Consultări la Cotroceni

17 ian. 2018
Vizualizari: 2028

După demisia premierului Tudose la Cotroceni, au început, în această dimineață, consultările cu partidele politice parlamentare.

News.ro relatează: „Consultările de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier sunt în curs de desfășurare, președintele Klaus Iohannis întâlnindu-se mai întâi cu delegația PSD – ALDE, formată din Liviu Dragnea, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Grațiela Gavrilescu și Daniel Chițoiu. Întâlnirea a durat aproximativ 20 de minute, Liviu Dragnea declarând că sunt suficiente argumente ca Viorica Dăncilă să fie desemnată premier. Delegația liberală a stat aproape o oră la întâlnirea cu șeful statului, la final, liderul PNL, Ludovic Orban, afirmând că liberalii și-au prezentat opțiunea pentru anticipate și că PNL este dispus să înceapă negocieri pentru o nouă majoritate. Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat întrevederile cu delegația USR și cu delegația PMP, condusă de Traian Băsescu. Liderul USR, Dan Barna a declarat că formațiunea sa susține un premier care să nu fie numit de PSD, iar soluția «decentă» pentru România este aceea a alegerilor anticipate. Și discuțiile cu delegația UDMR s-au încheiat, iar delegația deputaților minorităților a intrat la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Este ultima întâlnire din seria de consultări inițiate de șeful statului”.

Agerpres scrie azi despre hotărârea ALDE, cu privire la susținerea premierului propus de PSD.

„Membrii Comitetului Politic Executiv al ALDE au votat miercuri, în unanimitate, în favoarea susținerii politice a Vioricăi Dăncilă pentru funcția de prim-ministru, urmând ca, din componența delegației care va merge la Palatul Cotroceni, să facă parte Grațiela Gavrilescu și Daniel Chițoiu, a declarat vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian”, scrie Agerpres.

„«Întâlnirea de astăzi a conducerii ALDE a fost premergătoare consultărilor pe care reprezentanții Coaliției PSD-ALDE le vor avea la Palatul Cotroceni cu președintele României și s-a discutat mandatul și componența delegației ALDE la această întâlnire. În legătură cu mandatul, vă informez că toți participanții au votat în unanimitate susținerea politică a doamnei Viorica Dăncilă pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României. În legătură cu componența delegației, am mandatat pe doamna Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru, și pe domnul Daniel Chițoiu să reprezinte ALDE», a precizat Vosganian”, mai notează Agerpres.

News.ro scrie că viitorul premier PSD nu se va abate de la obiectivele stabilite prin programul de guvernare.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că Viorica Dăncilă, nominalizată de social-democrați pentru funcția de premier, susține demersul PSD privind legile justiției”, mai arată News.ro.

Premierul interimar, Mihai Fifor, pune capăt scandalului pornit de la cazul polițistului pedofil.

„«Prim-ministrul interimar, Mihai-Viorel Fifor, a semnat astăzi decizia de eliberare a domnului Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Totodată, premierul interimar a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a domnului Alexandru-Cătălin Ioniță. Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial», se arată într-un comunicat al Guvernului”, scrie News.ro.

Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente ce trebuie să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții, intră astăzi în vigoare, la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„Conform legii, toate autoritățile, instituțiile cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligația ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni speciale dedicate informării publice privind legislația în vigoare, drepturile și obligațiile în desfășurarea activităților de constatare a contravențiilor și de aplicare a sancțiunilor. Aceste autorități cu atribuții de control au obligația să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte și unitare a prevederilor legale, urmând să afișeze pe site-urile proprii spețele cu frecvență ridicată și soluțiile de îndrumare în aceste cazuri. În cazul constatării săvârșirii uneia dintre contravențiile prevăzute în dispozițiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare”, arată Agerpres.

În finalul Revistei, revenim la România, „mereu surprinzătoare”.

„România ocupă primul loc în topul regional al modificărilor legislative în 2017, după ce au fost adoptate 1.388 de acte normative (cu excepția ordinelor ministerelor), din care: 278 de legi, 117 de O.U.G., 30 de O.G. și 963 de H.G. La acestea se mai adaugă miile de ordine emise de ministere. La Ministerul Finanțelor, de exemplu, s-au înregistrat 3.344 de ordine, iar la Ministerul Muncii 1.907, se arată într-o monotorizare făcută de Patronatul IMM-urilor (CNIPMMR). Actele normative în 2017 au fost inițiate de Guvern (79.97%), fără a lua în calcul și numărul ordinelor ministerelor. Parlamentul, ca principală putere legislativă, a adoptat 278 de legi (20,03%), din care foarte multe pentru aprobarea ordonanțelor emise de Guvern”, scrie azi Cotidianul.

Seară frumoasă!

Consultări la Cotroceni was last modified: ianuarie 17th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: