Contestaţia în anulare. Respectarea principiului stabilităţii hotărârilor judecătoreşti definitive (NCPP)

27 apr. 2021
Vizualizari: 378
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 838/2020

NCPP: art. 426, art. 427 alin. (2), art. 429 alin. (1), art. 431 alin. (2)

Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac prin care se înlătură erorile comise, fie prin nerespectarea unor dispoziții legale pe baza cărora se desfășoară procesul penal, fie prin nerezolvarea cauzei în deplină concordanță cu actele și lucrările dosarului, fiind un mijloc procedural prin care cei ce au pierdut anumite drepturi sau prerogative din cauza unui act procesual nul sunt repuși în aceste drepturi.

Pentru a asigura respectarea principiului stabilității hotărârilor judecătorești definitive, legea prevede, expres și limitativ, anumite cazuri în care această cale de atac poate fi formulată și anumite particularități în privința soluționării contestației.

Astfel, contestația în anulare poate fi exercitată doar în cazurile prevăzute de art. 426 C. proc. pen., iar conform art. 427 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul trebuie să arate cazurile de contestație pe care le invocă, precum și motivele aduse în sprijinul acestora.

Potrivit art. 431 alin. (2) C. proc. pen., admiterea în principiu a contestației în anulare este condiționată de îndeplinirea cumulativă a cerințelor privind: respectarea termenului de exercitare prevăzut de legea procesual penală, indicarea unor motive din cele expres și limitativ prevăzute de art. 426 C. proc. pen., precum și invocarea unor dovezi în sprijinul căii extraordinare de atac.

Totodată, potrivit dispozițiilor art. 429 alin. (1) C. proc. pen., „Contestația în anulare se introduce la instanța care a pronunțat hotărârea a cărei anulare se cere”.

Analizând îndeplinirea condițiilor și a cerințelor care rezultă din dispozițiile anterior menționate, Înalta Curte constată că condamnatul A. a declarat contestația în anulare împotriva deciziei penale nr. 74 din data de 13 iulie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2020. Așadar, Înalta Curte constată că această instanță este competentă în soluționarea contestației în anulare.

Prin urmare, va trimite la Curtea de Apel Suceava contestația în anulare declarată de condamnatul A. împotriva deciziei penale nr. 74 din data de 13 iulie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul nr. x/2020.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat, în sumă de 313 RON, va rămâne în sarcina statului și se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația în anulare. Respectarea principiului stabilității hotărârilor judecătorești definitive (NCPP) was last modified: aprilie 26th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.