Constatarea dreptului de proprietate asupra unor imobile situate în circumscripţiile unor instanţe diferite (NCPC)

10 iun. 2020
Vizualizari: 811
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 263/2020

NCPC: art. 117 alin. (2), art. 133 pct. 2, art. 135 alin. (1)

Cu privire la conflictul negativ de competență, cu a cărui judecată a fost legal sesizată în temeiul dispozițiilor art. 133 pct. 2, raportat la art. 135 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte reține următoarele:

Astfel cum instanțele aflate în conflict au reținut, în cauza dedusă judecății, cererea de chemare în judecată are ca obiect constatarea dreptului de proprietate asupra unor imobile situate în circumscripțiile unor instanțe diferite.

De asemenea, instanțele au apreciat că, în ceea ce privește determinarea competenței teritoriale de soluționare a cauzei, devin aplicabile dispozițiile art. 117 alin. (2) C. proc. civ. – când imobilul este situat în circumscripțiile mai multor instanțe, cererea se va face la instanța domiciliului sau reședinței pârâtului, dacă aceasta se află în vreuna dintre aceste circumscripții, iar în caz contrar, la oricare dintre instanțele în circumscripțiile cărora se află imobilul.

În speță se solicită a se constata existența dreptului de proprietate asupra a trei terenuri intravilane – două sunt învecinate și se află în comuna Butimanu, sat Ungureni, județul Dâmbovița, iar al treilea teren este situat în comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov.

În ceea ce privește competența de soluționare a cauzelor privitoare la imobile, regula de competență teritorială exclusivă este stabilită de dispozițiile alin. (1) al art. 117 C. proc. civ., cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanța în a cărei circumscripție este situat imobilul.

Din punct de vedere al competenței teritoriale – obiectul prezentului regulator de competență – se constată că două dintre imobile se află situate în circumscripția teritorială a Tribunalului Dâmbovița. Totodată, sediul unuia dintre pârâți (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Dâmbovița) se află în raza teritorială a aceluiași tribunal, inițial sesizat (ca urmare a declinării competenței materiale de către Judecătoria Sectorului 3 București), instanță care a devenit competentă teritorial să soluționeze cauza.

Având în vedere considerentele expuse, Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Dâmbovița.

Sursa informației: www.scj.ro.

Constatarea dreptului de proprietate asupra unor imobile situate în circumscripțiile unor instanțe diferite (NCPC) was last modified: iunie 10th, 2020 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.