Contestația în anulare obișnuită și contestația în anulare specială (CPC)

30 ian. 2017
Vizualizari: 5469
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 262/2016

CPC: art. 317 [art. 504 NCPC], CPC: art. 318 [art. 503 NCPC]

Căile de atac și condițiile în care acestea pot fi exercitate, sunt reglementate prin norme de ordine publică, deoarece legiuitorul a avut în vedere interesul general de a înlătura orice cauze care ar putea ține în loc, în mod nedefinit, judecata unui proces.

Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac de retractare, ce poate fi exercitată doar pentru ipotezele expres determinate prin dispozițiile art. 317 C. proc. civ. [art. 504 NCPC] (contestația în anulare obișnuită, al cărei obiect poate fi numai o hotărâre irevocabilă) și ale art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC] (contestația în anulare specială, al cărei obiect poate fi numai o hotărâre a instanței de recurs).

Cazurile în care poate fi promovată contestația în anulare obișnuită sunt două: când procedura de chemare a părții pentru ziua când s-a judecat pricina nu a fost îndeplinită potrivit cu cerințele legii și când hotărârea a fost dată cu încălcarea dispozițiilor de ordine publică privitoare la competență.

Contestația în anulare specială, reglementată de dispozițiile art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC], poate fi promovată în situația în care se atacă o hotărâre pronunțată în recurs, respectiv când dezlegarea dată recursului este rezultatul unei greșeli materiale și când instanța, respingând recursul ori admițându-l numai în parte, a omis din greșeală să cerceteze vreunul din motivele de casare.

Prin urmare, pe calea contestației în anulare nu pot fi valorificate decât nereguli procedurale, iar nu relative la dezlegarea dată de instanță fondului raportului juridic dedus judecății.

Or, în speță, susținerile conținute în cererea formulată nu se constituie în critici ce s-ar putea circumscrie motivelor de contestație în anulare prevăzute expres și limitativ de art. 317 [art. 504 NCPC] și 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC].

Astfel, contestatoarea afirmă că analiza din decizia atacată este injustă, că această decizie nu ține cont de realitate și că în mod nelegal a fost obligată la plata penalizărilor, dezvoltând critici pe fondul cauzei, fără, însă, a se raporta la vreunul din motivele de contestație în anulare prevăzute de art. 317 [art. 504 NCPC] și 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC], cu referire la decizia atacată.

Or, legea nu a urmărit, prin reglementarea căii de retractare a contestației în anulare, să deschidă părților calea recursului la recurs, care să fie soluționat de aceeași instanță, pe motivul că s-a stabilit eronat situația de fapt ori s-a aplicat greșit legea, ci exclusiv îndreptarea unor nereguli procedurale expres prevăzute.

Așa fiind, cum criticile formulate nu se încadrează în dispozițiile art. 317 [art. 504 NCPC] și 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC], niciuna din aceste critici neavând legătură cu neregulile procedurale prevăzute de textele menționate, ca motive de contestație în anulare, Înalta Curte va respinge contestația în anulare, ca inadmisibilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația în anulare obișnuită și contestația în anulare specială (CPC) was last modified: ianuarie 30th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: