Contestaţia privind executarea dispoziţiilor civile ale hotărârii penale. Contestație la executare respinsă ca nefondată

26 aug. 2022
Vizualizari: 865
  • NCPC: art. 275 alin. (2)
  • NCPC: art. 425^1 pct. 1 lit. b)
  • NCPC: art. 597
  • NCPC: art. 598 alin. (1) lit. c)
  • NCPC: art. 600 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 113/PI din 16 noiembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, în temeiul art. 597 alin. (4) raportat la art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a C. proc. pen. s-a respins contestația la executare formulată de contestatoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor împotriva somației emisă de Tribunalul Bihor – Biroul Executări penale, în baza Deciziei penale nr. 278/A din 03 mai 2017 pronunțată de Curtea de Apel Oradea, în Dosarul nr. x/111/2015, ca nefondată.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 45 din 17 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând contestația formulată de contestatoarea ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor în raport de motivele invocate, de actele și lucrările dosarului, Înalta Curte constată că aceasta este nefondată pentru următoarele considerente:

1. În ce privește necompetența Curții de Apel Oradea privind soluționarea contestației la executare, Înalta Curte constată că prin Sentința civilă nr. 6139 din 25 septembrie 2017, pronunțată de Judecătoria Oradea, secția civilă s-a admis excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Oradea și s-a declinat competența în favoarea Curții de Apel Oradea, fiind reținute dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen. și art. 600 alin. (1) C. proc. civ.

Astfel cum prevăd dispozițiile art. 598 alin. (1) lit. c) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face atunci când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare.

Potrivit art. 600 alin. (1) C. proc. pen., contestația privind executarea dispozițiilor civile ale hotărârii se face, în cazurile prevăzute de art. 598 alin. (1) lit. a) și b) la instanța de executare prevăzută la art. 597, iar în cazul prevăzut la art. 598 alin. (1) lit. c) la instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută.

Raportat la dispozițiile legale menționate, competența soluționării contestației la executare aparține Curții de Apel Oradea ca fiind instanța care a pronunțat hotărârea ce se execută.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Oradea la data de 11 octombrie 2017, fixându-se termen la data de 16 noiembrie 2017, când s-a pronunțat Sentința penală nr. 113/P.I./2017.

2. În ce privește critica referitoare la respingerea contestație la executare, Înalta Curte constată că soluția instanței de fond este legală și temeinică.

Potrivit dispozițiilor art. 598 alin. (1) C. proc. pen., contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se ivește o nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

Potrivit alin. (2) al aceluiași text de lege în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) contestația se face la instanța care a pronunțat hotărârea care se execută.

Conform dispozițiilor art. 275 alin. (2) C. proc. pen., în cazul declarării apelului, recursului în casație ori al introducerii unei contestații sau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de persoana căreia i s-a respins ori care și-a retras apelul, recursul în casație, contestația sau cererea.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În cauza de față, prin Decizia penală nr. 278/A din data de 3 mai 2017 pronunțată de Curtea de Apel Oradea în Dosarul nr. x/111/2015 s-a respins ca tardiv apelul declarat de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor, fiind obligată la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Prin contestația formulată, petenta susține că obligația de plată este imposibil de executat întrucât în calitate de reprezentant al Statului Român trebuie să plătească cheltuielile judiciare tot în favoarea statului.

Contestația la executare reprezintă un mijloc procedural de rezolvare a incidentelor ce se ivesc în cursul executării și vizează aspecte ce privesc exclusiv executarea hotărârilor penale, neputându-se pune în discuție legalitatea și temeinicia sentințelor în baza cărora se face executarea.

Astfel, cum, în mod corect a reținut instanța de fond, legea procesual penală este de strictă reglementare și nu prevede posibilitatea contestării executării cheltuielilor judiciare către stat, astfel că exonerarea contestatoarei de la pata acestora constituie o încălcare a principiului legalității acesteia.

În consecință, contestația declarată de contestatoarea ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor, împotriva Sentinței penale nr. 113/P.I. din 16 noiembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, este nefondată, urmând ca în baza art. 425^1 pct. 1 lit. b) C. proc. pen. să fie respinsă.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen. va fi obligată contestatoarea la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația privind executarea dispozițiilor civile ale hotărârii penale. Contestație la executare respinsă ca nefondată was last modified: august 26th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.