Considerații privind Legea insolvenței persoanelor fizice (în vigoare de la 1 ianuarie 2018)

10 ian. 2018
Vizualizari: 2580

O reglementare mult așteptată în spațiul juridic românesc, Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, dat fiind că nu a mai apărut niciun act normativ care să mai amâne acest moment.

Anterior, Guvernul României a prorogat intrarea în vigoare a acestei legi, de trei ori, ultimul act emis în acest sens, O.G. nr. 6/2017, publicată în M. Of. nr. 614 din 28 iulie 2017 (aprobată prin Legea nr. 234/2017), a dispus amânarea datei intrării în vigoare a legii până la data de 1 ianuarie 2018.

Legiuitorul pare hotărât să pună în aplicare reglementarea insolvenței persoanelor fizice, astfel că, prin H.G. nr. 419/2017 au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, hotărârea fiind publicată în M. Of. nr. 436 din 13 iunie 2017.

Așadar, avem reglementare legală pentru a demara insolvența persoanelor fizice, însă întrebarea firească ce se ivește, în prezent, este aceea dacă această lege poate fi pusă în aplicare in concreto?

Raportându-ne la starea de fapt existentă, potrivit căreia Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu a constituit, până în prezent, comisiile de insolvență, iar lista persoanelor care pot îndeplini calitatea de administrator al procedurii sau de lichidator nu este definitivată, apreciem că o persoană fizică interesată să se pună sub auspiciile legii insolvenței persoanei fizice se lovește de o imposibilitate reală de începere a procedurii.

La nivelul ANPC și al structurilor teritoriale nu există suficient personal autorizat și instruit special pentru organizarea și susținerea comisiilor de insolvență.

Singura instituție care ar putea pune în aplicare legea insolvenței persoanei fizice de la data intrării în vigoare este Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prin structurile teritoriale deja existenteBuletinul Procedurilor de Insolvență. În acest sens, au fost adoptate OMJ nr. 3338/C/2016 privind aprobarea formatului-cadru al Secțiunii Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi, din cadrul Buletinului procedurilor de insolvență, al formatului-cadru al actelor care se publică în aceasta și al dovezii privind îndeplinirea procedurii de publicare, OMJ nr. 1878/C/2017 privind aprobarea tarifelor pentru eliberarea de către Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale de copii ale buletinului procedurilor de insolvență, copii certificate ale actelor de procedură publicate, pentru furnizarea de informații din Buletinul procedurilor de insolvență, Decizia Directorului General al Oficiului Național al Registrului Comerțului nr. 542/27.07.2017 privind aprobarea formularului – Cerere de publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență Secțiunea Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi.

Explicația pentru care autoritatea de mai sus este cea mai în măsură să aplice actul normativ rezidă în aceea că, în cadrul ONRC și al structurilor teritoriale, există deja personal instruit și calificat în aplicarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, iar trecerea și la aplicarea prevederilor Legii nr. 151/2015 nu necesită un efort considerabil de instruire a resursei umane.

Față de aceste considerente, concluzionăm în sensul că, într-adevăr, legea insolvenței persoanei fizice a intrat în vigoare, însă nu se poate aplica de la aceeași dată.

Legea se aplică persoanelor fizice ale căror obligații nu rezultă din exploatarea unei întreprinderi și care au domiciliul, reședința de cel puțin 6 luni anterior depunerii cererii, în România, sunt în stare de insolvență și nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabile să își execute obligațiile astfel cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le au în întreținere; cuantumul total al obligațiilor este cel puțin egal cu valoarea-prag (15 salarii minime pe economie).

Mai devreme sau mai târziu, legea insolvenței persoanei fizice se va aplica debitorilor persoane fizice; practica va dovedi daca este nevoie de unele ajustări și modificări ale actualului cadru legislativ, regândiri ale unor instituții juridice.

În opinia noastră, această reglementare reprezintă un prim pas făcut în domeniul insolvenței persoanei fizice, având convingerea că se va construi, în timp, un întreg sistem juridic în acest sens.

Considerații privind Legea insolvenței persoanelor fizice (în vigoare de la 1 ianuarie 2018) was last modified: ianuarie 10th, 2018 by Adriana Violeta Nistor

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adriana Violeta Nistor

Adriana Violeta Nistor

Este doctorand în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu – Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” și consilier juridic specialist al Biroului Buletinul Procedurilor de Insolvenţă – Oficiul Registrului Comerţului, Sibiu.
A mai scris: