Contestaţia privind tergiversarea procesului. Mijloacele legale pentru corijarea conduitelor procesuale necorespunzătoare ale părţilor sau ale altor participanţi la procedură
- NCPC: art. 522 alin. (1)
La data de 31 mai 2023, la Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă a fost înregistrată contestația privind tergiversarea procesului ce face obiectul dosarului nr. x/2020, formulată de A..
În susținerea contestației, petenta a arătat că, în fapt, Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă a soluționat, prin decizia civilă nr. 1158/2022 din data de 13 iulie 2022, apelurile formulate de apelanta-pârâtă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București și de apelanta-pârâtă B. S.R.L. împotriva sentinței civile nr. 647/22.04.2021 a Tribunalului București, secția a V-a civilă, pronunțate în dosarul nr. x/2020 în contradictoriu cu intimata-reclamantă A., cauza având ca obiect marcă.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1129 din 13 iunie 2023)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Analizând contestația formulată de contestatoarea A. privind tergiversarea procesului ce formează obiectul dosarului nr. x/2020 al Curții de Apel București, secția a IV-a civilă, Înalta Curte reține următoarele:
Conform art. 522 alin. (1) C. proc. civ., „Oricare dintre părți, precum și procurorul care participă la judecată pot face contestație prin care, invocând încălcarea dreptului la soluționarea procesului într-un termen optim și previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situație să fie înlăturată”.
Ceea ce caracterizează această instituție juridică este pasivitatea instanței de judecată, care, deși are la dispoziție mijloacele legale pentru corijarea conduitelor procesuale necorespunzătoare ale părților sau ale altor participanți la procedură, nu le aplică ori nesocotește ea însăși anumite prevederi legale, care-i impun îndeplinirea unui act de procedură într-un anumit termen.
În speță, situația invocată de către contestatoare se putea circumscrie ipotezei reglementate de art. 522 alin. (2) pct. 1 C. proc. civ.:
„când legea stabilește un termen de finalizare a unei proceduri, de pronunțare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat”.
Însă, din verificările efectuate din oficiu în sistemul de evidență informatizată al instanței a rezultat că, anterior soluționării contestației, hotărârea menționată a fost redactată la data de 08 iunie 2023.
Ca atare, întrucât pe parcursul soluționării contestației la tergiversare hotărârea a fost redactată, motivată și comunicată, demersul procesual inițial justificat a rămas fără o finalitate practică din punct de vedere procesual, Înalta Curte urmează a respinge, ca rămasă fără obiect, contestația privind tergiversarea procesului ce formează obiectul dosarul nr. x/2020 al Curții de Apel București, secția a IV-a civilă, formulată de contestatorul A..
Sursa informației: www.scj.ro.