Contestarea executării cheltuielilor de procedură către stat. Contestație respinsă ca nefondată

29 iul. 2022
Vizualizari: 1385
  • NCPP: art. 275 alin. (2)
  • NCPP: art. 600

Prin sentința penală nr. 94/PI/2018 din data de 01 noiembrie 2018 a Curții de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, în temeiul art. 597 alin. (4) raportat la art. 598 alin. (1) lit. c) teza a II-a C. proc. pen., a respins, ca nefondată, contestația la executare formulată de contestatoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor împotriva somației emisă de Judecătoria Oradea – Biroul Executări Penale, în baza sentinței penale nr. 1003/2017 pronunțată de Judecătoria Oradea, în dosarul nr. x/2016, definitivă prin decizia penală nr. 89/A/2018 a Curții de Apel Oradea.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 950 din 13 decembrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin decizia penală nr. 89/A/2018, pronunțată în data de 21 februarie 2018, în dosarul nr. x/2016, Curtea de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori a respins, ca nefondat, apelul declarat de partea civilă Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor împotriva sentinței penale nr. 1003/27.10.2017 pronunțată de Judecătoria Oradea și în baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., a obligat apelanta la plata sumei de 400 RON cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

În contestația formulată împotriva sentinței penale nr. 94/PI/2018 din data de 01 noiembrie 2018 a Curții de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori, contestatoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor, în esență, a solicitat anularea titlului executoriu emis de Judecătoria Oradea, Biroul executări penale, în baza sentinței penale nr. 1003/2017, pronunțată de Judecătoria Oradea în Dosarul nr. x/2016, definitivă prin decizia nr. 89/A/2018, pronunțată de Curtea de Apel Oradea, prin care a fost obligată la plata sumei de 400 RON cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Analizând actele și lucrările dosarului, Înalta Curte constată că aceasta a contestat somația emisă la 21 februarie 2016 de Judecătoria Oradea, Biroul executări penale, prin care i s-a pus în vedere să achite suma de 400 RON reprezentând cheltuieli judiciare către stat, așa cum a fost obligată prin decizia nr. 89/A/2018 a Curții de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori.

Or, în cuprinsul deciziei nr. 2143 din 9 noiembrie 2016 a secției I civilă s-a precizat faptul că:

„Cheltuielile judiciare sunt acele cheltuieli făcute de stat, prin organele judiciare, de către subiecții procesuali principali sau de părți, pentru buna desfășurare a procesului penal. Rezultă că, deși în noțiunea de cheltuieli judiciare se înscriu atât cele efectuate de către stat, cât și cele realizate de părți, cheltuielile de procedură datorate statului nu se confundă cu despăgubirile civile ce privesc cheltuielile judiciare făcute de părți și care pot fi contestate pe calea art. 600 C. proc. pen”.

În acest context, se reține că suma datorată cu titlu de cheltuieli judiciare nu reprezintă nici despăgubiri civile, care includ cheltuielile judiciare făcute de părți și care pot fi contestate potrivit dispozițiilor art. 600 C. proc. pen., și nici amendă judiciară, care poate fi contestată conform art. 601 din același cod, ci, ele rezultă din culpa procesuală a părții a cărei cerere a fost respinsă.

Astfel, în mod corect a reținut instanța de fond, faptul că legea procesual penală, care este de strictă reglementare, nu prevede posibilitatea contestării executării cheltuielilor de procedură către stat.

Față de aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca nefondată, contestația formulată de contestatoarea Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor împotriva sentinței penale nr. 94/PI/2018 din data de 01 noiembrie 2018 a Curții de Apel Oradea, secția penală și pentru cauze cu minori.

Va obliga contestatoarea la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoare, în sumă de 130 RON, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestarea executării cheltuielilor de procedură către stat. Contestație respinsă ca nefondată was last modified: iulie 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.