Contestația în anulare. Pot fi supuse apelului exclusiv hotărârile de admitere (NCPP)

3 ian. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2226
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 222/A/2016

NCPP: art. 275, NCPP: art. 408, NCPP: art. 431, NCPP: art. 432

Potrivit art. 129 din Constituția României, „împotriva hotărârilor judecătorești, părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condițiile legii”.

Așadar, posibilitatea provocării unui control judiciar al hotărârilor judecătorești este statuată prin însăși legea fundamentală.

Din economia textului menționat rezultă însă că hotărârile judecătorești, inclusiv hotărârile premergătoare, anticipatorii sau provizorii, sunt supuse căilor de atac determinate de lege.

Legea procesual penală, prin norme imperative, a stabilit un sistem al căilor de atac menit a asigura, concomitent, prestigiul justiției, pronunțarea de hotărâri judecătorești care să corespundă legii și adevărului și care să evite provocarea oricărei vătămări materiale sau morale părților din proces.

Potrivit dispozițiilor din Codul de procedură penală admisibilitatea căilor de atac este condiționată de exercitarea acestora potrivit dispozițiilor legii procesual penale, prin care au fost reglementate hotărârile susceptibile a fi supuse examinării, căile de atac și ierarhia acestora, termenele de declarare și motivele pentru care se poate cere reformarea hotărârii atacate.

În cauză, se constată că, contestatorul A. a uzat de calea de atac, cea a contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 562 din 01 august 2014 a Curții de Apel București, pronunțată în Dosarul nr. x/3/2014.

Prin decizia nr. 749 din 29 septembrie 2014 pronunțată în Dosarul nr. x/2/2014 (x/2014), Curtea de Apel București, secția a II-a penală, a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de contestatorul A.

Potrivit dispozițiilor art. 408 alin. (1) C. proc. pen., sentințele pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede altfel.

Totodată, textul art. 432 alin. (4) C. proc. pen., care reglementează procedura de judecare a contestației în anulare stabilește că sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Din interpretarea dispozițiilor art. 431 și art. 432 alin. (4) C. proc. pen., rezultă că pot fi supuse căii de atac a apelului, exclusiv hotărârile pronunțate ca urmare a admiterii în principiu a contestației în anulare.

În raport cu dispozițiile legale menționate, rezultă că în cauză, apelantul contestator a exercitat calea de atac a apelului împotriva unei decizii definitive, prin care a fost respinsă cererea sa de admitere în principiu a contestației în anulare.

Limitând calea de atac menționată exclusiv la hotărârile nedefinitive determinate de lege, Codul de procedură penală a stabilit principiul unicității acesteia, față de care posibilitatea legală a declarării mai multor căi de atac este exclusă, dreptul la această cale procesuală stingându-se prin exercitare.

Or, recunoașterea unei căi de atac în alte condiții decât cele prevăzute de legea procesual penală constituie o încălcare a principiului legalității acestora și, din acest motiv, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru considerentele ce preced, constatând că în cauză, contestatorul A. a formulat apel împotriva unei hotărâri nesusceptibile de reformare prin promovarea acestei căi de atac, urmează a fi respins, ca inadmisibil, apelul declarat de contestatorul A. împotriva deciziei penale nr. 749/CO din 29 septembrie 2014 a Curții de Apel București, secția a II-a penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2/2014 (x/2014).

Văzând dispozițiile art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul la plata cheltuielilor de judecată, în sumă de 330 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 130 RON, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația în anulare. Pot fi supuse apelului exclusiv hotărârile de admitere (NCPP) was last modified: noiembrie 29th, 2017 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter