombrie 17th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter