Consiliul European. Concluziile referitoare la COVID-19 și la migrație

25 iun. 2021
Vizualizari: 178

Consiliul European (www.consilium.europa.eu) a prezentat concluziile sale referitoare la COVID-19 și la migrație, accentul fiind pus pe progresele satisfăcătoare privind vaccinarea și îmbunătățirea generală a situației epidemiologice, dar și pe creșterea migrației pe diferite rute.

Redăm, în continuare, principalele concluzii ale Consiliului, astfel cum au fost publicate de acesta:

I. COVID-19

1. Consiliul European salută progresele satisfăcătoare privind vaccinarea și îmbunătățirea generală a situației epidemiologice, subliniind, în același timp, necesitatea de a se continua eforturile de vaccinare și de a se da dovadă de vigilență și coordonare în ceea ce privește evoluțiile, în special apariția și răspândirea variantelor.

2. Acordurile la care s-a ajuns cu privire la certificatul digital al UE privind COVID și la revizuirea celor două recomandări ale Consiliului privind călătoriile în interiorul UE și călătoriile neesențiale către UE vor facilita călătoriile transfrontaliere în condiții de siguranță. Statele membre le vor aplica într-un mod care să asigure revenirea deplină la libera circulație de îndată ce situația în materie de sănătate publică o va permite.

3. Consiliul European reafirmă angajamentul UE față de solidaritatea internațională ca răspuns la pandemie. Ar trebui să se avanseze rapid în cadrul lucrărilor actuale menite să contribuie la stimularea producției mondiale de vaccinuri și a accesului universal la acestea, în special prin intermediul mecanismului COVAX. Toate țările producătoare și toți producătorii ar trebui să contribuie în mod activ la eforturile de sporire a ofertei mondiale de vaccinuri, materii prime, tratamente și mijloace terapeutice împotriva COVID-19 și să coordoneze acțiunile în cazul apariției unor blocaje în aprovizionare și distribuție.

4. Consiliul European salută decizia adoptată de cea de a 74-a Adunare Mondială a Sănătății de a convoca, în noiembrie 2021, o sesiune specială a Adunării Mondiale a Sănătății cu privire la o convenție-cadru privind pregătirea pentru pandemii și răspunsul la acestea. UE va continua să desfășoare lucrări în vederea unui tratat internațional privind pandemiile.

5. Consiliul European a discutat despre primele învățăminte care se pot desprinde în urma pandemiei pe baza raportului Comisiei. Consiliul European invită viitoarea președinție să ducă mai departe lucrările în cadrul Consiliului cu scopul de a îmbunătăți, la nivel colectiv, gradul nostru de pregătire, capacitatea noastră de răspuns și reziliența noastră la viitoare crize și de a proteja funcționarea pieței interne. (…)

III. MIGRAȚIE

11. Consiliul European a discutat despre situația în materie de migrație pe diferitele rute. Deși măsurile luate de UE și de statele membre au diminuat în ansamblu fluxurile ilegale în ultimii ani, evoluțiile de pe unele rute reprezintă motive serioase de îngrijorare și necesită o vigilență neîntreruptă și măsuri urgente.

12. Pentru a se preveni pierderea de vieți omenești și pentru a se reduce presiunea asupra frontierelor europene, se vor intensifica parteneriatele și cooperarea reciproc avantajoase cu țările de origine și de tranzit, ca parte integrantă a acțiunii externe a Uniunii Europene. Abordarea va fi pragmatică, flexibilă și adaptată, va face uz în mod coordonat, ca abordare „Echipa Europa”, de toate instrumentele și stimulentele disponibile ale UE și ale statelor membre și se va derula în strânsă cooperare cu UNHCR și OIM. Ea ar trebui să vizeze toate rutele și să se bazeze pe o abordare la nivelul întregii rute, combătând cauzele profunde, sprijinind refugiații și persoanele strămutate în regiune, consolidând capacitatea de gestionare a migrației, eradicând introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane, consolidând controlul la frontiere, cooperând în materie de căutare și salvare, aplecându-se asupra migrației legale, dar respectând totodată competențele naționale, precum și asigurând returnarea și readmisia. În acest scop, Consiliul European:

– solicită Comisiei și Înaltului Reprezentant ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să consolideze de îndată acțiunile concrete cu țările de origine și de tranzit prioritare, precum și sprijinul tangibil destinat acestora;

– solicită Comisiei și Înaltului Reprezentant ca, în strânsă cooperare cu statele membre, să prezinte, în toamna anului 2021, planuri de acțiune pentru țările de origine și de tranzit prioritare, indicând obiective clare, măsuri de sprijin suplimentare și calendare concrete;

– invită Comisia să utilizeze în mod optim cel puțin 10 % din pachetul financiar IVCDCI, precum și finanțarea din cadrul altor instrumente relevante, pentru acțiuni legate de migrație și să raporteze Consiliului cu privire la intențiile sale în acest sens până în noiembrie.

13. Consiliul European condamnă și respinge orice încercare a unor țări terțe de a instrumentaliza migranții în scopuri politice.

Sursa informației

🔔Vezi și Consiliul European. Măsuri pentru sporirea transparenței marilor întreprinderi multinaționale

Consiliul European. Concluziile referitoare la COVID-19 și la migrație was last modified: iunie 25th, 2021 by Universul Juridic
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: