Consultări la Cotroceni pe tema situaţiei din justiţie

24 oct. 2018
Vizualizari: 698

Președintele Klaus Iohannis a lansat, pentru astăzi, o invitație partidelor politice parlamentare la Cotroceni, în scopul unor discuții pe tema situației din justiție, ca urmare a observațiilor Comisiei de la Veneția și a adoptării Ordonanței de urgență privind legile justiției.

„Potrivit Administrație Prezidențiale, programul consultărilor este următorul: «ora 15.00 – Partidul Social Democrat (PSD); ora 15.30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE); ora 16.00 – Partidul Național Liberal (PNL); ora 16.30 – Uniunea Salvați România (USR); ora 17.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); ora 17.30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP); ora 18.00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale»”, notează Antena 3.

În cursul dimineții, ALDE anunțase că va merge la Cotroceni, la ora 15.00.

De la ora 10.30, PSD s-a reunit într-o ședință de BPN, în cadrul căreia membrii au stabilit să participe la consultările pe tema legislației în domeniul justiției, inițiate de către președintele Iohannis.

„În cadrul BPN, am decis două lucruri. Unul să mergem la Cotroceni astăzi și componența delegației. După ieșirea de la Cotroceni, o să facem declarații în fața presei și veți afla ce am discutat cu Președintele României”, a spus liderul Liviu Dragnea, mai notează Antena 3.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a mai vorbit și despre legea offshore, mai scrie Antena 3: „Noi am avut un punct de vedere foarte bine conturat, un sistem de impozitare pe veniturile suplimentare și ca 50% din cantitatea de gaze extrase din Marea Neagă să se comercializeze în România. Ieri a mai fost o discuție despre stabilitatea legislației solicitată de investitori. Stabilitatea este dată de legea însăși. Jumătate din cantitate va fi comercializată pe piața din România. Îmi pare rău că s-a întârziat cu două săptămâni. Îmi doresc foarte mult ca această lege să fie adoptată pentru că este foarte importantă pentru România”. 

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis marți că avizul Comisiei de la Veneția „a confirmat îngrijorările procurorilor că noile coduri vor conține contradicții care vor cauza incertitudine legală”.

„Procurorul general a reafirmat disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, prin consultarea tuturor unităților de parchet, «la sprijinirea demersurilor de reevaluare a modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală, astfel încât să se creeze prin adoptarea acestor acte normative premisele îndeplinirii rolului constituțional de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor». […] De asemenea, Augustin Lazăr atrage atenția asupra concluziei formulate în Avizul Comisiei de la Veneția privind modificările aduse Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 și nr. 317/2004, adoptat la data de 20 octombrie 2018, conform căreia «independența procurorilor poate fi afectată de prevederile privind numirea și eliberarea din funcție a procurorilor din vârful ierarhiei și care stabilesc rolul ministrului justiției în aceste proceduri, precum și asupra recomandării de reexaminare a acestor prevederi prin menținerea rolului CSM și a Președintelui României»”, arată News.ro. 

Odată cu începerea activității noii Secții de investigare a infracțiunilor din justiție, președintele CSM, Simona-Camelia Marcu, s-a referit la rolul acestei secții în bunul mers al justiției.

„«Astăzi, 23 octombrie 2018, s-a operaționalizat Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, înființată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară. Procedura de recrutare a magistraților procurori, numiți în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, exclude orice ingerință exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecții adecvate a magistraților împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanțiile de independență ale acestora. Aceste garanții sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justițiabililor și societății, în ansamblu, la un act de justiție realizat doar în litera și spiritul legii», se arată într-un comunicat al CSM”, citat de Agerpres.

Hackerul „Guccifer” a fost liberat condiționat de Tribunalul Deva, dar va fi extrădat în SUA.

„Tribunalul Hunedoara a dispus marți liberarea condiționată din Penitenciarul Deva a hackerului Marcel Lehel Lazăr, cunoscut și sub apelativele de «Guccifer» și «Micul Fum», bărbatul fiind condamnat la 7 ani de închisoare pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalități din România și America”, mai scrie azi Agerpres.

„Pe de altă parte, pe 10 septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii a hackerului Marcel Lehel Lazăr, predarea acestuia fiind amânată până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiționate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o are în România”, mai arată Agerpres.

Peste un milion de români apți de muncă nu sunt implicați în niciun fel de activitate economică, reiese din studiul „Barometrul forței de muncă”, realizat de PwC România pentru Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR).

„România este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii (peste 34%), fiind depășită doar de Italia și Croația. Dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație, există peste un milion de persoane de vârstă activă care, oficial, nu sunt implicate în nici un fel de activitate economică, iar numărul de șomeri înregistrați este de aproximativ 400.000 de persoane. Pe de altă parte, prognozele oficiale pentru următorii 3 ani privind legătura dintre piața muncii și creșterea PIB-ului, estimează un necesar de angajați de aproximativ un milion de persoane. […] Județele țintă, unde cererea e mare, iar oferta mică, sunt: Brașov, București, Cluj, Constanța, Ilfov, Prahova”, relevă studiul, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre vânzarea Combinatului siderurgic de la Galați.

„Grupul ArcelorMittal – lider mondial în producția de cărbune și oțel – anunță că va vinde combinatul siderurgic de la Galați către Liberty House, o companie fondată în urmă cu un sfert de secol, de omul de afaceri Sanjeev Gupta. ArcelorMittal va vinde, însă, combinatul gălățean abia după ce va finaliza operațiunile de preluare a oțelăriei Ilva din Italia, cea mai mare unitate de producție de acest fel din Europa, se arată într-un comunicat postat pe site-ul ArcelorMittal. […] Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit, în 1992, de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții din Marea Britanie între 2013 și 2017”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Consultări la Cotroceni pe tema situației din justiție was last modified: octombrie 24th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: