Contestaţia privind durata procesului penal. Declararea unei căi de atac împotriva unei soluţii definitive. Soluţie inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituția României)

21 oct. 2021
2 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 52 voturi, medie: 5,00 din 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 183
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 399/2021

NCPP: art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a), art. 488; Constituția României: art. 129

Campanie Craciun UJmag 2020

Examinând prezenta cale de atac, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că aceasta este inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

Obiectul prezentei căi de atac îl constituie Decizia penală nr. 17 din data de 03 februarie 2021 a Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, prin care s-a respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul A. împotriva Încheierii nr. 27/13.01.2021 a Tribunalului Suceava, prin care a fost anulată cererea având ca obiect contestație privind durata procesului penal vizând Dosarul nr. x/2020 al Judecătoriei Vatra Dornei.

Contestația privind durată procesului penal este reglementată de dispozițiile art. 488 și următoarele din C. proc. pen.

Potrivit dispozițiilor art. 488 alin. (7) C. proc. pen., încheierea prin care judecătorul de drepturi și libertăți sau instanța soluționează contestația nu este supusă niciunei căi de atac.

Față de aceste dispoziții legale, prin decizia contestată în cauză, nr. 17 din data de 03 februarie 2021, Curtea de Apel Suceava, în baza art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a) C. proc. pen., a respins ca inadmisibilă contestația formulată de petentul A. împotriva Încheierii nr. 27 din data de 13.01.2021 a Tribunalului Suceava.

Prin urmare, se constată că prezenta contestație este formulată împotriva unei hotărâri definitive, respectiv împotriva Deciziei penale nr. 17 din data de 03.02.2021 pronunțate de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, în concret, în cauză fiind formulată succesiv calea de atac a contestației împotriva unor hotărâri definitive.

Potrivit dispozițiilor art. 425^1 alin. (1) C. proc. pen., calea de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres (…). O hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Prin urmare, conform dispozițiilor legale precitate, se constată că petentul A. a declarat o cale de atac împotriva unei soluții definitive, învestind Înalta Curte cu soluționarea unei căi de atac neprevăzută de legea procesual penală, ceea ce încalcă principiul legalității căilor de atac și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude. De altfel, căile de atac sunt strict și limitativ reglementate prin norma procesual penală, cu arătarea imperativă a persoanelor ce le pot folosi, precum și a condițiilor, cazurilor și termenelor în care pot fi exercitate.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge contestația formulată de contestatorul A. împotriva Deciziei penale nr. 17 din data de 03 februarie 2021 a Curții de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, ca inadmisibilă.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația privind durata procesului penal. Declararea unei căi de atac împotriva unei soluții definitive. Soluție inadmisibilă în ordinea de drept (NCPP, Constituția României) was last modified: octombrie 21st, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter