Constanța are un potențial deosebit de absolvenți de Drept

16 aug. 2016
Vizualizari: 4500
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității Ovidius din Constanța cu dl profesor universitar dr. Adrian Stoica, colaborator vechi al editurii Universul Juridic, autor și de această dată discutăm din postura domniei sale de decan al acestei facultăți. Bine v-am găsit d-le decan și mulțumim pentru această invitație.

Adrian Stoica: Mulțumim frumos noi în primul rând, d-le director, mulțumim pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o să fiți azi aici, alături de noi, în cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Nicolae Cîrstea: O să discutăm pe parcursul acestei întrevederi despre mai multe lucruri. În primul rând aș vrea să vă întreb cum este această calitate de decan, având în vedere că dumneavoastră ați deținut și dețineți și alte calități, atât în rândul Uniunii Naționale, Uniunii Internaționale a Executorilor Judecătorești, în cadrul uniunii executorilor judecătorești. Cât de provocatoare este poziția de decan?

Adrian Stoica: Poziția de decan este foarte provocatoare, este o poziție care implică foarte multă responsabilitate. Această responsabilitate decurge în primul rând din relaționarea pe care trebuie să o ai pe de o parte cu colegii tăi, cadrele didactice, iar pe de altă parte cu studenții facultății. Această calitate este una onorantă pentru mine, dar în același timp este o calitate care mă obligă să încerc să schimb lucrurile aici, la nivelul Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Știm bine cu toții că această instituție publică este una tânără, are 23 de ani de existență. Însă dacă – poate o spun în sens critic – decanii dinaintea mea erau puțin mai mult implicați, poate Constanța, la nivelul facultății de Drept era la același nivel cu Craiova, cu Sibiul, cu Iașiul sau cu alte centre universitare de renume. Noi venim din urmă, avem planuri foarte îndrăznețe și obiective în același timp, am în spatele meu un corp profesoral foarte bine pregătit, foarte implicat și care cu siguranță că nu o să facă decât să mă ajute la punerea în aplicare a ceea ce ne-am propus.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb cum se situează facultatea de Drept în interiorul Universității Ovidius. Știu că sunt destul de multe facultăți, aproximativ 15.000 de studenți. Care este locul facultății dumneavoastră?

Adrian Stoica: Facultatea de Drept și Științe Administrative ocupă un onorabil loc 4-5 în momentul de față. Facultatea de Drept și Științe Administrative, din fericire, să știți că este singura facultate care în ultimii ani a avut un număr constant de studenți admiși la programele de învățământ. Facultatea de Drept și Științe Administrative, din fericire, spun, este poate printre puținele facultăți care vine cu rezultate concrete în ceea ce privește inserția pe piața muncii a absolvenților săi. De aceea cred că acest loc 4-5 care există în statistica universității nu este unul obiectiv. Eu m-aș situa undeva în primele 3 facultăți ale universității.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să vă întreb: La nivelul studiilor de licență, dar și de masterat, care ar fi noutățile pentru această perioadă? Iată, avem o perioadă de înscriere, care sunt atuurile pe care le aveți dumneavoastră pe cele două axe de studiu – licență, respectiv masterat?

Adrian Stoica: Noi în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative funcționăm pe două departamente: Departamentul de Drept, respectiv Departamentul de Științe Administrative. În cadrul fiecărui departament avem mai multe programe de studiu: licență, respectiv masterat. Elementul de noutate îl constituie introducerea unui nou program de masterat, începând cu anul universitar 2016-2017, denumit Proceduri Judiciare de Drept Privat și Profesii Juridice. Acest masterat vine ca o necesitate la nivelul facultății noastre, în ceea ce privește departamentul de Drept, deoarece de foarte mulți ani funcționează un program, care este foarte apreciat de absolvenții noștri și pe care îl urmează – programul de Științe Penale. Și am considerat împreună cu colegii mei că, dacă acest masterat de Științe Penale funcționează atât de bine, să creăm posibilitatea absolvenților de a parcurge și un program în domeniul Dreptului privat. Motiv pentru care am creat acest program nou de masterat.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi colaborările pe care le aveți cu alte facultăți de Drept, cu entități de pe plan local, barou, curte de apel, parchete ș.a.m.d.?

Adrian Stoica: La nivelul facultăților de Drept să știți că colaborăm cu Facultatea de Drept din cadrul Universității București, nu o colaborare efectivă, dar avem realizate câteva proiecte. În egală măsură mai avem colaborări cu facultatea din Iași, cu Facultatea de Drept din Galați, de la Dunărea de Jos. Dar în momentul de față noi ne axăm mai mult pe colaborări cu instituții publice sau cu autorități care ne-ar putea pune la dispoziție posibilitatea derulării programelor de practică. Motiv pentru care să știți că avem colaborări foarte bune cu Curtea de apel Constanța, cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, toate instanțele din județul Constanța, în egală măsură cu Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Camera Notarilor Publici de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Baroul Constanța – deci toate aceste instituții să știți că ne ajută în implementarea programelor de practică, iar studenții noștri au oportunitatea de a observa desfășurarea activității practice în cadrul acestor instituții.

Nicolae Cîrstea: Având în vedere că ne aflăm într-o perioadă de înscriere în acest moment, la Universitatea Ovidius, respectiv Facultatea de Drept și Științe Administrative, de ce ar alege un viitor student să vină la facultatea de Drept? Care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere atuurile facultății?

Adrian Stoica: Atuurile sunt multiple. Așa cum am spus mai devreme, corpul profesoral. Avem un corp profesoral foarte bine pregătit, mulți dintre dumnealor sunt practicieni ai Dreptului – avocați, procurori, persoane care pot împărtăși nu numai noțiunile teoretice studenților, ci și experiența d-lor practică, pe care au dobândit-o pe parcursul acestor ani. Mai mult decât atât, avem colaborări cu profesori asociați, care vin de la București – și mă refer la dl prof. univ. dr. Romeo Popescu, care ține cursuri în ceea ce privește materia Contractelor Speciale în anul 3, respectiv Moștenirile; dl prof. Vlad Barbu, în ceea ce privește prezentarea materiei Dreptul Muncii și mai avem în vedere câteva astfel de colaborări în viitorul apropiat.

Nicolae Cîrstea: Dacă privim în perspectivă, care ar fi lucrurile și proiectele dumneavoastră pe care vi le-ați dori realizate nu numai în următorul an, în următorii doi-trei ani, să spunem, pentru a consolida facultatea de Drept. Proiecte, poate în ceea ce privește dotările facultății, consolidarea corpului profesoral sau alte lucruri pe care le aveți în vedere.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Adrian Stoica: Vă dați seama că personal am planuri mărețe cu această facultate. Însă mă voi limita la ceea ce am menționat și în planul managerial și aș dori ca în cel mai scurt timp să putem constitui o școală doctorală la nivelul acestei facultăți. Constanța să știți că are un potențial deosebit de absolvenți de Drept. Constanța merită o școală doctorală și merita de foarte multă vreme și sper să-mi ajute Dumnezeu să fiu eu acel decan care poate constitui în interiorul acestei facultăți o astfel de școală doctorală. Așa cum v-am spus, bineînțeles, cu susținerea colegilor mei. Mai mult decât atât, cu siguranță că vom avea și alte colaborări, cu alte cadre didactice, care ne vor asigura reușita acestui plan.

Nicolae Cîrstea: Domnule decan, vă mulțumesc pentru această discuție. Aveți planuri nu puține, ca să zic așa. Vă doresc succes, putere de muncă până la urmă. Să aveți în jurul dumneavoastră pe colegi, dar și pe studenți, pentru a vi le realiza.

Adrian Stoica: Vă mulțumim frumos și vă mai așteptăm și cu alte ocazii. Așa cum bine știți, în câteva luni deja o să derulăm o conferință internațională în care o să vă avem parteneri. Și vă așteptăm cu drag și cu ocazia acelei conferințe.

Constanța are un potențial deosebit de absolvenți de Drept was last modified: august 12th, 2016 by Adrian Stoica

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Stoica

Adrian Stoica

Este doctor în drept, prof. univ. și decan al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ovidius” din Constanța, executor judecătoresc și consultant permanent al Biroului Executiv al Uniunii Internaționale a Executorilor Judecătorești.
A mai scris: