Contestație în anulare împotriva unei hotărâri penale. Apel (NCPP)

4 mai 2017
Vizualizari: 3976
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia ÎCCJ (SP) nr. 8/2017

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 426 alin. (1), art. 431 alin. (2); Constituția României: art. 126, art. 129,.

Potrivit disp. art. 426 alin. (1) C. proc. pen., „Împotriva hotărârii penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri:

b) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când deși legal citată a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate; (…)
e) când judecata în apel a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului când aceasta era obligatorie, potrivit legii”.

Potrivit art. 431 alin. (2) C. proc. pen. una din cerințele de admisibilitate a contestației în anulare este aceea ca motivul pe care se sprijină contestația să fie unul dintre cele prevăzute de art. 426 C. proc. pen. Această cerință presupune ca actele dosarului să releve anumite date concrete care să susțină în mod plauzibil împrejurarea faptică invocată de contestator și nu doar invocarea formală a unui caz de contestație în anulare.

O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și, din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Normele procesuale privind sesizarea instanțelor judecătorești și soluționarea cererilor în limitele competenței atribuite prin lege sunt de ordine publică, corespunzător principiului stabilit prin art. 126 din Constituția României.

Pentru aceste considerente – Înalta Curte va respinge, ca inadmisibile, apelurile contestatorilor, întrucât acestea au fost formulate împotriva unei sentințe pronunțată de Curtea de Apel Iași într-o cauză ce a avut ca obiect contestația în anulare, care a fost formulată împotriva unei sentințe și care nu este supusă niciunei căi de atac fiind definitivă.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va obliga apelanții contestatori la plata sumei de câte 100 lei cheltuieli, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestație în anulare împotriva unei hotărâri penale. Apel (NCPP) was last modified: mai 3rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: