Consiliul UE prezintă poziția sa referitoare la propunerea de act legislativ privind piețele digitale și reglementarea companiilor „big tech”

26 nov. 2021
Vizualizari: 307

Consiliul Uniunii Europene informează că a convenit asupra poziției sale referitoare la propunerea de act legislativ privind piețele digitale ce urmărește să asigure competitivitatea și echitatea sectorului digital în vederea promovării inovării și a unei calități ridicate a produselor și serviciilor digitale.

Astfel, premisa ce a stat la baza acestei propuneri a Comisiei Europene și pe care Consiliul UE o apreciază ca fiind de actualitate este aceea că platformele online care oferă servicii de platformă esențiale (motoare de căutare, servicii de socializare în rețea și servicii de intermediere) joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră socială și economică.

Cu toate acestea, câteva platforme online mari sunt considerate „gatekeeperi” între întreprinderi și consumatori, creând blocaje în economie prin puterea lor de piață și prin controlul lor asupra ecosistemelor digitale, acest lucru afectând în mod negativ concurența loială.

Tocmai de aceea, propunerea de act legislativ privind piețele digitale îi vizează pe acești „gatekeeperi”, miniștrii urmărind să creeze condiții de concurență echitabile în sectorul digital, cu drepturi și obligații clare pentru platformele online mari.

Totodată, textul Consiliului UE aduce propunerii Comisiei unele modificări precum:

− Textul Consiliului scurtează termenele-limită și îmbunătățește criteriile de desemnare a gatekeeperilor;

− Textul include o anexă care definește „utilizatorii finali activi” și „utilizatorii comerciali activi”;

− Au fost aduse îmbunătățiri pentru ca structura și sfera obligațiilor să devină mai clare și mai adaptate exigențelor viitorului;

− Textul propune o nouă obligație care consolidează dreptul utilizatorilor finali de a se dezabona de la serviciile de platformă esențiale;

− Au fost îmbunătățite dispozițiile privind dialogul de reglementare pentru a se asigura utilizarea corespunzătoare a puterii discreționare a Comisiei Europene de a iniția acest dialog;

− Pentru a preveni fragmentarea pieței interne, textul confirmă Comisia Europeană ca fiind autoritatea unică de punere în aplicare a regulamentului. Statele membre pot împuternici autoritățile naționale de concurență să demareze investigații cu privire la posibile încălcări și să transmită constatările lor Comisiei Europene.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

Vezi și Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru 2022

Consiliul UE prezintă poziția sa referitoare la propunerea de act legislativ privind piețele digitale și reglementarea companiilor „big tech” was last modified: noiembrie 26th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: