Constituirea Catalogului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România (OMMAP nr. 2525/2016)

26 ian. 2017
Vizualizari: 1665
Art. 11 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 11 stabilește faptul că în pădurile care fac obiectul studiului de fundamentare „Inventarierea și strategia gestionării durabile și protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018”, elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, lucrările silvotehnice se vor executa numai în baza avizului structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, care atestă faptul că arboretele nu îndeplinesc criteriile și indicatorii aprobați prin OMMAP nr. 3.397/2012, cu modificările ulterioare, iar scoaterile definitive și ocupările temporare din fondul forestier se fac pentru obiective de interes național sau care vizează siguranța sau securitatea națională, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 12 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 12 prevede faptul că unitățile specializate atestate să elaboreze amenajamente silvice sunt obligate să consulte Catalogul și să încadreze corespunzător în amenajament suprafețele de pădure din Catalog, potrivit prevederilor legale.

Art. 13 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 13 stabilește faptul că suprafețele de pădure incluse în Catalog au regim strict de protecție, potrivit art. 26 alin. (3) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările ulterioare.

Excluderea unor suprafețe de pădure din Catalog se realizează numai din motive de siguranță și/sau securitate națională, potrivit prevederilor legale în vigoare sau în cazul includerii unor arborete care nu îndeplinesc criteriile și indicatorii prevăzuți în OMMAP nr. 3.397/2012, cu modificările ulterioare; excluderea se face în baza avizului Comisiei tehnice de avizare în silvicultură din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.

În vederea conservării structurii genetice a pădurilor incluse în Catalog, în subparcelele limitrofe pădurii se realizează lucrări de regenerare numai cu materiale forestiere de reproducere cu proveniență locală sau prin regenerare naturală.

În pădurile incluse în Catalog, executarea oricăror lucrări silvice este interzisă, iar scoaterile definitive și ocupările temporare din fondul forestier național sunt permise, în condițiile legii, doar pentru amplasarea unor obiective care vizează siguranța sau securitatea națională, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 14 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 14 prevede faptul că structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură asigură desemnarea și instruirea personalului responsabil de aplicarea prevederilor respectivului ordin.

Structurile teritoriale de specialitate din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură pot solicita, pentru etapele de verificare și/sau de avizare a studiului de fundamentare, participarea unui expert CTAP care nu este implicat în elaborarea studiului.

Art. 15 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 15 stabilește faptul că pentru aplicarea prevederilor respectivului ordin, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură face publică, inclusiv pe site-ul propriu, baza de date cu atributele și fișele de descriere din studiul „Inventarierea și strategia gestionării durabile și protejării pădurilor virgine din România – proiectul Pin-Matra/2001/018”, elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

Art. 16 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 16 prevede faptul că studiile de fundamentare depuse la structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și care nu au fost verificate sau avizate de structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură până la intrarea în vigoare a respectivului ordin se supun procedurilor prevăzute de respectivul ordin.

Studiile de fundamentare avizate de structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, se transmit către Comisia tehnică de avizare în silvicultură din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură în vederea avizării, potrivit prevederilor art. 10.

Art. 17 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 17 stabilește faptul că anexele nr. 1 – 4 fac parte integrantă din respectivul ordin.

Art. 18 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 18 prevede faptul că la data intrării în vigoare a respectivului ordin, OMMAP nr. 1.417/2016 privind constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, publicat în M. Of. nr. 551 din 21 iulie 2016, se abrogă.

Art. 19 din OMMAP nr. 2525/2016

Art. 19 stabilește faptul că respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România (OMMAP nr. 2525/2016) was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.