Rezumatul activității Consiliului Concurenței în 2015

27 ian. 2016
Vizualizari: 1318

Despre

  • Investigații
  • Amenzi
  • Relația cu instanțele de judecată
  • Proiecte

Consiliul Concurenței a publicat un comunicat de presă în care prezintă în ce a constat activitatea Consiliului în anul 2015, după cum urmează:

Investigații declanșate:

  • În 2015 au fost declanșate 13 investigații privind posibile încălcări ale Legii concurenței, cu 4 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au ca obiect posibile înțelegeri orizontale (carteluri) și 15% posibile abuzuri de poziție dominantă.
  • Investigațiile vizează, printre altele, sectorul distribuției de energie electrică, distribuția de filme către cinematografe, piața de asigurări, piața serviciilor de transport în regim de taxi din municipiul Iași, contoare electrice și servicii de măsurare a energiei electrice, piața serviciilor de mentenanță și a pieselor de schimb pentru echipamentele navelor ce asigură siguranța frontierei la Marea Neagră.

 Investigații finalizate:

  • Consiliul Concurenței a finalizat 21 investigații de încălcare a Legii concurenței, față de 17 în anul 2014.

 Amenzi:

  • În anul 2015, Consiliul Concurenței aplicat amenzi de 240.101.502 lei (aprox 53 milioane euro), valoare mai mare cu 12% comparativ cu anul 2014.
  • Principalele sancțiuni:

o 165.843.604 lei (aprox. 37 milioane euro): Hidroelectrica SA și 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianți de energie, pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică;

o 16.907.202 lei (aprox. 3,7 milioane euro): 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanți (SC Tinmar IND SA București, SC Planoil SRL București, SC Planoil Industries SRL București) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale;

o 12.153.752 (aproximativ 2,71 mil. euro): 82 de companii (4 producători, Deutek S.A., National Paints Factories Company S.A., Policolor S.A., Swarco Vicas S.A, și 78 distribuitori) pentru înțelegeri anticoncurențiale de pe piața de lacuri și vopsele;

o 4.454.380 lei (aprox. 994.000 euro): Inform Lykos SA România și Zipper Data SRL pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața procesării automate a corespondenței;

o 2.966.516 lei (aprox. 665.000 euro): HP România pentru abuz de poziție dominantă;

o 1.329.938 lei (aprox 298.500 euro): S.C. Sole Mizo România S.R.L. și S.C. Agro-Pan-Star S.R.L. pentru trucarea licitației organizate de Consiliul Județean Harghita;

o 990.027 lei (aprox. 220.006 euro): Baxi România SA și 50 de distribuitori ai acesteia pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața distribuției centralelor termice;

o 920.069 lei (aprox. 207.690 euro): 10 companii din domeniul gazelor naturale (un distribuitor, Wirom și 9 executanți de lucrări în domeniu) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale.

Investigații în derulare:
  • La sfârșitul lunii decembrie 2015, Consiliul Concurenței avea în derulare 48 de investigații de încălcare a legii, cu 14% mai puține față de finalul anului 2014.
  • 69% dintre investigațiile în curs la 31 decembrie 2015 vizau carteluri sau practici abuzive.
  • La aceeași dată, erau în curs de desfășurare 13 anchete sectoriale față de 12 la finalul lunii decembrie 2014.
Inspecții inopinate:
  • În anul 2015, au fost organizate 8 acțiuni de inspecție inopinată la 61 de sedii și puncte de lucru.
Concentrări economice:
  • În anul 2015, numărul deciziilor privind notificări de concentrări economice a fost de 35, în scădere cu 17% față de anul 2014.
Relația cu instanțele de judecată:
  • Consiliul Concurenței a avut calitate procesuală în 198 de dosare, în scădere cu 5% fată de 2014.
  • Procentul hotărârilor irevocabile favorabile, în materie de concurență, a crescut la 100, în timp ce procentul hotărârilor definitive favorabile a scăzut la 90%.
  • Referitor la menținerea de către instanțele judecătorești a nivelului sancțiunilor, procentul amenzilor menținute irevocabil a crescut cu 15 p.p., atingând nivelul de 82%.
Ajutor de stat
  • Consiliul Concurenței a colaborat cu autoritățile implicate pentru pregătirea soluțiilor tehnice, din punct de vedere al ajutorului de stat, referitoare la utilizarea fondurilor structurale ce vor fi puse la dispoziția statelor membre UE pentru exercițiul financiar 2014-2020, reprezentanții Consiliului au participat la 25 de consultări. De asemenea, în perioada analizată au fost emise 17 de avize privind compatibilitatea măsurilor de ajutor de stat cu prevederile comunitare în domeniu, ce au fost sau urmează a fi transmise la Comisiei Europene.
  • A scăzut numărul plângerilor depuse la CE privind posibile ajutoare de stat ilegale sau utilizate abuziv, inclusiv datorită închiderii unora din cele aflate în lucru.
  • În vederea definitivării analizei notificărilor/prenotificărilor/investigațiilor/plângerilor aflate în atenția CE, s-au extins și solicitările de informații din partea forului comunitar. Numărul de cereri de prelungire a termenelor de răspuns din partea autorităților române la solicitările CE a crescut sensibil în condițiile creșterii numărului solicitărilor de clarificări din partea acesteia.
  • Colaborarea interactivă pe teme de ajutor de stat prin intermediul platformei ReNAS s-a materializat prin cca. 32.000 de accesări a paginii de web dedicată și prin postarea a 450 de materiale, comparativ cu cca. 29.500 accesări și cca 500 de materiale web postate în anul 2014.
Proiecte

În anul 2015, au fost derulate 4 proiecte:

o Proiectul OCDE vizează analiza impactului reglementărilor în vigoare în trei sectoare cheie ale economiei romanești: transporturile, procesarea produselor agroalimentare și construcțiile. Acest proiect este implementat de Consiliul Concurenței în parteneriat cu Cancelaria Primului Ministru și Ministerul Finanțelor Publice, în baza Memorandumului aprobat de Guvernul României;

o Proiectul Registrul Ajutoarelor de Stat – RegAS – „Crearea unui mecanism care să asigure o mai bună monitorizare și control al ajutoarelor de stat acordate în România” (finanțat prin POAT) a fost implementat în perioada 1 martie 2014 – 31 decembrie 2015. Elementul central al acestuia a fost proiectarea, dezvoltarea și exploatarea unei baze de date interactive unice a măsurilor de ajutor de stat și de minimis din România;

o În cadrul Proiectului „Eficientizarea activității de aplicare a politicilor de concurență în corelare cu politicile sectoriale” (finanțat prin PODCA), Banca Mondială a acordat asistență Consiliului Concurenței în implementarea Planului de Acțiuni pentru Reformă. Acest proiect a fost finalizat în luna mai 2015 și a permis implementarea primei faze de reorganizare a instituției, automatizarea proceselor legate de concentrări economice și dezvoltarea unor soluții software de bază care să susțină monitorizarea activității Consiliului Concurenței;

o Proiectul „Sistem Informatic Integrat Interoperabil cu bazele de date ale Administrației Centrale pentru asigurarea monitorizării mediului concurențial” (finanțat prin POSCCE) a fost demarat în anul 2013 și finalizat la începutul anului 2015. Acest proiect a implicat dezvoltarea unei structuri hardware performante care să susțină un sistem informatic integrat pentru interoperabilitatea sistemelor TIC ale Consiliului Concurenței cu sistemele similare ale ONRC, ANAF, ANRMAP,MCSI/SEAP.

Avize și puncte de vedere
  • În 2015, Consiliul Concurenței a emis 8 avize, 51 puncte de vedere și 92 opinii și a demarat proceduri de consultare și suport tehnic pentru Guvern, Parlament și alte autorități sau instituții cu rol de reglementare.

Printre recomandările Consiliului Concurenței se numără:

o propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind serviciile publice comunitare: proiectul de act normativ a fost de Camera Deputaților, ca urmare a punctului de vedere al Consiliului Concurenței;

o proiectul de Lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje: Consiliul Concurenței și-a exprimat punctul de vedere asupra proiectului de act normativ și a sprijinit Ministerul Mediului în efortul acestei autorități de așezare a activităților economice de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje pe principiile economiei de piață, inclusiv prin transmiterea unor propuneri de completare și modificare a proiectului de Lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (acesta a fost adoptat și publicat, fiind Legea nr. 249/2015);

o H.G. pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică – act normativ care reglementează organizarea și funcționarea administratorilor de fond forestier: recomandările formulate de Consiliul Concurenței și preluate de Ministerul Mediului au fost rezultatul investigației sectoriale pe piața lemnului, multe din aspectele anticoncurențiale sesizate în cadrul raportului preliminar supus consultării publice, fiind soluționate prin adoptarea acestui H.G.

Legislație

În anul 2015, în vederea eficientizării activității Consiliului Concurentei și remedierea unor neajunsuri practice în activitatea de investigație, a fost modificată Legea concurenței.

Sursa informației este Consiliul Concurenței (www.consiliulconcurentei.ro).

Rezumatul activității Consiliului Concurenței în 2015 was last modified: ianuarie 26th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: