Contestaţia în anulare. Condiții de admisibilitate. Obiect (CPC)

12 dec. 2016
Vizualizari: 19130
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 562/2016

CPC: art. 317 [art. 503 NCPC], CPC: art. 318 [art. 503 NCPC]

Căile de atac și condițiile în care acestea pot fi exercitate sunt reglementate prin norme de ordine publică deoarece legiuitorul a avut în vedere interesul general de a înlătura orice cauze care ar putea ține în loc, în mod nedefinit, judecata unui proces.

Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac de retractare, ce poate fi exercitată doar pentru ipotezele expres determinate prin dispozițiile art. 317 C. proc. civ. [art. 503 NCPC] (contestația în anulare obișnuită, al cărei obiect poate fi numai o hotărâre irevocabilă) și ale art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC] (contestația în anulare specială, al cărei obiect poate fi numai o hotărâre a instanței de recurs).

Cazurile în care poate îi promovată contestația în anulare obișnuită sunt două: când procedura de chemare a părții pentru ziua când s-a judecat pricina nu a fost îndeplinită potrivit cu cerințele legii și când hotărârea a fost dată cu încălcarea dispozițiilor de ordine publică privitoare la competență.

Contestația în anulare specială, la rândul său, poate fi promovată în doua ipoteze: când dezlegarea dată recursului este rezultatul unei greșeli materiale și când instanța, respingând recursul ori admițându-l numai în parte, a omis din greșeală să cerceteze vreunul din motivele de casare,

Textele ce reglementează contestația în anulare au în vedere greșelile materiale evidente, în legătură cu aspectele formale ale judecării recursului, pentru verificarea, cărora nu este necesară reexaminarea fondului sau reaprecierea probelor. Pe calea contestației în anulare nu pot fi valorificate decât nereguli procedurale, iar nu relative la dezlegarea dată de instanță fondului raportului juridic dedus judecății.

Așadar, sunt condiții de admisibilitate ale căii de atac extraordinare a contestației în anulare atât cele referitoare la hotărârea ce poate face obiectul acestei căi de atac, cât și cele privind motivele ce pot fi valorificate prin introducerea contestației în anulare și care sunt indisolubil legate de considerentele deciziei atacate.

În speță, se reține pe de o parte că, nici prin cererea formulată inițial, nici prin concluziile ulterioare, contestatorul nu a invocat temeiul juridic al căii extraordinare de atac.

Totodată, susținerile din cuprinsul cererii nu vizează niciuna din neregulile procedurale prevăzute expres și limitativ de art. 317 C. proc. civ. [art. 503 NCPC] pentru care poate fi retractată o hotărâre irevocabilă, pe calea contestației în anulare.

Astfel, contestatorul invocă aspecte pe care nu le poate valorifica pe calea contestației în anulare generale, ce privesc faptul că instanța de recurs nu ar fi ținut seama de înscrisurile pe care pretinde că le-ar fi înregistrat la instanță, prin care ar fi solicitat repunerea cauzei pe rol.

Pe de altă parte, așa cum s-a arătat anterior, poate constitui obiect al contestației în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC], numai o hotărâre pronunțată în recurs.

Or, în cauza de fața, hotărârea a cărei retractare se solicită a fost pronunțată în soluționarea unei cereri de revizuire, situație în care dispozițiile art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC] nu sunt incidente. Pentru acest motiv, devine inutil a mai cerceta dacă motivele invocate pot să fie subsumate motivelor contestației în anulare speciale, astfel cum sunt reglementate prin textul de lege arătat.

Prin urmare, Înalta Curte constată că cele arătate de contestator prin motivele cererii de contestație în anulare, nu se încadrează în dispozițiile art. 318 C. proc. civ. [art. 503 NCPC], după cum nu sunt susceptibile de încadrare în nici una din ipotezele art. 317 C. proc. civ. [art. 503 NCPC]

Având în vedere considerentele expuse, contestația în anulare va fi respinsă ca nefondată.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația în anulare. Condiții de admisibilitate. Obiect (CPC) was last modified: decembrie 12th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: