Consimţământul persoanei solicitate de a fi predată autorităţilor judiciare străine. Caracterul irevocabil al consimţământului la predare (NCPP, L. nr. 302/2004)

23 apr. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 146
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 857/2020

L. nr. 302/2004: art. 109 alin. (1), art. 110 alin. (2), art. 112; NCPP: art. 275 alin. (2) și (6), art. 425^1 alin. (1)

Preliminar, Înalta Curte va determina coordonatele normative aplicabile în cauză, astfel, potrivit dispozițiilor art. 109 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, „în toate cazurile instanța se pronunță asupra executării mandatului european de arestare prin sentință, cu respectarea termenelor prevăzute la art. 112”.

Dispozițiile art. 110 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 prevăd că „Hotărârea prevăzută la art. 109 alin. (1) poate fi atacată cu contestație în termen de 5 zile de la pronunțare, cu excepția cazului în care persoana solicitată consimte la predare, când hotărârea este definitivă”.

Aplicând aceste considerații de ordin teoretic cauzei de față, Înalta Curte constată că este incidentă situația de excepție prevăzută de textul de lege sus-menționat, respectiv hotărârea atacată are caracter definitiv, întrucât a existat consimțământul persoanei solicitate de a fi predată autorităților judiciare din Irlanda, în fața Curții de Apel Constanța, în ședința publică din data de 3 decembrie 2020, fiind asistat și de apărător desemnat din oficiu.

De asemenea, Înalta Curte constată că în fața instanței de fond, prin declarația din data de 03 decembrie 2020, contestatorul persoană solicitată a arătat că este de acord să fie predat către autoritățile din Irlanda, în vederea cercetării sale în legătură cu faptele descrise în conținutul mandatului european de arestare, aducându-i-se la cunoștință caracterul irevocabil al consimțământului la predare.

În acest context, Înalta Curte apreciază că nu poate fi primită susținerea apărătorului ales conform căreia persoana solicitată A. a fost indusă în eroare cu privire la faptele din mandatul european de arestare, aceasta exprimându-și consimțământul la predare în mod liber, neviciat și în deplină cunoștință a faptului că acesta este irevocabil.

Dispozițiile art. 104 alin. (3) din Legea nr. 302/2004 menționează expressis verbis caracterul irevocabil al consimțământului la predare.

Astfel, hotărârea pronunțată de prima instanță în condițiile menționate nu este supusă controlului judiciar, fiind definitivă, ceea ce atrage inadmisibilitatea prezentei contestații.

De altfel, potrivit dispozițiilor art. 425^1 alin. (1) C. proc. pen.., calea de atac a contestației se poate exercita numai atunci când legea o prevede expres, așa încât o hotărâre judecătorească nu poate fi atacată pe alte căi decât cele expres prevăzute de lege sau, cu alte cuvinte, căile de atac ale hotărârilor judecătorești nu pot exista în afara legii. Regula are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție prevăzând că mijloacele procesuale de atac a hotărârii judecătorești sunt cele prevăzute de lege, iar exercitarea acestora se realizează în condițiile legii.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și al principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților, și din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul persoană solicitată A. împotriva sentinței penale nr. 167/P din data de 03 decembrie 2020 a Curții de Apel Constanța, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorul-persoană solicitată la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) din C. proc. pen., onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 253 RON, va rămâne în sarcina statului.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației: www.scj.ro.

Consimțământul persoanei solicitate de a fi predată autorităților judiciare străine. Caracterul irevocabil al consimțământului la predare (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: aprilie 23rd, 2021 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter