Contestarea succesivă a unor hotărâri judecătorești și inadmisibilitatea recursului în raport cu limitele căilor de atac prevăzute de lege
- Constituţia României: art. 129
- NCPC: art. 129
- NCPC: art. 191
- NCPC: art. 446
- NCPC: art. 457
- NCPC: art. 483
- NCPC: art. 493
- NCPC: art. 499
- NCPC: art. 508
- NCPC: art. 513
- NCPC: art. 634
Prin decizia civilă nr. 100 din 10 februarie 2022, pronunțată în dosarul nr. x/2021, Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, a admis excepția inadmisibilității recursului și a respins recursul formulat de recurentul-contestator A. împotriva deciziei civile nr. 133R din 08 iunie 2021, pronunțate de Tribunalul București, secția a V-a, în dosarul nr. x/2019, în contradictoriu cu intimatul-pârât Executor Judecătoresc B. și intimata C., ca inadmisibil.
Prin decizia civilă nr. 392 din 11 mai 2022, pronunțată în dosarul nr. x/2022, Curtea de Apel București, secția a III-a și pentru cauze cu minori și de familie a anulat, ca netimbrată, contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei civile nr. 100 din 10 februarie 2022 pronunțate de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie în dosarul cu nr. x/2021, în contradictoriu cu intimații C. și B.E.J. B..
Prin decizia civilă nr. 864R din 07 noiembrie 2022, pronunțată în dosarul nr. x/2022, Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă, a admis excepția netimbrării cererii de revizuire și a anulat cererea de revizuire formulată de revizuentul A. împotriva deciziei civile nr. 392 din 11 mai 2022, pronunțate în dosarul nr. x/2022 de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în contradictoriu cu intimații C. și Executor Judecătoresc B., ca netimbrată.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 526 din 27 februarie 2024)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Analizând recursul în condițiile art. 499 raportat la art. 493 alin. (5) C. proc. civ., potrivit căruia în cazul în care recursul se respinge fără a fi cercetat în fond, hotărârea va cuprinde numai motivarea soluției fără a se evoca și analiza motivele de casare, Înalta Curte constată următoarele:
Cu privire la soluția dată prin decizia recurată asupra contestației în anulare, potrivit dispozițiilor art. 483 alin. (1) C. proc. civ., „Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului”, iar, conform art. 634 alin. (1) pct. 5 din același cod, sunt hotărâri definitive hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii.
Totodată, art. 513 alin. (5) C. proc. civ. arată că: „Hotărârea dată asupra revizuirii este supusă căilor de atac prevăzute de lege pentru hotărârea revizuită”.
De asemenea, art. 508 alin. (4) C. proc. civ. stipulează că: „Hotărârea dată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată”.
Cum, față de prevederile art. 634 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ., decizia civilă nr. 100 din 10 februarie 2022, pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă în dosarul nr. x/2021, este o hotărâre definitivă, dată în soluționarea unui recurs, respins, ca inadmisibil, și decizia prin care a fost anulată, ca netimbrată, contestația în anulare îndreptată împotriva acestei hotărâri – decizia civilă nr. 392 din 11 mai 2022 a aceleiași instanțe – și decizia civilă nr. 864R din 07 noiembrie 2022, prin care s-a anulat, ca netimbrată, cererea de revizuire a deciziei civile nr. 392 din 11 mai 2022 a aceleiași instanțe, sunt hotărâri definitive, potrivit art. 508 alin. (4) și art. 513 alin. (5) C. proc. civ.
Cu privire la decizia civilă nr. 133 din 13 februarie 2023, pronunțată Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă, Înalta Curte reține că, prin aceasta, a fost respinsă, ca nefondată, cererea de îndreptare, lămurire, completare a dispozitivului deciziei civile nr. 864R din 07 noiembrie 2022 a aceleiași instanțe, astfel că și această decizie este definitivă, conform art. 446 C. proc. civ., care prevede că hotărârile date în soluționare unor astfel de cereri sunt supuse acelorași căi de atac ca și hotărârile în legătură cu care s-a solicitat, după caz, îndreptarea, lămurirea ori completarea.
La rândul ei, decizia civilă nr. 653 din 13 septembrie 2023 a Curții de Apel București, secția a IV-a civilă, prin care s-a respins, ca inadmisibilă, contestația în anulare împotriva deciziei civile nr. 133 din 13 februarie 2023 a aceleiași instanțe este tot o hotărâre definitivă, potrivit art. 508 alin. (4) C. proc. civ., nesusceptibilă de a fi atacată pe calea recursului.
Legalitatea căilor de atac, prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ., presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta.
Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești.
Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituția României arătând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, dar și că exercitarea acestora trebuie făcută în condițiile legii, cu respectarea acesteia.
Cu privire la dispoziția de aplicare a amenzii judiciare prin decizia recurată, potrivit art. 191 C. proc. civ., cel obligat la amendă poate face numai cerere de reexaminare împotriva hotărârii prin care aceasta a fost stabilită, cerere care se soluționează, cu citarea părților, prin încheiere, dată în camera de consiliu, de către un alt complet decât cel care a stabilit amenda sau despăgubirea.
Prin urmare, dispoziția de aplicare a amenzii judiciare, cuprinsă în decizia recurată, este supusă numai reexaminării, legea nedeschizând părților calea de atac a recursului.
În consecință, pentru argumentele expuse, în temeiul art. 493 alin. (5) C. proc. civ., Înalta Curte urmează să respingă, ca inadmisibil, recursul declarat de contestatorul A. împotriva deciziei civile nr. 653 din 13 septembrie 2023, pronunțate de Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie.
În ceea ce privește cererile de sesizare a Curții Constituționale cu excepțiile de neconstituționalitate invocate de către recurentul-contestator, astfel cum s-a reținut și prin raportul privind admisiblitatea în principiu a recursului, acestea apar ca fiind inadmisibile, în contextul în care sunt formulate într-o cale de atac inadmisibilă și nu vizează dispozițiile legale care determină o atare soluție.
Sursa informației: www.scj.ro.